66ab54df5e95b188

Luid het nerd-alert, hier volgen electronica projectjes

Dit word een lange "ik heb kerstvakantie gehad" blog. Vooral niet lezen. Kerstvakantie, hoogst oninteressant. Erg oninteressant, alleen al omdat het zo voorspelbaar is. Week één, ja, de hele week, bij de (schoon)familie langs voor allerhande kerstdiners. Ja lekker, nog meer eendenborstfilet. En och, doe nog maar een stukje zalm met brie. Een week lang mezelf volledig compleet tonnetje rond gegeten, stond op klappen.

Dit word een lange "ik heb kerstvakantie gehad" blog. Vooral niet lezen.

Kerstvakantie, hoogst oninteressant. Erg oninteressant, alleen al omdat het zo voorspelbaar is. Week één, ja, de hele week, bij de (schoon)familie langs voor allerhande kerstdiners. Ja lekker, nog meer eendenborstfilet. En och, doe nog maar een stukje zalm met brie. Een week lang mezelf volledig compleet tonnetje rond gegeten, stond op klappen.

Winnaar van de "leukste kerstavond in de directe omgeving van Dinand 2013" was dit jaar met enige voorsprong mijn schoonmoeder. Maar, dat was voornamelijk omdat ze ons meegenomen heeft naar de Hobbit.

Ik zou nu natuurlijk kunnen gaan zeuren over "is dat wel waar kerst om moet draaien?" en "kerst gaat om Jezus!" om zodoende mijn pretentieuze-eikel-punten weer te verdienen. Maar ik vind dat er te veel van dat soort kerst-pretentie mensen zijn, ik ben gewoon het hele jaar prententieus, dat vind ik belangrijk!

Over de drie Hobbit films wil ik graag mijn mening nog even ventileren. Heb je de Hobbit 1/2 gezien? Nee: ga dat alsnog doen, druif. Ja: niet zeiken dat het plot niet fantastisch was met teveel "deus ex machina's" het is een verfilming van een freaking kinderboek, tosti.

Week twee van de kerstvakantie: thuis zitten en met projectjes bezig. Dit jaar waren dat voor Dinand het bouwen van een aquarium, kerbal spaceprogram spelen, een raspberry pi mediacenter bouwen en carbid schieten. Van al die projectjes volgt hier een overzicht. Geen interesse daarin? Stoppen met lezen.

Aquarium bouwen

Leek me een mooi project, een eenvoudig aquarium dat er leuk uitziet. Verder niet veel over te zeggen, bekijk vooral de foto's. Een paar tips. Koop alles 2ehands, er zijn genoeg mensen die hun aquaria wegdoen. Gebruik geen speciaal "aquariumgrind" maar haal 25 kilo grind bij de bouwmarkt voor 2 stuivers, gooi de 22 kilo die over is van het balkon op een puber die met strijkers aan het spelen is.

Kerbal Space Program

Allereerst mijn aanbeveling: ga dit spelen. Het idee van kerbal spaceprogram is het beste samen te vatten als

Een spel waarbij pixar-minion-achtige mannetjes ruimtevaart missies opzetten in hun zonnestelsel zonder enige vorm van raketkennis, uitleg of behoefte aan veiligheid.

Tijdens het spel bouw je raketten, probeer je minions op andere plaatsen in het zonnestelsel te krijgen en lanceer je andere ruimtevaart missies. Het briljante aan dit spel is met name dat het niet makkelijk gemaakt is. Het vereist denkwerk en is moeilijk. Dan heb ik het niet over prince-of-persia moeilijk (old school punten voor Dinand) maar moeilijker. De tutorial duurt 20 minuten en legt op hoog tempo alle termen uit de ruimtevaart uit: apoapsis, periapsis, delta-v, retrograde, prograde. Tijdens het spel zijn deze verder niet vertaald en word je geacht zelf alle basisprincipes van raket ontwerpen te begrijpen. Dat betekent dat je zelf moet bepalen hoe hoog je raket kan komen door een integraal over de benzine-inhoud en tijd van verbranding uit te rekenen. Gelukkig zijn daar reken tooltjes voor. Na dit spel even gespeeld te hebben waren mijn gedachten:

  • Shit, ik begrijp nu zoveel meer over ruimtevaart. Zoals bijvoorbeeld waarom er bij maan missies iemand om de maan blijft cirkelen terwijl er 2 afdalen.
  • Pindakaas, dit is rete leuk.
  • Holy flippers, ik ga een raket ontwerpen om naar mars te gaan (zie screenshot, gelukt)
  • En HUH!? is het al dinsdag?!

Tip voor ouders: geef dit spel aan je kinderen, is daadwerkelijk leuk en ze leren reteveel over aerodynamica, wiskunde, natuurkunde en het zonnestelsel.

Raspberry Pi mediacenter bouwen

Een raspberry pi is een mini-computer ter groote van een vrij lompe creditcard. Die te koop is voor 35 euro. Mijn aanbeveling: koop een raspberry-pi en ga ermee klooien (lees even het doel van de Raspberry-Pi foundation). Het doel van de non-profit stichting die er achter zit is dat iedereen op de wereld de beschikking moet kunnen hebben over een computer voor educatieve doeleinden. En educatief is het. Geef zo'n computer aan iemand die normaal een ipad met grote icoontjes gewend is en na een paar dagen heel hard huilen weet die persoon hoe je met een linux commandline moet werken, kan basis programmeren in python en weet hoe je een kernel moet compilen op een boot partitie. Zoals gezegd, luid het nerd-alert. Maar ik meen het wel degelijk, het is rete-leuk om met zo'n raspberry te spelen en dingetjes te maken (of niet Albert?).

Mijn projectje was het bouwen van een mediacenter. Aan de raspberry is gekoppeld een goed grote harde schijf en een beeldscherm / geluidset. De pi kost 0 stroom, dus kan altijd standby staan. En ik kan via een app met 2 tikken op mijn tablet of telefoon het ding muziek laten draaien, een film laten spelen, een spotify playlist opzetten, of de nieuwste aflevering van een serie laten downloaden via torrents. Heb ik dat echt nodig in mijn leven? Ja natuurlijk! En het is rete leerzaam.

Goed, dat waren mijn projectjes voor de kerstvakantie. Hieronder enige foto's. Oh, en carbidschieten, dat doe ik elk jaar, is leuk.

Arnold

  • vr. 18 mei 2018 20:04:33

KSP is niet makkelijk gemaakt zei je? Behalve het feit dat de planeten naar verhouding 6 keer zo klein zijn en de atmosfeer op kerbin 3 keer zo laag. details......

oh ja, voor de liefhebbers zijn er ook een aantal subreddits voor KSP(aanrader).

ben zo terug, even een moederschip naar jupiter sturen om alle manen te verkennen......

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

8d892857c73140b6

Aandachtige holy Benedictus op een stokje

Benedictus is cool. Niet de vorige paus, waar we niets meer van horen gek genoeg, maar de monnik naar wie deze zichzelf vernoemd heeft. Korte introductie, ronduit gechargeerd. Rond het jaar 400. Er waren in die tijd monnikenordes. Dat waren dudes die in een klooster samenleefden volgens een serie voorschriften waar ze zich aan hielden. Die voorschriften werden dan ook wel een "regel" genoemd. En je had heel wat van dat soort "regels".