ukulele
cowboy
WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.33.11-2
blue-monster
2018-05-07 WA0000-square

Kritisch denken, vissticks en dingen

Woensdagochtend, op woensdagochtend schrijf ik altijd een stukje over de trefavond van dinsdagavond merk ik. Kan me voorstellen dat dat wat saai wordt, maar aan de andere kant, zo'n tref geeft elke keer opnieuw genoeg stof om wat maffe dingen over te zeggen.

Zo ook gisteravond. Het serieuze deel van tref begint, dus ik ga een beetje achteraan zitten. Eerst maar eens kiekn wat't wurdt, zoals we dat in twente zeggen. Aanbidding, leuk, aardig, niet echt mijn ding. Vervolgens de spreker. Rustig achterover gaan zitten. Armpjes over elkaar en m'n aantekeningen erbij om alles wat hij fout zegt in mijn dagboek flink af te kraken. Het is zo'n stafwerker van Navigators, dat zal wel weer niks worden.

Nu, deze, wat mij betreft scherpe en positief-kritische houding waarmee ik altijd op tref zit was precies waar het vanavond over ging. Bollocks. De spreker vroeg of we elke keer nieuwe dingen wilde horen die prikkelen, en vooral geen herhaling konden waarderen. Moet alles nieuw zijn? Geven we de spreker nog wel autoriteit om iets te zeggen? Moet het allemaal vooral kloppen? Mag het ons ook raken? "Misschien denk jij alle antwoorden wel te hebben". Ja, obviously. "Het gaat er niet om wat je weet, maar in hoeverre je nog durft te vragen", ja, dat zou ik ook zeggen. In het engels heet dit verschijnsel "fault finden". Over-kritisch kijken welke zeikpuntjes niet kloppen. Ja, en in het Spaans heet het "localización de fallos", nou en? Nee, dit soort dingen zijn wat mij betreft meer geschikt voor de Alpha cursus.

Want kritisch denken is hartstikke goed, ik ben blij dat jullie op de universiteit leren om kritisch te denken. En dat jullie door jullie studie en gesprekken met elkaar proberen om overal bewust over na te denken. En ik denk dat kritisch denken heel positief is.

Goed, de maar hing hier wel een beetje in de lucht.

Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om alles op afstand te houden, want God kan overal doorheen jou iets leren. En het is goed om elke keer opnieuw geraakt te worden door basis onderwerpen als "het kruis", "Gods vaderhart", "liefde". Want als je niet elke keer opnieuw geraakt kan worden door de kern van het geloof ben je over 5 jaar boedist, of ietsist, of atheïst.

Of in het geval van Alex en Dinand natuurlijk cynist.

Al met al had de spreker op deze manier alle kaders geschetst waarbinnen we naar hem moesten luisteren. Help! Wat nu! Maar, na even kort constructief nadenken vonden we nog 2 manieren om hier onderuit te komen:

  1. In slaap vallen
  2. Omdraaien, weglopen en daarna in slaap vallen

Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat er in plaats van deze kritische houding ook een alternatief is. Dat was wat moeilijk, maar het heette passieve overgave. Of actieve teruggave. Of representatieve wedergave. Ik weet het niet meer. Je kiest er onbewust voor om iets te doen. Of je stopt juist heel bewust met niets doen. Zoiets was het denk ik, dat je positief nadenkt over een willekeurige levensstijl om te gaan volgen. In het vervolg luister ik naar sprekers door met schoenlepels te jongleren en bij elk boek dat ik lees gebruik ik dr iglo vissticks als bladwijzer.

Ten slotte was er nog iets over dat God geen haast heeft. Of positief verwoord.

Ik ben niet lui, God neemt gewoon de tijd met me

- Alex

Ik ben de draad nu zelf ook kwijt. Het was in ieder geval een leuke avond en stiekem best leerzaam

Oh, en op het eind hadden we nog een geniale ingeving voor serious request. In een paar minuten tijd een commissie van 6 man bij elkaar. We gaan voor een groot bedrag met een te willekeurige actie, gaat helemaal fantastisch worden.

Vissticks for live!

En dingen.

Dinand Mentink

  • vr. 18 mei 2018 20:04:35

Wow. Te cynisch Alex. Ik vond het best een goed verhaal en denk dat het terecht is dat dit een keer gezegd wordt. We zijn veel te kritisch hier in ons technische Enschede.

Maar ja, daar blog ik natuurlijk niet over.

Vanavond squash toch?

Plaats een reactie

Alex

  • vr. 18 mei 2018 20:04:35

Ha! Die dingen ja! Als ik hier nog even een tijdens de afwas bedachte lousy samenvatting tegenaan gooi ben ik ook weer klaar met mijn actiepuntje ‘schrijf entry’, de rest zit hier al in verwerkt namelijk. Wat die feitelijk overbracht was dit: Sorry voor mijn niet voorbereide karige praatje, en voor het feit dat ik niet binnen weet te dringen, maar weetjewat: Als je het een karig praatje vind luister je eigenlijk gewoon slecht en heb je God niet lief! Zo dat zal ons leren: hier wat karige veel te ver doorgedachte stellingen over driehoeksverhoudingen waar je in triades op mag gaan sabbelen. Heb zelf verder geen nuances aan te brengen. Gedoe!

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Ouwelui's kring en focusdingen

Heb ik ooit gezegd dat ik bij NSE op een ouwe bazen kring zit? Daar kom ik nu van terug. We zijn namelijk geen ouwe bazen kring maar gewoon een kring met veel oude mensen. Schommelstoel oud. Pijp oud. Geraniums oud. Je overgroot schoonmoeder oud. Erg oud probeer ik dus te zeggen.