ukulele
rugged
campus
joker
Gent

Ongecompliceerd seks hebben (een theologische benadering)

Vanavond weer trefavond bij NSE. Zie er weer naar uit. Kan me van enige tijd geleden nog een avond herinneren waar we een enorm liefelijk, saai, braaf christelijk onderwerp als "stille tijd" behandelden. Achteraf een hoogst interessante avond. Het ging dan ook over jonge, uitgeputte, hijgende stellen die bezweet tegen elkaar aan liggen nadat ze "bijbelstudie" gedaan hebben. Althans, dat is wat ik me er nu van kan herinneren. Vanavond komt er een jong echtpaar uit Utrecht spreken over relaties en seks. Dus dat moet helemaal interessant worden.

Of, we gaan het hebben over de 17 beste methoden om samen met je partner gedegen bijbelstudie te doen. Dat kan natuurlijk ook. Dan word het nog saaier dan de sociale dynamiek van een groep slapende luipaarden op Antarctica. Minder boeiend dan een zure gereformeerde dominee die een gedegen analyse geeft van een pre-chilliastische benadering op de oud-testamentische profeten in het licht van de huidige post-post-moderne samenleving. Niet dat ik denk dat een dergelijk onderwerp bestaat, maar dat is wel de orde van grote qua saaiheid

Wat is dat toch met christenen die altijd bij het ene onderwerp spreken over het andere? Misschien een beetje voorbarig, ik heb nog niet eens gehoord waar het over gaat vanavond.

Ok, ik dwaal enigszins af hier. Het gaat vanavond over bijbelstudie, eh, seks, eh, nou wat dan ook. Ben benieuwd.

WOW.

Too much information!

Dit trek ik niet!

AAAAAAAAAAH!

Laat mij bij deze een correctie geven op mijn voorgaande betoog. Ik bied mijn excuses aan voor het verspreiden van onwaarheden en stel bij deze dat ik er naast zat. Christenen hebben het niet altijd tijdens een onderwerp over een ander onderwerp. Het ging niet over bijbelstudie. Of praten. Of gevoelens. Het ging, zonder twijfel, ongecompliceerd, over seks hebben.

En nogmaals. Wow. Too much information.

Wat ik normaal doe als er een spreker is geweest, is op eloquente manier datgene dat diegene gezegd heeft net een beetje overdrijven totdat het iets komisch word. Die dingen die een spreker noemde net een beetje explicieter maken om daarmee een humoristisch effect te kweken. En bij een onderwerp als seks is het binnen christelijk Nederland doorgaans niet moeilijk om het geheel iets explicieter te maken.

Maar wat moet ik hier mee? Ik zal mijn probleem toelichten aan de hand van een quote:

"God heeft seks bedacht. Hij is de uitvinder van seks. God heeft de mens zo geschapen dat seks iets moois en natuurlijks is. Het feit dat de man een erectie kan krijgen en de vrouw een clitoris heeft is allemaal door Hem bedacht en uitgewerkt".

Wat ga ik daar nu explicieter aan maken? Dat is niet mogelijk. (voor de duidelijkheid, ik quote hier letterlijk één van de sprekers)

Nee, zo makkelijk gaat dat niet. Challenge accepted!

Het verhaal was juist door de openheid, het feit dat er niet moeilijk gedaan werd door andere woorden te gebruiken en het constant over "HET" te hebben erg goed. En het gaf een stuk luchtigheid. Een enorme verademing ten opzichte van het normale christelijke gewauwel over "jeweetwel". Grootste deel van de tijd ging het over seks binnen verkeringstijd en hoe je daar zelf een weg in kan vinden. En eindelijk werd dat niet gedaan door meteen alle kaders en grenzen dicht te timmeren, maar door gewoon wat principes over God op de eerste plaats zetten toe te lichten. Nogmaals, een verademing.

Het geheel werd wat maf toen het over het huwelijk ging.

Zo werd er gesteld dat het heel normaal is om ook tijdens het huwelijk (net als in de verkeringstijd) met een goede vriend of vriendin over dit onderwerp te blijven spreken. "Op een ongecompliceerde manier wat tips en tricks uitwisselen". En met alle respect, daar kan ik me helemaal niets bij voorstellen. Ok, misschien dat vrouwen onderling hierover spreken, dat onderwerp brand ik mijn vingers niet aan. Maar als getrouwde mannen, onder elkaar, spreken over seks met je vrouw? Ik ben niet getrouwd, maar kan me er niets bij voorstellen.

Tijdens een potje monopolie met vrienden spreken over techniek? Uithoudingsvermogen? Posities? Tijden? Records? Geluidsdempende isolatie? Ik noem nu maar wat maffe onderwerpen, ik kan me er niets bij voorstellen. Maar het is blijkbaar heel normaal. Ofzo.

En er werd gesproken over hoe seks ook heel emotioneel kan zijn en iemand ook echt kan raken. Ala, daar kan ik inkomen. "bijvoorbeeld dat een vrouw ineens moet huilen".

WAT?! HUH?! Ik ben al lang blij dat ik nu nog geen seks heb. Relaties zijn al ingewikkeld genoeg. Maar als het dan tijdens seks ook nog eens mogelijk is dat een vrouw ineens begint te huilen. Jemig! De druk! Kan je dan dingen fout doen?! Techniek?! Uithoudingsvermogen?! De juiste achtergrond muziek?! AAAAH! Moeilijk!

Even over die achtergrond muziek, ik weet niets van muziek, en nog minder van seks. Maar ik ben er zeker van dat de laatste hits van Jan Smit, het volledige oeuvre van Justin Bieber en de B-Sides van Enya nooit een goed idee zijn.

Goed. Ik heb alle intentie om de komende tijd niet te gaan trouwen, ik vind een hand vasthouden al moeilijk genoeg. Phew. Wow.

En daar laat ik het bij. Onze boiler is dood, dat komt goed uit, ik ga een koude douche nemen en geschokkeerd in een hoekje liggen huilen.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Slap emotioneel gewauwel en theedoeken

Wederom zittende achter mijn computer om ein-de-freaking-lijk weer eens mijn dagboek te gaan bijhouden (en nu echt!) kwam Roelof binnen lopen, hij probeerde iets eetbaars te construeren uit ons groentepakket. "Dinand? Kan ik rode bieten combineren met venkel?", nadat ik bedacht dat hij geen grap maakte hem vriendelijk uitgelegd dat ik niet het idee heb dat de Heer dergelijke groenten bedoelt heeft om gezamelijk in een maaltijd te verwerken. Even later kwam hij weer binnen, of chinese kool rauw eetbaar was. Hoogst benieuwd wat we zouden gaan eten.