cactus
kleinkunst
ukulele
WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.33.11-2
IMG_20211101_112822865

Ogen dicht, niersteen, aanbidding

Ochtend na mijn verjaardagsfeest. Compleet gesloopt. Wat een avond. En wat een puinzooi was onze kamer. Iedereen die gekomen is, enorm bedankt. Voor de avond dan, niet voor de puinzooi. Daarover ga ik nu niet verder uitweiden, wil het even hebben over iets anders. Trefavond vanavond, en dan specifiek over één onderdeel. Aanbidding. Ja, gisteravond op tref. We hadden eten gehad, echt trefavond voer. Er waren mededelingen geweest, minder dan normaal, zo'n 390. En het was tijd voor de aanbidding. Goede band, mooie nummers, lekker God prijzen. Maar.

Ochtend na mijn verjaardagsfeest. Compleet gesloopt. Wat een avond. En wat een puinzooi was onze kamer. Iedereen die gekomen is, enorm bedankt. Voor de avond dan, niet voor de puinzooi. Daarover ga ik nu niet verder uitweiden, wil het even hebben over iets anders. Trefavond vanavond, en dan specifiek over één onderdeel. Aanbidding.

Ja, gisteravond op tref. We hadden eten gehad, echt trefavond voer. Er waren mededelingen geweest, minder dan normaal, zo'n 390. En het was tijd voor de aanbidding. Goede band, mooie nummers, lekker God prijzen.

Maar.

Ik kan me zo voorstellen dat aanbidding (ook wel lofzang, worship, gemeentezang, samenzang of brallen genoemd) niet voor iedereen iets bekends is. Het heeft mij zelf enkele jaren gekost voordat ik met gemak mee kon doen aan de sociaal-geestelijke interactie die aanbidding heet en op de hoogte was van alle conventies die daarin zoal zijn. Laat mij daarom een paar van de dingen die ik tijdens mijn (mag ik het zeggen, respectabele) tijd bij een christelijke studentenvereniging geleerd heb op een rijtje zetten.

Meezingen

Niet alle nummers die gezongen worden zul je kennen. Dat is helemaal niet erg! De band die op het podium staat moet natuurlijk laten weten dat ze meer nummers kennen dan alle andere aanwezigen, om aan te geven dat ze de bediening van muzikant waardig zijn. Dit doen ze eenvoudigweg door af en toe een nummer te zingen dat niemand kent Beste reactie op deze momenten is om even te gaan zitten doen alsof je bid, dat mag tijdens aanbidding en niemand zal er van op kijken. Voor de meer gevorderde is het misschien een idee om met één hand in de lucht niet mee te zingen maar tegelijkertijd wel met stralende ogen omhoog te kijken. Let op, die stralende ogen is een kwestie van jarenlange oefening en moet niet zonder meer geprobeerd worden.

Dansen

Over het bewegen tijdens aanbidding. Dansen mag, maar wel op gepaste momenten. Wat eigenlijk betekend dat het niet de bedoeling is om te dansen, met uitzondering van de enthousiastere upbeat nummers, en dan alleen op gepaste wijze. De volgende 3 "moves", zo heb ik de afgelopen tijd geleerd, worden doorgaans als gepast beschouwd:

  • De stapper. Eenvoudig weg op je plaats op het ritme van de muziek afwisselend je ene en andere been optillen.
  • De kniebuiger. Op de maat van de muziek door je knieën gaan.
  • De voorvoetshopper. Op de maat van de muziek je tenen afwisselend optillen en weer neer zetten.
  • De achtervoetshopper. Eveneens op de maat van de muziek, maar dan je hakken optillen en weer neerzetten. Kan eventueel gecombineerd worden met een hand in de lucht.

Klappen

Klappen kan een goed onderdeel zijn van aanbidding. Om te weten wanneer je het best kan klappen let op de lead zanger, hij zal aangeven als het gepast is. Een ander aspect is het ritme. Veel mensen vinden het moeilijk om in het juiste ritme mee te klappen. Dat valt best mee, het enige dat je weten moet is wanneer de klap komt bij welke maatsoort. Een overzicht:
4/4 maat: geef een klap op elke 2e en 4e tel. Voor meer gevorderden, je kan er tegen in klappen met een dubbele klap op de 1e en 3e tel.
6/8 maat: op de 4e tel van de maat een klap, niet tegenin klappen.
2/4 maat: elke 2e tel van de maat een klap, voor gevorderden afwisselen met een dubbele klap.
3/4 maat: het is doorgaans niet nodig om te klappen bij nummers met een 3/4 maat. En dat is maar goed ook want het is verrekte lastig.
Makkelijk toch?

Oprecht lijken

En dan één van de meest moeilijke, maar toch ook wel belangrijke onderdelen van aanbidding. Oprecht lijken. Want, waarom zou je al die moeite doen om samen te zingen als niet duidelijk blijkt dat je oprecht bent. Hiervoor zijn een paar eenvoudige tips:

  • Hou je ogen dicht. Het sluiten van de ogen, eventueel gecombineerd met het samenpersen van de lippen, fronsen van wenkbrauwen en met het hoofd instemmend heen en weer bewegen is een makkelijke manier om aan te geven dat je oprecht bent.
  • Stralende ogen. Het is ook mogelijk om juist met stralende ogen te kijken. Kijk dan wel schuin omhoog. Nogmaals, dit vergt enige oefening.
  • Houding. Daarnaast is het hebben van een goede houding ook enorm belangrijk. Dit is niet moeilijk. Buig je knieën een beetje, hou je hoofd schuin omhoog en doe alsof je een niersteen hebt.

Dan nog even over gisteravond. Enorm genoten van de aanbidding. Goede spreker. En al aardig wat eerstejaars gesproken. Goed begin. Word een mooi jaar.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Apen uit tikiwamboektoe op de UT. Een enorme opluchting

Vandaag twee volledige colleges gehad. Was kapot na afloop. Serieus, wie bedenkt dat? Twee colleges, na elkaar, op dezelfde dag!? Belachelijk. Gelukkig heb ik de komende twee dagen vrij om even bij te komen. Ja ja, het studentenleven is zwaar.