cactus
kleinkunst
ukulele
WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.33.11-2
IMG_20211101_112822865

Doopdienst, algemene relativiteitstheorie en een spoedcursus fouten maken

Doopdienst. Afgelopen zondag. Daphne. Was mooi. Wat moet ik daar verder nog over zeggen? Daphne gaf heel mooi haar getuigenis, het koor benediction was er en knalde het kerkdak er af en Peet was lekker kort van stof. Een mooie dienst dus. Mocht ook wel, want het afgelopen halfjaar is  via alle mogelijke media deze doopdienst gepromoot alsof het de nieuwe iPad was. Kerkblaadje, mededelingen, speciale flyer, daphnedooptzich.nu, neonreclame in de kerk en een speciale android app.

Hoe dan ook, het getuigenis van Daphne was mooi. Dat mocht ook wel, want Alex en ik hadden al heel duidelijke de kaders geschetst waar het vooral BUITEN moest blijven. Nu is het lastig om in geschreven versie echt het gevoel van alle fouten die in een getuigenis gemaakt kunnen worden over te brengen. Dus laat ik het bij de volgene korte suggestie: elk getuigenis, dat waar dan ook gegeven wordt, door wie dan ook, gaat exact als volgt. Doe dat niet en je bent veilig.

Een getuigenis moet normaal natuurlijk over een radicale bekering gaan. Dat je alles helemaal fout deed, maar toen God en was alles goed. Maar dat is niet mijn verhaal. Want ik ben gewoon christelijk opgevoed. Daar ben ik mijn ouders dankbaar voor. Maar goed, op enig moment ga je in de pubertijd natuurlijk nadenken over je geloof. Is het wel voor mij? Wat vind ik er eigenlijk van? Wat moet ik er eigenlijk mee? Maar op enig moment heb ik ook een mooie ervaring met God gehad en sindsdien heb ik steeds meer zekerheid gekregen dat ik echt bij Jezus mag horen. Daarom wil ik me nu ook laten dopen en mijn hartje aan Jezus geven.

Bam, klaar.

Na afloop van de dienst was er het gebruikelijke soep en broodjes eten. Gebruikelijk is overigens wat zwak uitgedrukt. De soep en broodjes na een doopdienst zijn bijna dogmatisch. De 3 dogma's van Unie Baptisten zijn immers als volgt:

  1. De doop op basis van beleidenis is de enige ware doop des heren. Niemand weet waarom, maar het is wel zo.
  2. Na afloop van elke dienst drinken we koffie waarbij we ten alle tijden een hand in een broekzak hebben (de welbekende hànd ien de tuk)
  3. Na afloop van een doopdienst is er soep met broodjes

Tijdens die soep en broodjes heb ik me overigens nog gruwelijk verbaast. Alex en ik hadden van te voren al vastgesteld dat er een mix was van braaf christlijke ichthus meisjes uit Leiden en een aantal mannen uit Enschede met de sociale capaciteiten van zakrekenmachines. Kortom, gaat interessant worden. We hadden al uitgebreid voorspelt dat er op enig moment iets gevraagd zou worden als "wat vinden jullie eigenlijk van de nieuwe statenvertaling" of "wat vinden jullie van Harry Potter" of een ander onderwerp dat op dit soort christelijke soep-met-broodjes momenten besproken wordt. Geen van ons beidde had echter kunnen voorspellen dat één van de lieve dames op enig moment hop naast Marco zou ploffen (een sterrekundige met theologie als hobby) om in een daverende stilte te vragen "wat vindt u eigenlijk van de algemene relativiteitstheorie in het kader van een Bijbels wereldbeeld". Die zagen we niet aankopen. Chappeau. Wat een vraag.

Maar goed, er heeft mij meer verbaast de afgelopen tijd. Zo deed ik gister op kring ook een bizarre ontdekking. Wendy heeft Alex een boekje gegeven om iets persoonlijks te leren. Nou, dat is nog niet zo bizar, want Wendy is zo'n lief meisje dat wel eens een boekje uitleent om iets persoonlijks te leren. Maar het bizarre is dat Alex het ding gelezen heeft, aantekeningen heeft gemaakt en Wendy afgelopen kring een paar vragen heeft gesteld. Wat gebeurd er met die jongen? Nog even en hij gaat zelf gedichtjes schrijven en op z'n blog publiceren. Met een tulpenveld als achtergrond.

Oh, over kring gesproken. Laurens is een geweldige held, en een tikkeltje perfectionistisch. Mag ik dat zeggen? Ja, want regel 1: "Dinand mag dat". En nu durft Laurens het aan om over enige tijd met mij een middag op te trekken. En die middag gaan wij "fouten maken". Ik heb wel een paar onderdelen in gedachten, maar wij gaan die middag lang gek doen, niet denken wat men van ons vindt en bovenal, heel veel dingen fout doen. Want, ik ben heel goed in fouten maken, heb daar ook enorm veel ervaring mee. Arme Laurens, gaat een mooie middag worden.

De kring zelf ging overigens over de "De leiders en gebeurtenissen tijdens de intertestamentaire periode met een uitstapje naar de in die tijd onstane religieuze stromingen en sekten". En ter info. Ik overdrijf wel eens wat in mijn dagboek. Maar de onderwerpen op kring zijn de afgelopen tijd daadwerkelijk accuraat weergegevne. Bam. Ouwe bazen. Na kerst gaan we overigens een aantal persoonlijke kringen doen, bijvoorbeeld over "Jezus volgen", "God's liefde" en "Onzekerheid in je dagelijks leven". Je weet wel, van die alpha onderwerpen. Daarmee bedoel ik StudentAlpha, niet CSV Alpha.

Roelof

  • vr. 18 mei 2018 20:04:35

Wat een fantastisch verhaal!! GE-NI-AAL!! Ö Ö Man of genius!

Plaats een reactie

Dinand Mentink

  • vr. 18 mei 2018 20:04:35

Deze stijlvorm heet een understatement.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Understatement

Plaats een reactie

JeeWee

  • vr. 18 mei 2018 20:04:35

"Laurens is een geweldige held, en een tikkeltje perfectionistisch." Een tikkeltje? Lees ik dat nou goed? X-D

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Kritisch denken, vissticks en dingen

Woensdagochtend, op woensdagochtend schrijf ik altijd een stukje over de trefavond van dinsdagavond merk ik. Kan me voorstellen dat dat wat saai wordt, maar aan de andere kant, zo'n tref geeft elke keer opnieuw genoeg stof om wat maffe dingen over te zeggen.