ukulele
cowboy
WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.33.11-2
blue-monster
2018-05-07 WA0000-square

Dominee plagen. Level: expert

Vakantie gehad. Uitgerust. Bijgeslapen. Hoofd zit er weer recht op en emotionele toestand is weer stabiel. Heerlijk. Enthousiast. We zijn er weer. Eindelijk. Dat gehad hebbende: let's get to business.

Situatie: zondag, kerk. Aanwezig met een groep navigators. Blijkbaar hebben ze in de kerk een nieuw iemand nodig voor de (uitermate belangrijke) taak van beamerfeut. Taakomschrijving: enige persoon die niet in slaap mag vallen en af en toe op volgende moet drukken. Meneer op het podium vraagt of er echt geen mensen zijn. "En daarbij kijk ik vooral naar de jongeren daar, jullie mogen ook wel eens de armen uit de mouwen steken".

Blijkbaar steken wij onze armen niet genoeg uit de mouwen.

Waarop ik zei: Hoedt u meneer, want ik zeg u, eens zal ik ook een flauwe grap over u maken! Eens zal mijn verbale wraak zoet en mijn tong scherp. Onthoud mij meneer, we gaan nogmaals spreken!

Althans, dat zou ik gewild hebben, het had de rest van de dienst zo veel epischer gemaakt (let op: correct gebruik van het woord episch).

Goed, verder met de dienst. Liedjes: cliché en tikkeltje hoempapa, heb deze band beter horen spelen. Preek: goed, nooit zo lekker geslapen. Schaam ik me ook voor, maar moest blijkbaar nog bijkomen van de fantastische kerstvakantie.

Eind van de dienst. Dominee stelt een "moment van delen" voor. Haha, het uur komt nader dat ik ook een flauwe grap maken zal!

Allereerst komt "de dokter" naar voren. Wie "de dokter" is dat is lastig uitleggen, maar hij is een beetje een begrip bij de Baptisten. Hij had een mooi verhaal over genade en een preek die hij via het "internetwerk van mien zunne hoort heit". "Iemand anders die nog iets wil delen?".

WHOEHOE! Eindelijk! Nar modus aan. All systems go.

Hup, naar voren. Halverwege word ik gestopt door de dominee, die bang is dat ik iets over het verhaal van de dokter ga zeggen. Want "de dokter" is wel een beetje een statement in deze gemeente.

"Oh, excuus meneer de dominee, het is eigenlijk niet de bedoeling dat ik na de dokter nog spreek?"
(gemeente lacht, dominee houd zich in)
"Nee hoor, dat mag wel. Maar stel je anders even voor ofzo"
*Dinand speelt de "ik ben baptist" kaart
"Hallo, voor wie mij nog niet kennen, ik ben Dinand. Ik kom uit de baptisten gemeente Zwolle. De hartelijke groeten van de broeders en zusters aldaar, naar aloude baptisten traditie".
(gemeente lacht, dominee grinnikt)
"Zo in orde meneer de dominee?"
(gemeente lacht, dominee houd het nog net)
"Ja hoor".
"Ja, de opmerking van onze broeder aan het begin van de dienst over studenten en handen in de mouwen zette me aan het denken. En het leek me wel netjes om iets te vertellen over die studenten die hier zoal zitten.

Op dit punt vertelde ik een hoogst on-amusant verhaal over de vele activiteiten van de navigators en hoe we een plaats bieden voor studenten die binding verliezen met de thuisgemeente, etc.

Om vervolgens af te sluiten. "Dus in antwoord op uw vraag of we als studenten niet wat meer kunnen doen. U ziet, wij doen veel. En, om aan te sluiten bij de dokter, alles daarvan wat we in de kerk doen is genade".
(gelegenheidsgrap niveau: subtiel. Dominee schatert, gemeente begrijpt het niet).

Goed, dit verhaal geschreven hebbende. Misschien had je er bij moeten zijn.

En in antwoord op de vraag waarom ik nu dit soort dingen doe. Geen idee,  maar ik weet wel dat er een paar studenten zaten die nog nooit van de navigators gehoord hadden maar nu langs gaan komen. Kijk, dat is nu het soort mooie bijkomendheden van gekke acties waarvan ik oprecht zeg: "sorry, dat was niet mijn bedoeling".

Ik dank u wel.

We zijn er weer.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Lof der zotheid. En zweetvoeten.

Al enige tijd niet in mijn dagboek geschreven. Bewust. Maar, ten behoeve van de zielegesteldheid van mijn vaste lezers (Alex en mijn moeder) lijkt het me mooi om ook weer te beginnen met semi-regelmatig een korte reflectie op m'n dag te geven. Ter leering voor allen. Afgelopen weekend een boek gekregen voor sinterklaas. Een braaf, degelijk, geestelijk, opbouwend, diepgaand, ondersteunend en stimulerend boek voor de degelijke christelijke geest. Het boek is een recente hertaling van een schrijven van Erasmus in 1509 en heet "lof der zotheid".