b92cbb6ffa28eede

De kerk van Reinier Sonneveld

Al enige tijd heb ik als plan om hier af en toe een boekrecensie te plaatsen. Waarom? Nou om dezelfde reden dat deze site er überhaubt is, ik vind het leuk om te schrijven. En nog leuker vind ik het om mijn mening te geven over andermans levenswerk. Goed, recensies dus. Die gaan in mijn eigen stijl zijn. Dat wil zeggen dat ze schromelijk overdreven, een klein beetje grappig en bovenal volslagen nutteloos zijn.

Omdat men met alles makkelijk moet beginnen leek het me leuk om mijn eerste recensie te schrijven over de laatste flyer van Reinier Sonneveld getiteld "de kerk". Zoals u al dan niet weet (obviously, "al dan niet" impliceert de set met alle dingen die überhaubt mogelijk zijn) is Reinier Sonneveld de afgelopen jaren hard bezig om een posterpresentatie bij elkaar te schrijven. Op deze posterpresentatie zijn momenteel al enige post-it's geplakt; "De kern", "De bijbel", "Het leven" en "De vraag". Het laatste bierviltje met daarop wat woorden in deze serie is "De kerk", een korte verhandeling over waarom christenen in de kerk zitten.

Nu, als ik het heb over kort dan bedoel ik ook kort. Het boekje is inclusief inhoudsopgave, voorwoord, nawoord, bronvermelding, voorkant, achterkant, boekenlegger en envelop nog geen 50 bladzijden en een bladzijde heeft de grootte van 1/4 a4 (als je onlogisch knipt, dat wel). Maar goed, laat ik iets zeggen over de inhoud.

De inhoud is simplistisch, kort door de bocht en gaat absoluut niet diep op de stof in. Je moet in dit boekje geen diepgravende theologie verwachten. Mocht je ooit langer dan een uur stilgestaan hebben bij de vraag "hé, waarom ga ik eigenlijk naar de kerk?", daar zo ongeveer 2 keer bij de bar een gesprek over hebben gehad en vaker dan 10 keer de Bijbel hebben opengeslagen om je lievelingspsalm op te zoeken dan ga je in dit boekje niets nieuws leren. Als ik over mijzelf spreek, ik had in plaats van dit boekje te lezen ook op de spaanse wikipedia een artikel over de inheemse ringstaart-maki soort uit Tikiwamboektoe kunnen lezen, dan had ik ook niets nieuws over de kerk geleerd.

Maar goed, dit boekje is dan natuurlijk ook helemaal niet bedóéld om een doorgewinterde gristen-veteraan iets nieuws te leren over de kerk. En iedereen die gemiddeld meer dan 2 werkende hercensellen heeft zou dat door moeten hebben. De eerste vraag die we moeten beantwoorden over "de kerk" is: "voor welke doelgroep is het geschreven?".

Nu, wat Sonneveld hier zelf over schrijft is het volgende:

Het heeft alleen zin straks de bladzijde om te slaan, als je zelf al op zoek bent. Als er iets in je borrelt, maar je kunt het niet helemaal plaatsen. Misschien ga je al tijden naar een kerk, maar weeet je niet meer waarom. Misschien ga je al jaren niet meer, maar merk je dat je toch iets mist. Misschien ben je op zoek naar God en overweeg je of een kerk je daarbij kan helpen.

Kortom, voor mensen die niet zo goed weten wat de bedoeling is van een kerk, maar wel een beetje aan het zoeken zijn, of zich afvragen of een kerk bij ze past. Een beetje voor geïntereseerde leken dus. Nu, hoe is dit boekje voor ongeveer die doelgroep? En ik moet zeggen, voor deze doelgroep, best aardig eigenlijk.

Allereerst omschrijft Sonneveld vanuit de geschiedenis en het ontstaan van kerken (voor de nerd: handelingen en de tijd daar vlak na) op heldere en relevante manier wat een kerk is en waarom christenen zich geroepen voelen daarin te zitten. Vervolgens doet hij eerlijk een boekje open over een paar zwarte kanten van de kerk, inquisitie, heksenvervolging, misbruik in de RKK en nuanceert dit wat. Op heldere manier legt hij niet alleen uit dat het wat hypocriet is deze dingen alleen de kerk kwalijk te nemen maar hij legt ook op mooie wijze uit hoe goed het is om het hoogste doel "leven als Jezus" te stellen. Jammer hierbij is dat hij een "onderzoek" aanhaalt dat zegt dat er buiten de kerk meer sprake is van misbruik dan daarbinnen maar deze bron als enige vergeet achterin de bronnenlijst op te nemen. Spijtig, want ik ben benieuwd. Vervolgens legt hij uit hoe het belangrijk is om niet alleen te geloven, dat een kerk niet per sé saai hoeft te zijn en hij geeft nog wat tips 'n tricks om na te gaan welke kerk geschikt is voor de lezer. Al met al een vrij compleet overzicht van de meest belangrijke dingen.

Over het algemeen is het boek helder, wel een tikkeltje simplistisch, duidelijk geschreven en zeker geschikt voor de doelgroep. Hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik "de kern" sterker vond. Maar misschien is dat onderwerp ook wat spannender. De kerk als onderwerp met als doelgroep zoekenden is een beetje een schot voor open doel, maar eerlijk is eerlijk, Reinier schiet hem eloquent in.

Al met al heb ik momenteel een recensie geschreven dat langer is dan het originele werk en dus wordt het tijd om op te houden. Hieronder vindt u een link om het pamflet te kopen indien u zichzelf of uw buurman herkent in de doelgroep. Veel plezier.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

The diamond

Like oil was begottenFrom the beauty of nature itselfThrough pressure over time heaped So is transformed the passionateFor eons being heaped with guiltInto a shadow of itselfA cynic, joyless, lifeless Passion, where art thou?Be hidden in the bonds of tearsCould it be regained yet?From the depth where it slumbered Yet when the yoke is seen for what it beIt will surface back to theeRevealing the diamond it hath becomeUnbroken, indestructible, transformed