Sandsculpture Eden Robots
rotterdam
IMG-20221211-WA0008
ukulele
cowboy

Een beetje zwartepieten

Was het niet een wijs man die ooit eens zei "Wie echt baldadig wil zijn doet er het beste aan dit zo opvallend mogelijk te doen"? Ik heb geen idee, want ik zuig dit gezegde net uit mijn duim. Maar waarheid is het wel. Het is een algemeen geldig principe dat het beter is om echte ongein zo opvallend mogelijk te doen. Wie een warenhuis inloopt met een filmploeg achter zich aan en een computer mee naar buiten getild wordt door de bewaking niet tegengehouden. Wie als clown verkleed een jonge dame vraagt om haar tas af te staan om vervolgens nonchalant weg te lopen komt daar mee weg.

Maar bovenal, zwarte pieten die door rood licht fietsen worden nooit aangehouden.

Dit pincipe werd afgelopen woensdag buitengewoon duidelijk toen we met een groepje volledig gestoorde studenten als zwartepiet door Enschede mochten. Niet alleen konden we voor de ogen van de politie door rood rijden om vervolgens met losse handen fietsend naar hun auto te lachen en zwaaien. Maar vervolgens toeterden ze ook vriendelijk naar ons en riepen ons na dat ze brave kinderen waren geweest. Letterlijk. Uberhaubt is het fantastisch om als zwarte piet over straat te gaan. Niet alleen claxoneerd meer dan de helft van de auto's naar je, lacht iedereen je vriendelijk toe als je op je eigen stuur staat en neemt niemand het je kwalijk als je midden op straat het verkeer ophoudt en met pepernoten gooit, maar af en toe mag je zelfs van de fiets afspringen een handstandmaken en snoep geven aan vreemde kinderen. Fan tas tisch.

Waarom wij als zwarte pieten door Enschede moesten? Nou, Serious Request. Wij laten ons als zwarte piet inhuren en het geld zou dan naar baby's in Afrika gaan. Mensen hebben goedkoop zwarte pieten, kinderen krijgen kado's van een echte piet, wij mogen een avond lang ongegeneerd lol schoppen en kinderen die honger hebben krijgen een fopspeen. Iedereen blij. Oké, ondanks de 3500 versprijdde flyers, een vermelding in de krant, enorme aandacht op facebook, een website met iDeal betaling en een enorm logistiek apparaat om alle pieten op de juiste plaats te krijgen was de opbrengst wat laag. We moeten nog wat financiën rechtkrijgen, maar in het ergste geval komen we bij het glazen huis aan en moeten ze ons nog een 10tje geven. Maar goed, we hebben een fantastische avond gehad.

*ding dong*, kinderen wild, de zwarte pieten zijn er! Och, het kadootje past niet door de deur. Kan jij even helpen? 1,2,3, hoppatee! Wat is dat ding groot! Zwarte piet krijgt bijna last van zijn rug. Zit er een drumstel in ofzo? Frits (een puber van 15) zit met armen over elkaar naar het geheel te kijken. Voordat we kadootjes uitdelen moeten we natuurlijk eerst een liedje zingen. Allemaal doen we mee. Ook Frits doet mee. Vooral Frits doet mee. Weet je wat? Frits, waarom zing jij niet even een liedje? Lol. Kado's uitpakken. Eerste kado voor Frits. Kom maar bij zwarte piet op schoot het gedicht voorlezen. Goed gedaan jongen, een hand van de piet. Waarna Alex het Frits plagen afmaakt met het geven van een heuze "box".

Vervolgens bij een ander gezin langs. Jemig wat zijn kinderen eerlijk. "Misschien wil papa ook wel meedansen?". "Dat is papa helemaal niet. Nicolette is gescheiden van papa. Dat is gewoon Pim". "Dat wist sinterklaas wel, maar die wilde het daar liever niet over hebben, dat licht soms gevoelig". Waarna we alsnog rond gedanst hebben met Pim.

Op het eind ook nog bij wat studentenhuizen langsgeweest. Gelukkig. Daar konden we alcohol drinken zonder dat iemand het erg vond.

Goed. Al met al was deze avond, belachelijk vol met energie en chaos, gewoonweg fantastisch. Deze kan afgestreept worden op mijn ToDo lijst des levens. "Als zwarte piet een paar onbekende gezinnen gekmaken, lachend en naar de politie zwaaiend door rood rijden en uiteindelijk zware alcohol drinken op een studentenhuis". Vink.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Nog altijd beter dan begrijpend lezen voor dummy's

Zo. Tijd om weer eens wat zotte dingen te zeggen over kerken. Daphne zette me even recht afgelopen zondag. Waarom? Nou, in ons braafchristelijke-na-afoop-van-de-dienst ritueel afgelopen zondag waar we elkaar vroegen "zo, en wat vond jij van de preek?" om hier vervolgens 15 minuten kanttekeningen bij te plaatsen en daarna door het park te gaan wandelen, liet ik zoals ik dat wel vaker doe vallen dat ik het geheel wat lang vond en het punt een beetje mistte. Ook in mijn dagboek heb ik wel eens wat kritische noties hierover geplaatst. Bij deze wil ik dat toch enigzins nuanceren.