7c76aa18b8d15b06

Kerstproject: kast van afvalhout

Mijn gedachtegang voor dit project was ongeveer als volgt: ik heb twee dichte kasten met net te weinig ruimte. Dus ik vervang eentje door een open kast. Maar geen geld. Goed, dan maak ik er zelf één, maar hout is duur. En om één of andere curieuze reden kwam ik toen op het lumineuze idee om dan maar afvalhout te gebruiken. Daar kan ik dan een ontzettend mooi verhaal over duurzaamheid en hergebruik over houden en het is goedkoop. En daarnaast lijkt de stijl van oud, ruw hout gecombineerd met een indeling die exact is afgestemd op hoe ik m'n kast wil fantastisch.

  • do. 5 jan. 2012 21:15:00
  • Meuk

Het idee was dat de kast exact ruimte biedt aan een heleboel boeken, dvd's, van die boxen voor tijdschriften, een plank met random meuk en onderop ruimte voor m'n cajon en versterker. En daarnaast custom unis voor m'n hoed, m'n ukulele's en vervolgens een serie dozen bovenop waar ik volledig gesorteerd allerhande spul in kan bewaren. Labels op de dozen, van links naar rechts: sfeer, bekabeling, gadgets, meuk, troep, artefacten. Niemand heeft enig idee wat er in zit, maar ik wel en daar gaat het om.

Foto's onderaan.

Voor diegene die het interessant vind, of de gek die dit ook een keer wil proberen hier een beschrijving van het proces. Voor alle anderen staan de foto's onderaan.  Ikzelf ben uitermate tevreden en trots op het resultaat. Maar dat geeft niets, ik heb ook andere kwaliteiten.

Hout verzamelen

Heel eenvoudig, elke bouwmarkt heeft hout over (of ze dat nu toegeven of niet) dat word weggegooid. Ofwel in de vorm van wegwerppallets, ofwel snijafval ofwel beschadigde stukken. De meeste bouwmarkten hebben als policy om dit naar de afvalverwerking te brengen en zelfs een verbod voor werknemers om het mee te geven. Maar, het is jammer als het naar de afvalverwerking gaat, dus hoe krijgen we dat dan mee? Niet moeilijk, gewoon vragen. Enorm belangrijk daarbij: aan de juiste persoon.

Er lopen in een bouwmarkt 3 typen mensen rond: naïeve beginnelingen, veteranen en managers. Naïeve beginnelingen zien er jong uit en lopen rond alsof er overal landmijnen liggen. Het is niet verstandig om het aan zo één te vragen want die durft helemaal niets en zal dit dus meteen doorspelen naar... de manager. De manager herken je aan de grijzende haren, het feit dat iedereen hem ontloopt en een dure bril. De manager wil zich aan regels en targets houden en zal dus geen hout meegeven. Nee, we vragen het hout aan de veteraan. Deze herkennen we aan het feit dat hij rondloopt alsof de tent van hem is (en meestal scheelt dat niet veel) en dat hij over het algemeen bezig is om kaartenhuizen te bouwen van plasma-tv boxen. Deze persoon heeft lak aan de manager maar is te waardevol voor de zaak om te ontslaan. Dus vragen we hem.

Tot dusver mijn inleiding schooien voor gevorderden. Resultaat:

  1. Gamma zijn lieverds. Gratis het beste hout meegekregen.
  2. Praxis superstore zijn luie arrogante kwallen. Hadden een enorme berg liggen, maar kreeg letterlijk "nee nee nee nee nee nee nee nee nee ... nee" op mijn vraag of ze nog afval hadden.
  3. Praxis (niet superstore) vroegen geld maar gaven wel goede stukken plaatmateriaal mee.
  4. Karwei gaven veel mooie kleine stukken uit de afvalbak mee die voor opvulling erg handig waren.

De bouw

Het is zinvol om van te voren na te denken over de afmetingen van de kast, zodat je weet welke plankhoogtes handig zijn en welke nutteloos. Het is stom om vervolgens te proberen je aan die plannen te houden. Om de eenvoudige reden dat je afhankelijk bent van het hout dat je gekregen hebt. In mijn geval had ik een beperkte hoeveelheid planken en de grote platen die ik had waren vaak niet stevig (spaanplaat of dun mdf). Daar moest de kast dus op aangepast worden. Door slim van de planken gebruik te maken (dus verbindingsstukken meteen gebruiken om horizontale planken op te leggen) is het gelukt om heel veel kast uit de hoeveelheid hout te halen (afmetingen 160x220x30, 6 planken). Hiervoor heb ik de volgende tips:

  1. Bouw de kast samen met iemand, met 2 personen heb je meer slimme ideeën dan in je eentje (en iemand kan je koffie zetten)
  2. Begin met een goede inventarisatie van je materiaal, denk na hoe je alles optimaal kan gebruiken.
  3. Probeer zo min mogelijk te zagen of weg te gooien. Doe dit door je maten aan te passen aan het hout dat je hebt. Ik had stukken plaatmateriaal met een breedte van 120 en 180 cm en heb dus voor een diepte van 30 cm gekozen zodat ik zonder materiaal verlies planken kon zagen.

De indeling en het resultaat

Vooral belangrijk vond ik dat de kast mooi op mijn kamer moest zijn. Om dit te doen heb ik ervoor gezorgd dat ik best veel persoonlijke/herkenbare spullen aan de kast kon hangen. Een lelijke plank in het midden is zo gecamoufleerd door er 3 ukuleles voor te hangen. Mijn hoeden hangen aan haakjes rechts aan de kast, links hangen enige trofeeën. Daarnaast heb ik geprobeerd om het ruwe hout lekker uit te laten komen. Bijvoorbeeld door boekensteunen te maken van grote blokken hout die uit pallets kwamen en door bewust verschillende houtsoorten door elkaar te gebruiken.

Al met al zeer tevreden. Bekijk de foto's. Ik hoor graag reacties en vragen.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Stress, drukte, chaos, dus even pauze gehouden

Wat is de reden dat ik me zo bezighoud met deze website met een dagboek, strips en random meuk? Eenvoudigweg omdat ik het leuk vind. Niet alleen omdat schrijven en strips maken erg aangename hobby's zijn, maar ook het bezig zijn met social media, reclame en dat soort zaken heeft mijn interesse. Doel van deze site is altijd geweest om stukken van mijn leven in een aantrekkelijke vorm op het internet te zetten voor de gek die daar interesse in heeft (m'n moeder, een serie tantes en jij, mijn enige vaste lezer).