ukulele
cowboy
WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.33.11-2
blue-monster
2018-05-07 WA0000-square

Een introductie tot succesvol plagen

In het leven van een professioneel nar, zoals ik claim te zijn, is het soms tijd om te genieten van de vele mogelijkheden die het narrendom te bieden heeft en soms is het tijd om de vele, wijze, geleerde, lessen over te dragen aan anderen. Opdat zij ze zich eigen kunnen maken en er van kunnen leren. Vandaag wil ik aan de hand van een paar voorbeelden een paar basisprincipes van het effectief plagen van mensen introduceren. Graag gedaan.

In het leven van een professioneel nar, zoals ik claim te zijn, is het soms tijd om te genieten van de vele mogelijkheden die het narrendom te bieden heeft en soms is het tijd om de vele, wijze, geleerde, lessen over te dragen aan anderen. Opdat zij ze zich eigen kunnen maken en er van kunnen leren.

Vandaag wil ik aan de hand van een paar voorbeelden een paar basisprincipes van het effectief plagen van mensen introduceren. Graag gedaan.

Allereerst is daar Albert. Mede assessor en professioneel amateur. Bij Albert zou ik graag het principe van de rolling-gag willen uitleggen. De rolling gag is een grap die in zichzelf niet briljant is, maar door herhaling binnen dezelfde context grappig word. We zien dit vaak in strips, kluchten en tekenfilms. Ook binnen het plagen van mensen is dit erg effectief. In het geval van Albert is een gevoelig puntje relaties. Niet omdat die jongen echt op zoek is naar een vriendin, maar om één of andere manier ligt het toch gevoelig. Hierdoor is op zeer natuurlijke wijze (met slecht kleine subtiele sturingen van mijn kant) de rolling gag "hee, ik ga lunchen" ontstaan. Deze rolling gag gaat ongeveer als volgt: "Hee Albert, ik ga zo lunchen met Rhodé. Van de SU. Een leuke jongedame overigens". Om vervolgens terug te komen met de mededeling dat het lunchen erg gezellig was. Arme Albert.

We hebben aan het water bij het theatercafé in het zonnetje gezeten overigens.

Vervolgens Jan Oene. Bestuursmattie met degelijke bulderlach. Bij hem zou ik de "iritatie-reversal" willen introduceren. Deze klassieker, al vele jaren lang een succes in de plaag-kunde, werkt door vast te stellen waar het iritatie punt van een persoon ligt. In het geval van Jan Oene: alles wat op wanorde lijkt. Hij houdt van structuur, degelijkheid. Het doel bij iritatie-reversal is om heel langzaam opbouwend het target te iriteren met iets heel kleins om vervolgens te benoemen wat je gedaan hebt en daarna met veel bombarie weg te lopen. Op deze manier het target te laten zien dat hetgeen iritant is meer zichzelf is dan de actie van mijn kant. Goede voorbeelden: op het moment dat Albert te laat is voor BV nog even naar de wc gaan met de opmerking "wel onhandig dat de BV uitloopt, of niet?". U snapt het idee.

Ten slotte is er Viv. Blondine. Kijk, hier hebben we het over een uitdaging. Deze dame is goed-gebekt en niet zo snel onzeker. Graag zou ik hier de algemene plaag 3-slag willen introduceren: "observeren, improviseren, uitmelken". De vooraanname bij deze 3-slag is dat iedereen wel eens ergens gevoelig voor is, hoe goed iemand dat ook kan verbergen. De degelijke plaag-kunst zit in het observeren van wat dit is, vervolgens ter plekke een mooie grap improviseren om vervolgens nog maanden deze grap uit te melken. Graag zou ik hiervan een voorbeeld willen geven:

Nielco en Vivianne: "Wij willen bij deze voor het eerst iets plaatsen in de Shoutbox!"

- Shoutbox op de NSE site

Wow, er zijn nu allemaal mensen die denken dat jullie een stelletje zijn!

- Anonieme NSE'er

Zouden mensen echt denken dat wij een stelletje zijn? Ik vind dat stom! Het zit me hoog!

- Viv

Oh, maar ik dacht dat wij een discrete affaire hadden?!

- Dinand

Over dat uitmelken gesproken. Bloggen is daar een mooi middel toe.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

Geld is slecht, vies en verwerpelijk

Christenen zijn vies van geld. En terecht. Want geld is kwaadaardig. Ik bedoel, ik zag laatst nog geld op straat een oude oma in elkaar slaan. Ik zag zelfs laatst een scooter gestolen worden door een paar centen. En dan spreek ik nog niet over de vele andere problemen die geld veroorzaakt. Wist u dat wereldwijd 99% van alle financiële tekorten door geld word veroorzaakt? Van die laatste 1% is nog niet duidelijk wat de oorzaak is. Nee, christenen moeten vies zijn van geld!