8d892857c73140b6

Aandachtige holy Benedictus op een stokje

Benedictus is cool. Niet de vorige paus, waar we niets meer van horen gek genoeg, maar de monnik naar wie deze zichzelf vernoemd heeft. Korte introductie, ronduit gechargeerd. Rond het jaar 400. Er waren in die tijd monnikenordes. Dat waren dudes die in een klooster samenleefden volgens een serie voorschriften waar ze zich aan hielden. Die voorschriften werden dan ook wel een "regel" genoemd. En je had heel wat van dat soort "regels".

Vervolgens krijg je Benedictus. Die schrijft de "regel van Benedictus", dat is geen toeval, is gewoon naar hem vernoemd. En dat ding bleek zo compleet en goed te zijn dat vrijwel alle monnikenorden in de eeuwen daarna dachten:

Oké, fuck dit, laten we die nieuwe regel van Benedictus gaan gebruiken.

In de regel van Benedictus staan een hoop relevante dingen. Ééntje daarvan is wel het bekendste "wat je ook doet, doe het met volledige aandacht" vrij vertaald uit het latijnse "ut in omnibus glorificetur Deus" dat letterlijke "dat in alles God groot gemaakt worde" betekent. Pretentieuze "ik ken oude talen" punten voor Dinand.

En jeej, wat is dat nog steeds relevant. Ik wil ook leren om wat ik ook doe met aandacht te doen. Leren om één ding tegelijk te doen.

Liedje opzoeken op youtube, even water pakken, naar vissen kijken, pompje bijstellen. Ik wil eigenlijk een stukje in mijn dagboek van een nar schrijven. Geen inspiratie, dan maar even nadenken. Oeh, chocola, kopje koffie, nieuw water in koffie apparaat, tas uitpakken, reageren op nieuwe vissenkom, spotify aanzetten, scriptje kapot, nieuw scriptje programmereren. Oké, nu ga ik echt bezig met een stukje dagboek schrijven. Over de regel van benedictus. Daar heb ik een boekje over, even openslaan, interessant, half hoofdstukje lezen, was van de lijn halen, ander liedje opzetten, hoed rechthangen. Oh ja, ik wilde schrijven in mijn dagboek. Benedictus, even opzoeken op wikipedia, 400 blijkbaar, dude er zijn veel gasten die benedictus heetten, welke hoofdstukken staan er in die regel? Wat zeggen vossen eigenlijk? Ylvis liedje opgezet. 73 hoofdstukken blijkbaar, oeh kijk een schilderij van monniken, even een stuk speculaas pakken. Nog koffie? Nee, te laat op de avond. Ik ben blij met mijn nieuwe wake-up light. Binnenkort wil ik een nieuw aquarium gaan maken. Daphne heeft een stoomboot geknutseld en laten staan, even opruimen.

Voorgaand stuk is letterlijk. Ho-ly shit wat is het moeilijk om met aandacht iets te doen. Het eeuwenoude credo van Benedictus is nog steeds relevant.

Wat je ook doet, doe het met volledige aandacht.

Oeh kijk updates op mijn telefoon. Ik moest mij baard maar eens trimmen.

Iemand een suggestie hoe ik mijn aandacht bij mijn werk houd?

ron

  • vr. 18 mei 2018 20:04:33

Ga in het klooster.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

622b6ca5e1f04597

Heerlijk avondje

Al weken is er een symbool-discussie over zwarte-piet. Je zou bijna vergeten dat sinterklaas ook gewoon leuk kan zijn. Je zou bijna vergeten dat surprises ook gemaakt moeten worden en gedichten geschreven. Je zou ook bijna vergeten dat sinterklaas vieren met een familie van 6 al een avond kost. Hoe dan in naam van de grote pepernotenfabriek gaan we aankomende donderdag met 60 man van de Navigators surprises uitwisselen en gedichten voorlezen? Ja, u leest het goed. We zijn met 60 man, we hebben lootjes uitgewisseld en moeten allemaal gedicht+surprise maken.