cactus
kleinkunst
ukulele
WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.33.11-2
IMG_20211101_112822865

Wat moet ik met de Bijbel?

Gisteravond als spreker bij StudentAlpha langs geweest. Mocht het hebben over de Bijbel. Zag er naar uit, want ik vind spreken leuk en de Bijbel vind ik een mooi onderwerp. Kortom, ik had een enorm mooi kloppend verhaal geschreven dat volledig onderbouwd was waarbij ik vanuit feiten aantoonde dat de Bijbel letterlijk waar is.

Maar goed, omdat het me een aardig idee leek om eerlijk te zijn heb ik dat verhaal in de prullenbak gegooid en heb verteld wat ik echt denk van de Bijbel. Eigenlijk heb ik er een hekel aan om vrijzinnig te zijn of genoemd te worden, maar in hoe ik de Bijbel zie ben ik dat dan misschien wel. Heb dus verteld van mijn moeiten met de Bijbel, hoe ik eigenlijk niet kan geloven dat de Bijbel letterlijk waar is. Heel eenvoudigweg omdat iemand die de Bijbel als letterlijk waar bestempeld God beticht dat Hij heel veel spelfouten heeft gemaakt.

Aan de andere kant, waar ik dan ook weer niks mee kan is de Bijbel als "mooi verhaal". Zonder enige vorm van waarheid. Wat je leest en dan vervolgens binnen laten komen, daar nog wat over met klei speelt en dan weer weg legt. Als een soort psychologisch zelfhulp manifest waar we met z'n allen over kunnen zitten rondwauwelen. Nee, want de Bijbel is over minstens 1500 jaar geschreven door vele duizenden mensen. En dat alleen al vind ik maf als de gebeurtenissen die beschreven worden niet waar zijn. En dan nog enige dingen die ik ook niet kan verklaren als de boeken uit de Bijbel verzonnen zijn. Ik kan me in het geval van het nieuwe testament niet voorstellen hoe een groep mensen een religie VERZINT die gaat over volledig OPRECHT EN EERLIJK leven. Dat is natuurlijk zo tegenstrijdig als 17 dansende pinda's op een nachtkastje.

Goed, al met al weet ik het niet. Ik geloof niet dat de Bijbel letterlijk waar is. Ik geloof ook niet dat het niet waar is. Vervolgens uitgelegd dat ik het volgende denk over de Bijbel

Door de geschiedenis heen is God altijd met mensen onderweg geweest, de Bijbel is een oprechte verslaglegging door mensen van de realiteit daarvan in verschillende stijlvormen.

Vervolgens nog iets dat ik op deze manier van kijken geen enkele moeite heb met enige tegenstrijdigheden of kleinzielige fouten. Waar iemand die de Bijbel letterlijk neemt wel moeite mee zou moeten hebben, hoewel die gek genoeg altijd lekker genegeerd worden. Maar dat ik het dan wel weer aardig vind dat er 4 keer, vrij centraal en nadrukkelijk, beschreven wordt hoe Jezus is opgestaan. Dus daar kan ik niet omheen.

Nou, dat heb ik zo'n beetje gezegd en succes ermee. Gelukkig zaten er een stel echte christenen bij die al tijdens mijn verhaal gelukkig de waarheid van de Bijbel konden blijven verdedigen. Dus alle waanzin die ik gesproken heb zal vast na afloop tijdens het doorpraten ongedaan zijn gemaakt. Gelukkig maar.

Al met al ontzettend leuk om weer eens te doen. Ben benieuwd hoe het aangekomen is.

Dinand Mentink

  • vr. 18 mei 2018 20:04:36

Dank je.

Plaats een reactie

Heleen

  • vr. 18 mei 2018 20:04:36

mooi stuk! Ik kan me er wel in vinden.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Hoe mooi zijn de kleren van de keizerin?

Gister afspraak met begeleider voor mijn bacheloropdracht. Die begon met de melding dat mijn verslag er erg goed uitzag, dat ik goed werk geleverd had en dat hij het idee had dat ik wist waar ik mee bezig was omdat ik duidelijk schreef. De rest van de afspraak bestond uit een conversatie waarvan ik echt vermoed dat het oprecht meedenken was. Knetters, blijkbaar heb ik iets goed gedaan, dat is nieuw. Dat is maar goed ook, want ik leef al twee weken in de slapen-en-eten-is-optioneel-modus.