ukulele
cowboy
WhatsApp Image 2023-05-05 at 22.33.11-2
blue-monster
2018-05-07 WA0000-square

Serieus Bijbelstudie

Het gaat nu over ouderwets Bijbelstudie. Een kort beschouwend stukje over dit fenoneem van mijn kant. Gek genoeg serieus bedoeld.

 • vr. 3 mei 2013 10:12:00
 • Meuk

Eerst een meer meta-informatieve noot vooraf. Het zal sommigen niet ontgaan zijn, ik plaats af en toe wat meer serieuze (niet te verwarren met genuanceerde) onderwerpen op mijn site. Dat was een bewuste keus. Ik vind de reacties daarop interessant. Een paar vrienden die bij mij in de categorie "moeilijk serieus" zouden vallen maakten de opmerking dat ze het eigenlijk maar saai vonden. Waar een paar vrienden die ik in de categorie "nodeloze losbollen" zou plaatsen vermeldden dat ze af en toe diepgang wel konden waarderen. Nou ja, krijg dan ook allemaal maar het heen en weer. Na weer een week lang allerhande onzin op deze site gepubliceerd te hebben volgt hier weer een artikel met meer serieuze inhoud.

Ik begin met een paar universele waarheden over christenen die mij al tijden opvallen:

 • Ze vinden unaniem bijbellezen belangrijk/goed/noodzakelijk of wat heb je niet al
 • Ze hebben daar unaniem moeite mee.

Na de afgelopen weken een totaal onrepresentatieve groep mensen om input te hebben gevraagd trek ik de conclusie dat moeiten ervaren worden op de volgende gebieden:

 • Regelmatig tijd spenderen met bijbellezen
 • Hier vervolgens een meerwaarde in vinden
  Dit word door verschillende personen verschillend uitgedrukt: "De Bijbel uitleggen", "Het praktisch maken", "inpassen in dagelijks leven", etc. Maar het gaat er vaak over dat er geen koppeling gevonden word tussen wat gelezen word en het dagelijks leven.

Na enig doorvragen blijken redenen hiervoor te zijn:

 • Drukte
 • Saai
 • Geen tools/handvaten tot uitleg
 • Weinig ervaring met uitleg
 • Weinig "direct resultaat"

Het lijkt wel zo te zijn dat christenen elke dag 15 minuten tijd willen spenderen aan het lezen van de Bijbel en daar meteen iets voor terug willen. Blijkbaar gaat dat niet zo makkelijk. Heel makkelijk is de opmerking hier ook te maken "je kan natuurlijk ook niet in 15 minuten iets hebben aan Bijbellezen, daar moet je meer tijd in steken". Ik weet dat niet, ik heb nooit geprobeerd of dat kan.

Omdat dit een dusdanig veelvoorkomende klacht onder jonge christenen is lijkt het me waardevol hier eens wat tijd aan te spenderen. Noem het een onderzoekje wat mij betreft. Omdat we met z'n allen lui zijn en makkelijk informatie willen consumeren gaat mijn eindresultaat zijn:

Een infographic met daarop "De Bijbel in de waan van alledag".

Dinand Mentink

 • vr. 18 mei 2018 20:04:34

Terechte opmerking. En amen.

Edoch, de wens om met enige regelmaat te lezen snap ik wel. Is bovendien iets dat door de kerkgeschiedenis heel gebruikelijk is (kijk naar monniken, katholieke traditie, etc).

Ik kan me voorstellen dat iedereen daarin een verschillende vorm heeft, mijn vorm zou denk ik wel zijn om met enige regelmaat daar tijd voor te nemen. Omdat ik het anders druk genoeg heb om volledig te vergeten.

Plaats een reactie

JeeWee

 • vr. 18 mei 2018 20:04:34

Waarom wil iedereen dat? Slaat nl. nergens op! Ik ben er jaren geleden mee gestopt en lees Bijbel als het nodig is: als ik iets moet opzoeken, als ik iets tegenkom dat ik wil nalezen c.q. uitzoeken, etc. en dat werkt fantastisch! Beter dan het gedwongen elke dag "moeten" lezen...

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

5f0aaa09a7dc9a56

Fouten maken kun je leren

Zo. Samen met Laurens heb ik fouten gemaakt in het centrum van Enschede. Alles op een rijtje hebben we het volgende gedaan. Oh, en foto's staan onderaan. Op Huize Benjamin een vlieger gemaakt van hout. Huh, waarvoor? Nou, dat komt verderop wel. Oh, en we vonden twee bussen met spuitsneeuw. Bij Alex langsgeweest om een groot hartje van spuitsneeuw op het woonkamerraam te maken. Whoehoe, improvisatie. Daarna nog met een toeter lopen klooien want het songfestival was gister laat afgelopen dus Alex zal nog wel slapen. Aryo heeft ons blijkbaar zien wegrennen.