cactus
kleinkunst
ukulele
WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.33.11-2
IMG_20211101_112822865

Dominees, stemadvies en in de zon liggen

Wat is dat toch met dominees rond verkiezingstijd? Ofwel ze geven domweg stemadvies vanaf de kansel. Ofwel ze hinten de hele preek lang naar wat ze gaan stemmen zonder te zeggen wat. Het eerste is wat mij betreft onverantwoord, het tweede gewoonweg iritant. Als ik een presentatie houd dan ga ik toch ook niet de hele tijd lopen hinten dat er een leuke roddel is die ik niet vertel. Oh, wacht even, dat doe ik wel. Eigenlijk constant. Zonder ophouden. Bewust. Sorry dominee Wijchers, ga rustig door met uw preek. Waar was ik ook alweer? Oh ja, dominees en stemadvies.

Wat is dat toch met dominees rond verkiezingstijd? Ofwel ze geven domweg stemadvies vanaf de kansel. Ofwel ze hinten de hele preek lang naar wat ze gaan stemmen zonder te zeggen wat. Het eerste is wat mij betreft onverantwoord, het tweede gewoonweg iritant. Als ik een presentatie houd dan ga ik toch ook niet de hele tijd lopen hinten dat er een leuke roddel is die ik niet vertel. Oh, wacht even, dat doe ik wel. Eigenlijk constant. Zonder ophouden. Bewust.

Sorry dominee Wijchers, ga rustig door met uw preek. Waar was ik ook alweer? Oh ja, dominees en stemadvies.

Misschien is het een kwestie van geforceerd actueel willen zijn? Ik roep maar wat hoor.

Kijk, laat ik duidelijk zijn. Iedereen weet dat de gemiddelde brave kerkganger op een handjevol partijen stemt: een deel zal als brave schapen op de CU stemmen, als het iets minder wereldvreemde schapen zijn stemmen ze op het CDA en als ze op de Veluwe wonen en nog steeds ongekookte aardappelen eten bij kaarslicht stemmen ze SGP. En wat een dominee ook zegt, daar veranderd niet veel aan. Maar het is wel goed om in een kerk te zitten en dingen te horen waar je je goed bij voelt. Het voelt wel veilig als vanaf de kansel benoemt wordt dat je de juiste partije stemt. Kortom, allemaal als braaf klapvee op de juiste partij stemmen.

Laat ik duidelijk zijn, ik stem ook op de CU. Maar niet omdat de dominee het zegt, in mijn geval zit ik bij een studentenvereniging en is groepsdruk de boosdoener.

De rest van de preek was ontzettend mooi overigens. Een gevoelig onderwerp in deze gemeente, blijkbaar, werd toch besproken. Vind ik mooi. Wel blijf ik erbij dat mijnheer Wijchers een bijbeltekst leest en daarnaast een verhaal verteld. En niet zozeer de bijbeltekst uitlegt. Maar he, wat weet ik ervan? Ik ben ook maar een snotneus.

Rest van de dag bij het rutbeek gelegen uit mijn neus eten, een christelijk filosofisch blaadje lezen en aardbeien eten. Belachelijk goed weer. Arme Dinand.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

NSE Infoavond, alles gaat fout, goed, of in ieder geval anders

Jakkes, bestuur zijn is helemaal niet leuk. Echt, helemaal niet, jakkes. Dat kan ik het beste duidelijk maken aan de hand van een voorbeeld. Gisteren was de infoavond van Navigators Enschede, het eerste publieke optreden voor ons als bestuur. Ik kan me van vorig jaar de infoavond nog herinneren. Beetje rondbanjeren, veel nieuwe mensen, contacten leggen, kennismaken, vrolijk zijn, geen enkele zorg hebben over het verloop van de avond, want boeiend.