cactus
kleinkunst
ukulele
WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.33.11-2
IMG_20211101_112822865

Geld is slecht, vies en verwerpelijk

Christenen zijn vies van geld. En terecht. Want geld is kwaadaardig. Ik bedoel, ik zag laatst nog geld op straat een oude oma in elkaar slaan. Ik zag zelfs laatst een scooter gestolen worden door een paar centen. En dan spreek ik nog niet over de vele andere problemen die geld veroorzaakt. Wist u dat wereldwijd 99% van alle financiële tekorten door geld word veroorzaakt? Van die laatste 1% is nog niet duidelijk wat de oorzaak is. Nee, christenen moeten vies zijn van geld!

Daar zal ik een paar voorbeelden van geven: gister plaatste ik een bericht op Twitter waar ik mijn oprechte plezier uitsprak voor een vak dat ik dit kwartiel volg. Bij dat vak komen zo'n beetje alle eindbazen die de financiële wereld rijk is (woordspeling) voorbij. CFO's van Rabo, Optiver, een pensioenfonds, hotemetoten van DNB. En we mogen dan met een groepje van 20 masterstudenten moeilijk veel lastige vragen gaan stellen over financiële buffers en wat niet. Traantje in mijn oog. Genieten. In reactie op mijn bericht meteen een opmerking van een dude (een verder vriendelijke filosofische pinda, neem ik aan) met de volgende inhoud

En daar ben ik het volledig mee eens. Ik geniet er intens van om les te krijgen in witwassen, financiële constructies en het afpakken van Jan met de Pet. Nouja, en andere dingen natuurlijk, deze master heeft meer inhoud dan een linkse huilie-huilie tegenlicht documentaire. Serieus, laten we als christenen nu niet boehoe doen over de financiële wereld en dan vervolgens in een klein huisje met hypotheek gaan wonen. Oh ironie. En misschien is het uberhaubt een goed idee te stoppen met christenen bashen omdat ze interesse in financiën (of welk vakgebied dan ook) hebben. Want witwassen vinden we stom! Wat het dan ook betekent! En Financiële constructies zijn slecht, allemaal! En Jan moet zijn eigen pet houden! Want die kostte heel duur door de euro! Crisis, alle aandeelhandelaren zijn gewoon aan het gokken! Steek 3 vingers in de lucht, maak de W van Werelds! De angst voor grote financiële instituties zit volgens mij diep. Zou dat zijn omdat het zo ingewikkeld is allemaal? Overigens heeft Evert zijn bericht nooit zo bedoeld (jee, post-scriptum hoor-wederhoor!), maar: nou en.

Volgens mij hebben we juist meer christenen nodig in de financiële wereld, die vuile handen durven maken en begrijpen wat er speelt. Want het is daar een vakkundige bende.

Een ander voorbeeld. Ik legde laatst mijn moeder uit wat een short-position is (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Short_%28finance%29). Dit werd verder zonder met ogen te knipperen afgedaan als een "rare constructie". Slecht dus, niet van de Heer, als christen moet je daar uit de buurt blijven. Dat de bank een short-positie in een optie op het huis van mijn ouders heeft (en in elk ander huis met hypotheek) heb ik maar niet uigelegd. Slecht hoor, zulke constructies, want ze zorgen ervoor dat iemand in een huis kan wonen. Boefjes.

Oké. Einde rant. Deze week CFO Rabobank Bert Bruggink. Zojuist annual report Rabo Group doorgespit.

Oh ja. Mijn reactie, laat ik u die niet onthouden.

Frank

  • vr. 18 mei 2018 20:04:34

@Dinand, was het "niet begrijpen" van complexe producten niet het grote probleem van sommige creative financiële producten?

Plaats een reactie

Dinand Mentink

  • vr. 18 mei 2018 20:04:34

In antwoord op je statement. Correct. Dus?

In antwoord op je vraag. Nee, dat denk ik niet, maar ik denk ook niet dat het aanpakken van wat dan ook (niet dat ik daar enige aspiraties toe heb) gaat gebeuren door bij voorbaat alles wat naar financiën ruikt als eng/slecht te beschouwen. Het op basis van onderbuik roepen van dingen over financiën gebeurd veel, terwijl de werkelijkheid veel complexer is. Ik zou mezelf als vrij links/sociaal beschouwen, net als jij, maar roepen om "hervormingen op de financiële markt" helpt niet als we de huidige markt niet eens begrijpen, of wel?

Plaats een reactie

Bianca

  • vr. 18 mei 2018 20:04:34

Je kunt niet God en de Mammon dienen. Het staat er niet voor niets. Je moet natuurlijk wel weten waar je het over hebt als je het wil aanpakken. Maar je denkt toch niet echt dat dat vanuit de financiële wereld gaat gebeuren? ps.. leuke vraag om te testen of ik mens ben :)

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Liveblog: Lenteweekend der NSE

Na het best grote succes dat mijn dagelijkse blog van het Navigators zomerkamp was (Link: Zomerkamp dag 1) leek het mij waardevol om nog een stapje verder te gaan. Net als alle grote kranten, blogs en newsfeeds nu ook op mijn eigen onbescheiden webstekje: de liveblog!