b00e2c6790512760

Vrede op aarde en wifi in de kerk

Het is kerst. Een ideaal moment voor iedere ik-heb-niet-zoveel-met-de-kerk-heiden om toch eens een keer te komen neuzen. Niet dat de kerstdienst interessanter is dan elke andere dienst: duurt langer, allang bekende boodschap, vaak slechte koffie na afloop. Kerst is ook een ideaal moment voor iedere zure-kerkelijke-christen-die-graag-azijn-pist, zoals ondergetekende, om eens goed te zeuren over de hiervoor genoemde ik-heb-niet-zoveel-met-de-kerk-heiden. Of over willekeurig wat dan ook eigenlijk.

Nu wilde, gelukkig, het geval dat er sinds kort een verandering in onze kerk heeft plaatsgevonden. Veranderingen in kerken: daarover kan goed gezeurd worden. Er is wifi aangelegd.

Het is tweede kerstdag en deze post is een longread. Graag gedaan.

Wifi aangelegd? Ja, wifi aangelegd. Huh, maar iedere basischool, brug en daklozen-container heeft al wifi sinds 2011?! Klopt. Maar ieder zichzelf serieus-nemende alarmklok heeft al wifi sinds de middeleeuwen?! Ja, en dit is dus het moment waarop de meer vooruitstrevende kerken ook internet aanleggen. Vaak gelijktijdig met werkende verlichting en riolering.

Hoe dan ook. Het was mij zelfs al gelukt om het wachtwoord te bemachtigen. Wat dus betekent dat ik echt vet in de in-crowd zit. Voor iedereen die de waardeloze kerk-politiek niet zo diep kent hieronder de beveiligingspolicy die de meeste kerken hebben:

Het handige 12-jaar oude zoontje van het minst wereldvreemde raadslid legt het wifi aan. Iedereen die genoeg vriendjes is met voornoemde zoontje krijgt het wachtwoord.

Goed. Enkele weken terug. Zondag. Ik was er weer eens. Preek begint. Tablet erbij om een krantje te lezen en driftig te twitteren. Geen verbinding. Wat bleek? Wachtwoord gewijzigd. Tuig. Heb zitten opletten. En nog wat geleerd ook. Schandalig!

Hoe dan ook. Ik ging het hebben over zeuren. Zoals het een degelijke kerkganger betaamt heb ik zo snel ik kon, dus toen ik weer thuis bij internet kon, een mail gestuurd naar het bestuur. Inhoud:

Lieve, gewaardeerde en wijze mannen en vrouwen der bestuur van Baptistengemeente Enschede 't Trefpunt,
En hee, Remko,

Ik doe graag actief mee tijdens diensten. Bijvoorbeeld door de Bijbel er naast te hebben en aantekeningen te maken. Op die manier kan ik beter opletten (in tegenstelling tot: in slaap vallen) en leer ik misschien nog iets. Voor deze beidde zaken gebruik ik mijn tablet.

De bijbel lees ik graag via mijn tablet omdat ik dat makkelijk vind met zoeken en notities maken. De aantekeningen die ik maak zijn zowel persoonlijk als voor mijn (online blog), wat voor mij óók een manier is om te reflecteren op dingen die ik meemaak. Dat doe ik op mijn tablet omdat ik leesbaarder kan typen dan schrijven.

Nu zijn er de afgelopen tijd twee maatregelen genomen, door verschillende instanties, waardoor dit voor mij een stuk moeilijker word:
1. Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft besloten de NBV niet meer beschikbaar te maken via YouVersion, de bijbelapp die ik graag gebruik. Tuig.
2. Iemand, ik neem aan het bestuur, heeft besloten het wifi wachtwoord te wijzigen.

Over punt één (1) zal ik jullie niet lastig vallen. Die heb ik met name toegevoegd om een mooi lijstje te maken. Dat staat netjes. Over punt twee (2) gaat deze email.

Ik vind het goed om te merken dat er tegenwoordig internet is in 't Trefpunt. Niet alleen geeft het aan dat wij tegenwoordig onderdeel uitmaken van vorige eeuw, het kan ook voor veel mooie dingen gebruikt worden. Ik, als regelmatig bezoeker, zou het graag gebruiken om de Bijbel te lezen en aantekeningen te maken. En ik kan mij voorstellen dat ik niet de enige ben. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat meer dan 93.4% van de vriendinnen waar Dinand in Mei mee gaat trouwen ook graag wifi zou kunnen gebruiken in 't Trefpunt.

Daarom de volgende vragen:
1. Het wifi is niet voor iedereen beschikbaar maar is met een wachtwoord beveiligd. Is hier bewust voor gekozen? Indien ja: waarom is hier eigenlijk voor gekozen?
2. Is het bestuur op de hoogte van de vele manieren die er zijn om op een betrouwbare manier wifi beschikbaar te maken voor selecte groepen? Zoals bijvoorbeeld het ophangen van een QR code zodat alleen mensen die in de kerk zijn op het wifi kunnen komen?
3. Is het mogelijk om in het vervolg het wifi voor leden of bezoekers van de diensten beschikbaar te maken? Indien nee: waarom niet? Zijn hier technische of principiële redenen voor?
4. Zien jullie een manier waarop ik weer van het internet van het trefpunt gebruik kan maken? Bijvoorbeeld door mij het wachtwoord te geven, of beter, door een andere oplossing in te bouwen waardoor bezoekers van diensten gewoon bij dit netwerk kunnen dan het willekeurig verstrekken van wachtwoorden aan sommige personen? (Indien nee: in welke eeuw leven jullie?)

Met vriendelijke Groeten,

Nr. Peter Ferdinand Mentink

Deze mail leek me een mooie opzet om eens flink te stoken. Nadat ik op deze mail twee reacties terug kreeg leek een stevige knokpartij onafwendbaar. Heerlijk. Het bestuur stuurde een hele lange mail terug met informatie en redenen waarom ze liever niet hebben dat mensen tijdens de dienst twitteren. De voorganger antwoordde "Hee Dinand. Het wachtwoord is TrefpuntSuperGeheim2".

Zondag daarop. Iemand van bestuur aangesproken. Eens even kijken hoe dit zit. Bert, hoe zit dat nou met dat wifi?

Nou. We hebben dat, tegen kostprijs, door een bedrijf laten aanleggen. Er is voor mensen die hier moeten werken zoals de voorganger altijd een gegarandeerde 2mb beschikbaar, de rest van het internet word verdeeld over het open netwerk, daar zouden zo'n 100 bezoekers op moeten kunnen. Iedereen die iemand van het bestuur, of een koster, of de lade in de keuken even vraagt die krijgt het wachtwoord.

Om, eindelijk, eens flink te stoken en zeuren besloot ik eerst zijn antwoord samen te vatten.

Dus als ik het goed begrijp is het wifi professioneel aangelegd door iemand die er verstand van heeft, is het beschikbaar voor iedereen voor wie dat relevant kan zijn, is het op zo'n manier ingesteld dat mensen die prioriteit zouden moeten krijgen dat ook krijgen en de capaciteit is in lijn met het verwachte gebruik?

Ja, dat is correct.

Wacht even. Dat is vrij adequaat. Shit. Ehm. Dingen. Eh. Ik besloot er wat clichés in te gooien.

Ehm. Maar is hier wel over nagedacht?

Ja, we hebben dit vantevoren doorgesproken en het is na afloop met relevante betrokken partijen geëvalueerd.

En

Maar wat waren jullie doelen?

Een zo functioneel mogelijk internet dat door praktisch iedereen uit de gemeente gebruikt kan worden

Uiteindelijk droeg ik toch een dodelijk pijnlijk punt aan wat flink over het hoofd gezien was.

Maar. Maar Maar.

Nou, als je nog een vraag hebt Dinand, of een opmerking, laat het dan even weten. Want het is voor ons allemaal nieuw, dus als je nog dingen aandraagt die we over het hoofd gezien hebben dan hoor ik dat erg graag.

Grr. Er is dus over nagedacht. Professioneel uitgevoerd. Tegen lage kosten. Waarbij prioriteit-verkeer voorrang krijgt. Mensen die iets te zoeken hebben op dat netwerk kunnen makkelijk ff wachtwoord krijgen. En als ik nog een opmerking of vraag heb dan roep ik maar.

Shit.

Oké Bert. Als ik nu in die hoek daar ga staan huilen is dat dan in orde? Met mijn kritische hoofd, vooringenomen arrogante houding en algehele huilie-huilie gedrag.

Dat lijkt me prima.

Serieus. Als er dan zo degelijk over nagedacht is en er keuzes gemaakt worden die logisch, beagumenteerd en redelijk zijn. De uitkomst open, functioneel, pragmatisch en voor iedereen beschikbaar is. En er geluisterd word naar feedback van iedereen die een sigaartje opsteekt met het bestuur. Ja, waar in des hemelens naam moet ik dan nog over gaan lopen zeuren?

Oh, en ik heb de snelheid even geprobeerd. Zonder problemen "The Big Bang Theory" streamen via popcorn time tijdens de schriftlezing.

Met mijn kritische hoofd.

Goed. Ehm. Tja. Eh. Dingen. Eh.

...

...

Weet je waar ik zo'n hekel aan heb? Van die mensen die met hun tablet lopen te spelen tijdens de dienst! Het gaat toch verdorie om de inhoud en het samenzijn? Zeker rondom de kerstdagen! Zo asociaal vind ik dat! En ik snap ook niet waarom dat nog gefaciliteerd moet worden ook. Beetje wifi aanleggen. Met hun hoofden.

Nog even en de on-kerkelijke en rand-kerkelijke jeugd gaat niet meer massaal weglopen omdat we ouderwets en achterhaald zijn! Met hun telefoons! Dan moet ik daar zeker een praatje mee gaan lopen maken bij de koffie. Pff. Ik protesteer.

Wifi-jammers zeg ik! Verbieden! Aanspreken!

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

17d02d85c37d6a92

Een verstokt caffeinist

Het lijkt me goed om even eerlijk te zijn. Dat doe ik niet vaak. Twee weken terug ging ik in één van mijn dagboek stukken aanzienlijk te ver. Duidelijk over de grens. Ik schoot uit in "geinig-doen-over-religie-enzo". Vorige week schoot ik uit in "geinig-doen-over-seculiere-organisaties". Dus wat mij betreft kunnen we stellen dat ik het gemiddeld heel redelijk doe. Ik heb in mijn online dagboek een gevoelige, fijne, subtiele, ja zelfs, kunstzinnige balans gevonden tussen nodeloos bashen op zaken en pak-em-beet-net-zo-nodeloos-bitchen op andere zaken.