9f8c2f109ecd732f

Robert Fraser: Christen @work

Het boek "Christen @Work" van Robert Fraser begint met de premisse dat van alle christenen slechts een heel klein deel geroepen word voor fulltime kerkelijk werk. De rest, het werkvolk, de "net niet echt geestelijke" pinda's die hebben het maar te doen met op de achterste rij in de kerk hangen en zich een geestelijke mislukkeling noemen. Terwijl dominees en zendelingen en wat heb je al niet het echt belangrijke werk doen kunnen zij niet bijdragen aan relevant geestelijk werk. Nou ja, ze hebben veel geld, dat is handig, voor het kerkenwerk dan.

Dit alles is erg herkenbaar wat mij betreft.

In dit boek poogt Robert Fraser om duidelijk te maken dat voorgaande premise een leugen is. Het omschrijft hoe op de werkvloer, in "normale" ondernemingen ook gewerkt kan worden voor God. Dat er zoiets bestaat als een "roeping voor ondernemerschap". Vervolgens laat Fraser een aantal sterke kanten van gelovigen in de zakenwereld zien.

Normaliter zou ik op dit punt in een recensie een kort overzicht van de inhoud geven. Maar ik heb geen idee hoe ik dat zou doen. Er lijkt niet echt een opbouw in het boek te zitten en hoewel er zinvolle dingen gezegd worden mis ik het grotere plaatje. Geeft niets, ik plaats gewoon een paar dingen die mij aanspraken:

  • Het is mogelijk om niet voor een "geestelijke bediening" geroepen te worden maar voor de zakenwereld. Christenen die werken zijn voor meer dingen zinvol dan alleen het geld dat ze aan de kerk kunnen geven.
  • Christenen uit het zakenleven worden binnen de kerk niet op waarde geschat. Ze kunnen van enorme waarde zijn om de kerk onderdeel te laten zijn in de maatschappij.
  • Vraag niet "wat brengt geld op" maar "op welke manier creëer ik waarde". Als je een fantastisch winstmodel wilt hebben: "Zoek uit wie de meeste pijn hebben en los dat voor ze op". Een aantal mooie, bijbelse, richtlijnen op onderneming.

Ten slotte is er nog iets dat Fraser met een belachelijke naam het "gezalfde bedrijfsmodel" noemt. Jeuk alom. Maar de onderdelen hiervan an sich zijn wel aardig.

  1. Richt geen bedrijf op met enkel christenen, dat is slecht voor de werksfeer en professionaliteit (ik heb geen ervaring hiermee, maar mijn gevoel zegt dat het zó waar is).
  2. Wees mensgericht binnen je bedrijf.
  3. Het bedrijf moet een seculiere, winstgerichte, atmosfeer hebben.
  4. Zorg wel voor een setting waarin iemand mág geloven.
  5. Zorg voor onderwijs binnen je bedrijf in deze aspecten.

Deze punten lijken hier wat summier, maar worden op mooie manier uitgewerkt in het boek.

Al met al was het boek misschien niet duidelijk, maar her en der wel inspirerend. Zijn ervaringen om van "Wat je ook doet, doe het voor God en niet voor mensen" een bedrijfsvisie te maken zijn boeiend en geven te denken. Ook erg sterk vond ik hoe Fraser zowel waarschuwt voor teveel christendom binnen het bedrijfsleven alsook de waarschuwing om niet enkel voor geld te werken maar om echte waarde te creëren. Die twee vullen elkaar mooi aan.

Over het geheel genomen een aardig boek, leuk om een keer door te lezen, leen het eens van iemand.

Ten slotte: als je Engels machtig bent zoek dan de originele versie. De uitgave in het Nederlands is om te huilen, omslag lijkt nergens op en de vertaling is bar.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Den wonderbaarlijk andere spijziging

En toen Jezus dit hoorde, vertrok Hij van daar per schip, naar een woeste plaats alleen; en de scharen, dat horende, zijn Hem te voet gevolgd uit de steden. Wat verwonderenswaardig was, immers, ze moesten vele mijlen omlopen. En bovendien versmadelijk, daar Jezus duidelijk alleen wilde zijn. Wat zelfs het scharnier der deur begrijpen zoude.