Sandsculpture Eden Robots
rotterdam
IMG-20221211-WA0008
ukulele
cowboy

Vlaamse katholieken en obsolete uitdrukkingen

Allé heh. Een blog over een Vlaming die komt spreken bij NSE kan toch zeker niet begonnen worden met andere woorden? Dat zou straf zijn! Laat mij edoch nu switchen naar het Nederlands taalgebruik waar ik mij normaliter van bedien en beginnen met een willekeurige opmerking waar ik op het eind van de blog in mijn afsluitende opmerking weer op kan terug komen.

Kijk, er zijn natuurlijk een aantal uitdrukkingen die pogen te zeggen "nooit". Zoals, "wanneer pasen en pinksteren op één dag vallen", of "wanneer de NS op tijd rijdt". Nu, die laatste uitdrukking is tegenwoordig nutteloos. De NS rijdt tegenwoordig op tijd. Niet écht natuurlijk, maar als we maar genoeg stralend blauwe 15 graden warme woensdagmiddagen verklaren tot winterdienstregeling dan pakt de statistiek natuurlijk vrij positief uit.

In alle gevallen, afgelopen dinsdag was er een Katholiek als spreker op trefavond. Wat nog vreemder was, het was ook nog eens een Vlaming. En het fantastische aan Vlamingen is die taal! Hij had wat mij betreft Lorem Ipsum kunnen voorlezen en ik had achteraan in de zaal kunnen zitten genieten! En voordat ik enige nutteloze kanttekeningen plaats rondom de inhoudelijke kant van het verhaal wil ik eerst stellen dat Vlamingen werkelijk geen gêne kennen. Althans, deze niet.

Het geheel werd geopend met

Allé heh, ik ben hier vanavond aan te tonen dat Vlaams wel degelijk een andere taal is toch zekers.

De domme vraag "Dus jullie slaan gewoon delen uit de Bijbel over" (ging over een NSE'er die de opname als basis van zijn geloof ziet) werd beantwoord met

We hebben zelfs meer Bijbel dan jullie

(en gaat door)

Nog een mooie quote:

Allé, als het gaat om het gezag van de kerk wil ik het volgende zeggen. Dat was natuurlijk een heel stuk anders in de tijd voor het internet. En persoonlijke meningen.

En ten slotte, het afgaan van de mobiele telefoon werd afgehandeld door zonder aarzeling de microfoon erbij te houden. De held.

Goed, inhoudelijke shizzle. Wat mij betreft was het een hele mooie en leerzame avond. Wederom moest ik concluderen dat Katholieken een veel mooiere manier hebben om om te gaan met symboliek dan wij protestanten. Rob sprak met vrij veel passie over de sacramentele kant van de eredienst en ik moet zeggen dat me dat aansprak. Een katholieke dienst daar voel je dat het heilig is. En je voelt nattigheid natuurlijk omdat ze met van die wc borstels aan het rondslingeren zijn, maar toe maar.

Ook een mooie analyse vond ik hoe Katholieken "terugkijken" waar evangelischen altijd "iets nieuws willen". Waarmee bedoeld werd dat in evangelicale traditie altijd nieuwe inzichten, nieuwe vormen, nieuwe liederen centraal lijken te staan. Het moet altijd fancy en hip zijn, ook theologisch gezien. Waar de Katholiek terugkijkt en geniet van het goede dat in de 1000en jaren voor hem al gebeurd is. Erg mooi, en scherp.

Iets zwakker was het bekeringsverhaal van Rob. Kijk, katholieken bekeren natuurlijk niet, want het doopsel is een objectief gegeven van wedergeboorte. Dus katholieken hoeven geen "bekeringsmoment" te hebben. Nu begon Rob natuurlijk wel met een bekeringsverhaal, over hoe Hij God vond in een klein hutje in Amerika. Dat bekeringsverhaal kwam uit het boekje, met alle clichés die evangelicalen er in kunnen stoppen. Maar het doopsel blijft natuurlijk een objectief gegeven. Meh.

Ten slotte. "Niet eerder dan dat Rick Dickhof een vriendin heeft". Dat is ook zo'n uitdrukking die niet meer bruikbaar is.

Alex, jij gaat echt de laatste zijn.

Rob Allaert

  • vr. 18 mei 2018 22:04:34

Dinand, de "a herf" moest natuurlijk "a href" zijn ... Jij lost dat wel op hé?

Rob Allaert

  • vr. 18 mei 2018 22:04:34

Hallo Dinand,

Toffe blog! Je maakt mij nog Vlaamser dan ik ben met je grappige toevoegingen van 'awel' en 'zekerst' ;-).

Nu we bijna zonder paus zitten, moet ik het nu zeker niet nalaten om de digitale comment-pen ter hand te nemen.

Ik merk dat er nog wat onduidelijkheid is met betrekking tot de termen 'bekering' en 'wedergeboorte'. Mag ik daarom een stukje reactie van op de site van Roeland Dam, ook in deze comment-box kleven?

Ik heb te weinig tijd gevonden om het in Enschede te hebben over het alternatief op de verkeerd gebruikte term 'wedergeboorte'. Dat deed ik al een beetje op mijn blog.

God biedt ons vele kansen tot bekering. In die gebedscel in dat bos in de Ozark Mountains, kan ik terecht spreken van een moment van bekering, of verdere bekering, ditmaal vanuit het inzicht dat ik meer mensen mocht omhelzen en daarmee mooier aansloot bij het evangelie. Het was dus niet mijn echte start met God.

Verder moet ik opnieuw ontdekken dat de gnostische invulling van 'wedergeboorte' heel diep in de korte geschiedenis van het evangelicalisme verworteld zit. Een religieus besef is meestal de aanzet tot bekering of ommekeer en kan vervolgens leiden tot de objectieve wedergeboorte. Maar het besef, zelfs het openen van de geestesogen, is niet de wedergeboorte. Het bad van de wedergeboorte is onomstotelijk (als de vroegste kerkgeschiedenis ons iets kan leren) het doopsel met water en Geest.

Waarom zouden we het objectieve geschenk van de Geest, namelijk, de tastbare onderdompeling tot verkrijgen van een warme toegang tot het verlangde Koninkrijk, niet in volle dankbaarheid omhelzen? Is het niet dat wat ontbreekt aan de te-geestelijke evangelicale visie? Deze inlijving in het lichaam van de Kerk, maakt perfect een toekomst van nieuwe inzichten, nieuw besef, momenten van diepere bekering en groei in de liefdeswandel mogelijk.

Kortom, is de combinatie van het objectieve en het subjectieve, te midden van een tastbaar, historisch geloofsvolk, niet het antwoord op het gebed van velen: "Heer, hoor ik er echt bij en wat is de weg die ik nu mag gaan?"

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Studentje pesten

Ik dacht dat ik mijn jaarlijkse UT-rant gehad had. Maar ik vermoed dat ze er dit jaar twee gaan krijgen. Want alle galemiezen op een gefrituurde pandabeer met ketchup en mayo en goede spezerijen nog aan toe, dat klinkt als een lekker gerecht. En ik heb te horen gekregen dat mijn tentamen niet telt! Bureaucratie ten top, ik heb me niet ingeschreven voor dat tentamen. En daar zijn consequenties aan verbonden. Stom van me natuurlijk.