d626b4ce1ff46db1

Bankiers hebben geen horens

Mensen uit de financiële wereld zijn slecht. Allemaal. Bankiers hebben willens en wetens de crisis veroorzaakt om daarmee duizendmiljoen geld te verdienen. Ze hebben voor het veroorzaken van de crisis grote bonussen en gouden handdrukken gekregen van andere mensen met wie ze golf spelen. Op deze manier hebben ze alle hardwerkende, goede, burgers gedupeerd waardoor velen niet meer de financiële middelen hebben om hun gezin te onderhouden of die dingen te doen die ze belangrijk vinden. Oh, en bankiers hebben ook horentjes, en zo'n drietand. Allemaal.

Mensen uit de financiële wereld zijn slecht. Allemaal. Bankiers hebben willens en wetens de crisis veroorzaakt om daarmee duizendmiljoen geld te verdienen. Ze hebben voor het veroorzaken van de crisis grote bonussen en gouden handdrukken gekregen van andere mensen met wie ze golf spelen. Op deze manier hebben ze alle hardwerkende, goede, burgers gedupeerd waardoor velen niet meer de financiële middelen hebben om hun gezin te onderhouden of die dingen te doen die ze belangrijk vinden.

Oh, en bankiers hebben ook horentjes, en zo'n drietand. Allemaal.

Nu zou het natuurlijk overdreven zijn om te zeggen dat de gemiddelde Nederlander zo over "iedereen uit de financiële wereld" denkt. Maar het is niet alsof figuren uit de top van de zakelijke wereld geliefd zijn. Graaiers zijn het. Allemaal.

Iets heel anders, een principe dat bekend is en ook mij opvalt. Zolang je iets niet kent is het makkelijk er een oordeel over te hebben. Kom dichterbij en verrek, je word geforceerd om genuanceerder te worden. Of te erkennen dat je fout zat. Veel christenen uit mijn omgeving bijvoorbeeld zijn keihard tegen alles dat naar de evolutietheorie ruikt. Gewoon tegen. Voor het overgrote deel heeft dat niets te maken met enig begrip van zaken in biologie of theologie. Maar de paar jongens die ik ken die biologie zijn gaan studeren, die worden gek genoeg steeds genuanceerder. En tenzij ik me vergis zullen veel theologen hier ook niet zo moeilijk over doen. Op afstand zwart-wit denken is makkelijker.

Tijdens mijn studie komen er regelmatig personen uit (de top van) de financiële wereld als gastdocent. Als de scherpe oplettende jongen die ik ben, valt me dan meteen op dat ze geen horentjes hebben. Vreemd. En daarnaast natuurlijk dat ze daadwerkelijk weten waar ze het over hebben, in staat zijn tot oprechte ethische doordenking van hun vakgebied en dat het ook burgers zijn, die een gezin onderhouden. Je zou bijna denken dat het mensen zijn.

Iets dat me ook opvalt is dat veel van de financiële zaken die in het nieuws voorbij komen niet zo rechtlijnig zijn als dat ze wel lijken. Ja, belastingontduiking via Nederland is een probleem. Ja, short-selling op de aandelen markt is verwerpelijk. Ja, bonussen zijn verkeerde stimulansen. En ja, de overheid moet meer grip op de financiële markt krijgen. En toch, bij ieder van die punten zou zelfs ik (als pinda die net een jaar met z'n master bezig is) een paar stevige kanttekeningen kunnen maken. Wat die precies zijn is nu niet relevant, spreek me er eens over aan bij een glas whisky.

Goed, tijd om iets rete-constructiefs te zeggen. Ik kan me voorstellen dat het makkelijk is om op afstand boos te zijn op "bankiers", of "topmannen" voor "de crisis". Maar zodra je dichterbij durft te komen houd dat geen stand. Er is grondig verandering nodig in de financiële markt, maar onderbuikgevoelens gaan daarbij niet helpen.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

5fa4aa81d9cd2937

Extroverten zijn ook zielig hoor!

Goed. Iets dat mij de laatste tijd opvalt is dat er steeds meer aandacht komt voor de introverte medemens. Het is ineens cool om stil ergens te zitten genieten, zonder herrie. En toen we vorig weekend wegwaren met NSE moest er een stil hoekje zijn waar het rustig moest zijn. Fijn. Genieten. Heerlijk. Want, zo is de gedachtegang, introverten krijgen geen energie van gezelligheid en dus moeten we meer ongezellige plaatsen creeëren.