ukulele
WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.33.11-2
Trelde Naes Church
rotterdam
Holland Fintech

Slap emotioneel gewauwel en theedoeken

Wederom zittende achter mijn computer om ein-de-freaking-lijk weer eens mijn dagboek te gaan bijhouden (en nu echt!) kwam Roelof binnen lopen, hij probeerde iets eetbaars te construeren uit ons groentepakket. "Dinand? Kan ik rode bieten combineren met venkel?", nadat ik bedacht dat hij geen grap maakte hem vriendelijk uitgelegd dat ik niet het idee heb dat de Heer dergelijke groenten bedoelt heeft om gezamelijk in een maaltijd te verwerken. Even later kwam hij weer binnen, of chinese kool rauw eetbaar was. Hoogst benieuwd wat we zouden gaan eten.

Bleek achteraf mee te vallen. Het geheel was bijna maar niet geheel vrijwel-niet zeker anders dan minder smakelijk. Ja, ik zeg gewoon waar het op staat!

We zitten momenteel midden in de "broederweek". Wat is de broederweek? Dat is een week waarop zo'n 400 studenten in christelijk Enschede wakker worden, om zich heen kijken, zich bedenken dat ze in een afgeschermde grot leven. Om vervolgens daar uit te lopen en de dichtstbijzijnde andere grot weer in te gaan. We komen met z'n allen uit onze beschermde christelijke vereniging om met alle andere grotbewoners samen te spreken over de nieuwste berenhuiden voor aan de muur. Waarna we onze vrouwen er op uit sturen om bessen te plukken en een sandwich te maken.

Sorry, nu dwaal ik af en blijf ik een beetje in die steentijd metafoor hangen.

Gisteravond was de broederlezing. Een vrouw kwam een psychologisch verhaal houden over bidden, de verschillen bij mannen en vrouwen en de emotionele complicaties daarvan. Van te voren een beetje cynisch, was bang dat het een flauw humanistisch emotioneel gewauwel zou worden. Ach, hoe erg kan het zijn?

Best erg blijkbaar. Het uitgevoerde onderzoek was als volgt: men neme een definitie van bidden die zo breed is dat zelfs autorijden of voetbal er onder valt. We doen een steekproef waarbij we mensen zichzelf laten omschrijven en dingen laten zeggen over hun gebedsleven. Hoewel we eigenlijk onderzoek willen doen naar alle vormen van bidden, inclusief voetbal en autorijden, laten we een stuk of 10 kerken uit de gereformeerde gemeente de representatieve steekproef vormen voor alle gelovigen wereldwijd. En als we vervolgens ontdekken dat er geen overeenkomsten zijn tussen de manier waarop mensen zich omschrijven en hun gebedsleven gaan we op zoek naar "combinaties van omschrijvingen". Uiteindelijk word na wat gegoochel met getallen de verbazingwekkende conclusie gedaan dat vrouwen zichzelf als vrouwelijker en attenter zien dan mannen en dat dat het verschil in bidden verklaard. Vervolgens concluderen we nog dat dit sterk variëert in tijd en we laten onszelf promoveren op dit onderwerp.

Ik hoop enorm dat dit niet een voorbeeld is van hoe onderzoek bij psychologie er uit ziet, want ik heb hier en daar wel mijn vraagtekens.

Vanavond is er broederbijbelstudie. Dat betekent dus dat je bijbelstudie doet met mensen van andere verenigingen, denk ook weer aan die grot vergelijking. Als nestoren gaan we niet meedoen maar hebben we zelf een kring. Lijkt me leuk. Programma: de hele avond ... bidden. Na dat slap emotioneel psychologisch gewauwel van gister vind ik het wel mooi om met een groep te bidden, misschien op verschillende manieren en met een verschillende ervaring, maar we gaan er lekker vanuit dat God bestaat en luistert enzo. Over die verschillende manieren, dat is voorbereid. Heb zo hier en daar al wat vormen over de mail zien gaan. Zonder overdrijven werd er gesproken over met theedoeken zwaaien terwijl we ons hoofd in afwaswater duwen en we gebedsboekjes voorlezen terwijl we in tongen staan te dansen op de muziek van abba.

Ok, misschien overdrijf ik een beetje. Vraag me erg af hoe het gaat zijn vanavond.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Zwembad, studeren en pre-adolescente sociale dynamiek

Door bezuinigingen vanuit de overheid en een hoop nutteloze regels vanuit de universiteit word de studiedruk steeds hoger. Steeds meer en meer studenten gaan ten onder aan stress. En alleen hen die het lukt om te ontstressen zullen over enkele jaren nog leven. Kortom, we moeten ontstressen. Maar ja. Daar hebben we geen tijd voor. Oplossing. Op een dusdanig manier studeren dat het stressverminderend werkt. Kan dat dan? Ja natuurlijk! In de zomer doen we dat door aan het zwembad te liggen studeren. Werkt fantastisch en is stress verlagend. En dat kan natuurlijk ook in de winter.