ukulele
cowboy
WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.33.11-2
blue-monster
2018-05-07 WA0000-square

Exegetisch muggeziften door dr Dino

Tja. Je bent een christen. En je bent student. En het is waardevol die twee zoveel mogelijk te combineren. Om niet als een christelijk subcultuur kluizenaartje af en toe op de campus te verschijnen en daar net genoeg studiepunten te halen om te kunnen verantwoorden dat je uberhaubt aanwezig bent. Om niet volledig wereldvreemd je hoofd te vullen met allerlei christelijk braafheid en clichés, om vervolgens onder medestudenten en anderen de meest irritante klootviool mogelijk te zijn.

Door bijvoorbeeld dingen te quoten van (wetenschappelijk lachertje) dr Kent freaking dino Hovind, of meer algemeen, uberhaubt het logisch verstand van een kamerjas te hebben.

En in dat kader leek het ons als wijzen der NSE, je weetwel, nestoren, waardevol om een volledige avond te organiseren voor alle kringleiders over verantwoord Bijbelgebruik. Jup, lekker met z'n allen een avond mormelen over hermeneutische vaagheden en exegetische komma's. Whoehoe! Schriftkritiek!

(leesadvies voor rest van dit stuk: stem van een zwaar gereformeerde dominee)

Deze avond was georganiseerd voor iedereen die moeite heeft afgelopen twee zinnen te begrijpen.

Doch helaas. Het was eigenlijk best een leerzame en leuke avond. Was een externe spreker die op best logische en bevlogen manier uitlegde hoe het mogelijk is om op een degelijke manier de Bijbel uit te leggen. Maar ook op zo'n manier dat de kloof tussen lang geleden en nu kleiner word en het mogelijk is om er ook voor nu nog dingen uit te leren. Ben ook blij dat dat eindelijk verder ging dan zo'n 3 stappenplan als: den observatie, den interpretatie en tenslotte, derzelfe applicatie. Teneinde vanuit een gedegen analyse een doordachte studie te maken naar ook weer de praktische toepasbaarheid hetgeen eerder gelezen werd. Eh, dat dus niet, het ging iets verder dan dat. Wat me verbaast, want het gaat wel over een in christelijk Nederland geaccepteerd en constant herhaalde doctrine. Den OBT methode!

Goed. En dan nu weer 50 jaar de toekomst in, naar de tijd van tegenwoordig. Tijd om met m'n bacheloropdracht bezig te gaan en een studie af te ronden.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

De Nederlandse kerkgeschiedenis en hardlopen in een evangelische gemeente

De afgelopen tijd zijn we met een groepje na afloop van StudentAlpha langs een aantal kerken aan het gaan. Echt extreem aan het kerkshoppen. Als degelijke orthodoxe christen heb ik natuurlijk een enorme moeite met kerkshoppen. Het constant op zoek zijn naar een kerk waar je je lekker voelt totdat je uiteindelijk bij een heel "vrije" evangelische of pinkster gemeente uitkomt om vervolgens helemaal af te haken. Want hele "vrije" evangelische of pinkster gemeenten daar moet je altijd zo vrolijk en vol geloof zijn. En de koffie is er karig.