eafe24f5acda62c0

Brief KIVA

Onderstaande brief is, vergezeld van een gift-card twv $750,--, aangeboden aan Navigators studentenvereniging Enschede. Dit is gebeurd op 13 november 2013 tijdens de constitutieborrel van bestuur Euving. Voor meer informatie over Kiva zie kiva.org. Enschede, 13 november 2013 Waarde leden der Navigators studentenvereniging Enschede, Waarde bestuur der Navigators studentenvereniging Enschede,

Onderstaande brief is, vergezeld van een gift-card twv $750,--, aangeboden aan Navigators studentenvereniging Enschede. Dit is gebeurd op 13 november 2013 tijdens de constitutieborrel van bestuur Euving. Voor meer informatie over Kiva zie kiva.org.

Enschede, 13 november 2013

Waarde leden der Navigators studentenvereniging Enschede,
Waarde bestuur der Navigators studentenvereniging Enschede,

Profetische creativiteit en gepauper. Ik geloof er in. Ik geloof in humor die een betere wereld laat zien. Ik geloof in creativiteit en gepauper dat profetisch is, gericht om te sterken, troosten, bemoedigen en om aan te vuren om mee te werken aan God's koninkrijk.

Ook geloof ik in het geven van giften. Dat het geven van een financiële bijdrage aan een ander niet alleen zorgt voor een beter leven van de ontvanger, maar ook altijd een glimlach zal toveren op het gezicht van de gever. Ik geloof in betrokkenheid bij geven, een kenner en ontvanger die betrokken zijn door meer dan alleen een financiële transactie. Ik geloof in het plezier van geven.

Waar ik niet in geloof is afgedwongen geven. Het dwingen van anderen om te geven. Bijvoorbeeld door contributie te verhogen en een deel daarvan uit te zetten in giften. Hiermee word de gever beroofd van het plezier om te geven. En is zelf niet meer betrokken. Word er niet gesproken over "geef vrijmoedig!"? Dat betekent wat mij betreft dat iemand ook vrij moet zijn om anders, of niet, te geven.

Ik geloof in de vreugde van geven.

En daarom.

Bij deze geef ik u, als vereniging, een gift. Een financiële gift. Maar wel in de vorm van een kiva gift-card. Waarmee het voor u mogelijk is om, op mijn kosten, een lening te verstrekken aan één, of veel meer, ondernemers in een ontwikkelingsland. Het gave hieraan is, u geeft hiermee iemand de mogelijkheden, maar ook een incentive, om zijn/haar eigen leven te verbeteren. Doordat het geld terugbetaald word ontstaat er ook een gelijkwaardige relatie. En het gave, het geld kan zodra het terugkomt meteen weer uitgeleend worden!

Wat u hier mee doet is aan u, ik kan, en zal, daar geen druk op uitoefenen. Ik zal wel meegeven hoe ik hoop dat deze gift gebruikt word, in lijn met het doel van deze gift: het aanstekelijk laten zien hoe groot de vreugde van geven is. Graag zou ik op komende AV een nieuwe categorie op de balans zien getiteld bijvoorbeeld "NSE ontwikkelingsfonds". Het lijkt me fantastisch als gelden die NSE terug krijgt van kiva, opnieuw uitgeleend worden. Mooi zou ik het vinden als bijvoorbeeld de KasCo in haar presentaties (met fokke en sukke plaatjes, uiteraard) laat zien hoe het "NSE ontwikkelingsfonds" het gedaan heeft. Met grafieken, foto's en persoonlijke verhalen. Welke nieuwe ondernemers zijn geholpen met een lening? Misschien bidden we daar voor op de AV? Omdat het geld uitgeleend, opnieuw uitgeleend en dan weer uitgeleend kan worden, geeft dit iedere keer een moment waarop gesproken kan worden over de vreugde van geven.

Hoe het verder gaat laat ik over aan uw creativiteit en verbeelding. Kunnen andere NSE leden ook gelden steken in het “NSE ontwikkelingsfonds”?  Vrijwillig uiteraard. Gaat de opbrengst van de verkoop van het niet-fairtrade deel van de wijnactie naar het "NSE ontwikkelingsfonds"? Welke ideeën  heeft u nog meer om de vreugde van geven een terugkerend thema te laten worden?

Geniet ervan!

Ik ben een nar, een gek, een zot,
ontzag voor geen van allen, dan de Heer, mijn God.

Was getekend,

Nr. Peter Ferdinand Mentink

(p.s. om op de AV deze rare post op de balans te verduidelijken kunt u deze brief natuurlijk voorlezen)

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in