Gent
IMG-20221211-WA0008
rotterdam
ukulele
joker

Focus, tradities, schijnheiligheid, relaties, maskertjes, ministry, blouses, koffie en dingen

Laten we beginnen. U kent het procédé. Er is een christelijk event geweest waar Dinand aanwezig was, in dit geval het Focusweekend van Navigators studentenvereniging, en achteraf noteer ik enige van de typische opvallendheden van dit christelijk blousjes-aan-en-koffie-drinken evenement. Zoals altijd had ik me degelijk voorbereid, m'n baard stond er mooi bij, naar de kapper geweest, sigaren mee, alsmede een heupflacon (met priklimonade uiteraard, want alcohol was niet toegestaan), ik heb geoefend op m'n lieve glimlach en heilig bedachtzame blik want die zijn onmisbaar op zo'n event.

En ja ja ja, ik heb ook de voorbereidende geestelijke mails meegelezen en Bijbel meegenomen.

Goed, samen met Hannah kwam ik ruim op tijd aan voor de ministry-voorbereiding-meeting. Dat is een kort overleg vooraf van alle ministry mensen over de juiste manier om vooraan bij het podium te staan vroom kijken om vervolgens voor mensen te bidden. Op z'n lekker NSV's was het allemaal, het eten was een kwartier te laat, de workshop startte niet op tijd en de teamindeling werd tijdens het opnoemen nog gewijzigd. Heerlijk vind ik dat altijd, lekker relaxed, geen stress. Vooraf spreken met andere mensen was zoals altijd inspirerend, ik hoorde mooie dingen over de Heilige Geest in gebed en zelf deelde ik iets over de beste mimiek als je staat te wachten totdat er mensen naar voren komen. Zo is er de radicaal-liefhebbende blik, of de bedachtzaam-heilige blik, of voor mannen de ongetemde-wat-je-ook-gedaan-hebt-God-houdt-van-je-blik. Inspirerende stuff.

Tijdens de voorbereiding werd er nog iets verteld wat je moest doen als je het idee had dat je een "indruk" had. Dat is christelijk jargon voor "een stemmetje in je hoofd horen en het idee hebben dat er een willekeurig persoon in de zaal daar misschien iets aan heeft". Ja, lach er maar om, dat geeft niet, ik denk dat ik er wel achter sta, bite me. Dat moest je blijkbaar aan iemand melden en dan gingen ze kijken of het klopte. Wat in mijn wetenschappelijk brein meteen allemaal vragen oproept: "hoe doen ze dat?", "wat zou er gebeuren als ik een dubbelblinde steekproef uitvoer?", "Als ik één ding doorgeef waarvan ik denk dat het waardevol is en één slecht verhaal verzin over jonglerende reuzenpanda's", toch maar niet gedaan.

Goed, genoeg over ministry en dingen. Het mooie aan Focus is dat het ieder jaar zo lekker hetzelfde is. Nu ik er voor de 4e keer ben begin ik die tradities ook steeds meer te waarderen. Binnenkomst, allemaal lief lachende sociale mensen met een blouse aan die in koffie staan te blazen, je matje op het balkon leggen, 2500 duizend mededelingen van Machteld Bijleveld, etc. Vrijdagavond dienst was mooi overigens.

Maar wat echt mooi was dat was de zaterdagochtend. Ik werd zó geraakt door een Bijbeltekst (en als Dinand dat zegt weet je dat er een slecht verhaal komt). Het zat zo, aan het eind van het ontbijt waren er nog wat mededelingen en er werd verteld "en ik zie dat de koffie klaar is". Van die laatste zin werd ik wakker, ik kleedde me aan en ging aan de ontbijttafel zitten. Alwaar Gerben mij vroeg of ik ook zin had in een kopje koffie, hierna pakte ik het laatste beetje yoghurt met muesli, er kwam een jongedame aan met 2 appels die vroeg of ik er ook één wilde, vervolgens iemand anders met de laatste zak brood, ja hoor, Dinand wil ook wel, hierna kwam Gerben terug met mijn koffie. Al met al had ik niets gedaan, zat ik met mijn ochtendjas aan te laat aan het ontbijt en was ik volledig voorzien. Dit raakte me echt even en ik moest denken aan de Bijbeltekst (ik parafraseer een beetje):

"Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet nog luier zij?"

Goed, zaterdagochtend een lezing over maskertjes. Die heb ik niet, maar toch even naar de ministry gelopen om te laten zien dat ik een gevoelige jongen ben en niet geef om wat men van me denkt.

Zaterdagavond een dienst met als thema heiligheid en schijnheiligheid. Ik vond dat wel iets moois. Dus wat ik gedaan heb is me inschrijven voor de gebedskamer van 00:30 tot 01:30, toevalligerwijs de tijd dat ik ook corvé had, om daar te bidden voor de schijnheiligheid in de hedendaagse kerk. Waardevol.

Tijdens de derde dienst werd er zijdelings gesproken over het aangaan van een relatie. Terecht natuurlijk, want te zien aan de populariteit van de Facebook pagina "Gespot: Focus NSV" is het een onderwerp dat erg leeft onder de aanwezigen. Zo werd er gesteld dat het als ouders goed is om regelmatig 3 vragen te stellen aan je kinderen op het moment dat ze een relatie hebben: "Hoe staat het met je morele zuiverheid?", "Heb je je geweten geschonden?" en "Hoe ver ben je gegaan in je fysieke contact?" en dan vraag 3b "Hoe ver ben je echt gegaan?". Ben benieuwd wat er gebeurd als ik die vragen aan mezelfs stel:
"Hoe staat het met je morele zuiverheid?": "Huh wat?"
"Heb je je geweten geschonden?: "Die heb ik niet",
"Hoe ver ben je gegaan in je fysieke contact?": "Oh, wij hebben gewoon seks"
"Hoe ver ben je echt gegaan?": "Nee, eigenlijk valt dat wel mee"

Goed. Ik denk dat dat mijn overdenking van Focus wel zo'n beetje was. Ik vond het een mooi weekend, lekker braafchristelijk, maar stiekem vond ik het ook wel weer mooi om met al die broers en zussen samen God te ontmoeten en van Hem te leren. Als je wilt weten welke persoonlijke huilie-huilie dingen ik geleerd heb dan heb je pech. Of je mag het een keer vragen natuurlijk.

Oh, en serieus. In die heupflacon zat priklimonade! Echt wel! En in reactie op de 400 keer dat dit me gevraagd werd, ik weet ook écht niets van de pagina Gespot: Focus NSV.

;)

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Woordgrappen, Focus, Stelletjes en Dingen

AAAAH. Het is al bijna weer Focusweekend. Het grootste christelijke datingfestijn voor Studenten. Sorry, ik bedoel natuurlijk een weekend vol geestelijke uitdaging en persoonlijke diepgang waar ieder jaar vele studenten in alle vroomheid voornamelijk bezig zijn met Bijbelstudie. Ok ok, dat laatste is misschien wel het meest reeël, maar laten we eerlijk zijn, er lopen leuke mensen rond op Focus. En daar is niets mis mee.