15047230574f33b4

Grauwe dagen, blauwe maandagen. En, Focus!

Op sommige dagen is het zo grauw en guur buiten. Zoals afgelopen maandag. Dan wil je gewoon opgeven, je pyama aandoen een kop warme chocolademelk maken, onder de dekens kruipen, een duim in je mond doen en wachten totdat het er buiten allemaal wat vriendelijker uitziet. Soms heb je dat. Als je geen man bent althans. Want wij mannen, wij hebben helemaal geen gevoelens, serieus, gevoelens zijn voor vrouwen.

Nee, wij mannen, zoals ik, gaan met deze dagen om zoals alleen wij dat kunnen! We sleuren ons met een chagarijnig hoofd uit bed, scheren niet, gaan achter ons bureau zitten en voeren de hele dag geen zak uit met ons humeurige rothoofd. Dat is dus geen klap beter, maar we knoeien in ieder geval geen chocolademelk in bed.

Afgelopen maandag was voor mij zo'n dag. Ik had me uit bed gesleurd en was druk bezig om chagarijnig mijn tentamens van volgende week te leren, waar ik overigens het tempo van een riant gepensioneerde reuzenschildpad voor aanhield, toen ik bij mezelf dacht:

Krijg nou toch helemaal wat, aankomend weekend is alweer het focusweekend.

(Focusweekend is een vet-over-de-top uberchristelijk event waar zo'n 1200 Navigators, de studentenvereniging waar ik bij zit, bij elkaar komen om diep-heilig te doen en hun levenspartner te vinden, red)

En dat was de druppel. Pyama. Chocolademelk. Deken. Duim. Huilen.

Maar goed. Morgen is er weer het focusweekend. En ik heb er gewoon niet echt zin in dit jaar. Sommigen van jullie zullen denken: "Huh? Maar Dinand, je bent altijd vet enthousiast over focus?!". Ja, dat is misschien wel zo. Maar laat me dit even uitleggen.

Er zijn een aantal fasen in het bezoeken van focus. Allereerst vind je focus geweldig en wil je meer, mee,r meer. Dan kom je er achter dat het wel vaak hetzelfde is, maar dat geeft niet want je kent er mensen en daar ga je samen mee zitten geinen dat het wel vaak het zelfde is. En dan op enig moment zijn al die mensen van je eigen leeftijd afgestudeerd en hebben werk. En ben je alleen over en weet je ook zelf eigenlijk wel dat je te oud bent om nog langs te komen. Je bent dan geen oude baas die nog focus bezoekt maar meer een rare oude dude die er nog, eh, is. Dat gevoel een beetje.

Goed. Vorig jaar schreef ik al een blog met daarin mijn "standaardwerk voor christelijke conferenties" (aanrader overigens, staan goede tips in). Dit boekwerk met tips voor christelijke conferenties is door de jaren flink gegroeid. Gebruikmakend van koolstof-datering en lendochronologie is bepaald dat de eerste blogs over dit onderwerp al in 2012 zijn geschreven (bron: "lijst met alle focus blogs", https://dinandmentink.com/tags/focus). Maar goed, tradities zijn er om voort te zetten dus bij deze nog een aantal tips.

Wees strategisch in waar je gaat zitten
Bij het begin van een samenkomst zoek je een plek uit. Ga daarvoor precies in het midden van een voor-jou-compleet-onbekende vriendegroep zitten. Dit bied de volgende voordelen: je leert mensen kennen en je zit precies in het doorgeefpad van een moeilijk grote lading pepermunt-menthol-chips-popcorn-en-foodz.

Neem een thermoskan mee
"U weet dat er vroeger gezegd werd 'Gij zult uwen koffiemok meenemen', maar ik zeg u nu: 'de koffie die geschonken word is van abominabele kwaliteit, beter neemt gij zelf uwen pleur mee. Gij weet toch'"

Omtrent daten het volgende
Ja, ik weet het, het is een cliché. Maar er word moeilijk veel gesjanst op focus. De alliteratie Visvijver Focus doet het niet voor niets ontzettend goed. Laat ik de volgende gedachten delen. Als je een man bent: je zult het makkelijk hebben, focus heeft een populatie van 75% vrouwen en 25% mannen. Net als christelijk-Nederland overigens. Tenzij je een Enschedese nerd bent en mits je niet al te vaak over je eigen voeten struikeld als je eigenlijk probeert een knipoog te geven, heb je een goede kans om een leuke dame aan de haak te slaan. Ben je een vrouw: succes, wow, shit, serieus, eh, probeer een leuk festival komende zomer?

Voor extraverten het volgende
Focus is een druk weekend met veel mensen. Iets waar jij ontzettend energie van krijgt. Op constante basis zul je dit kenbaar maken aan je omgeving door enorm druk te zijn. Dat is hoe je bent en dat is oké. Nu. Er zijn tijden waarop het sociaal acceptabel is dat je herrie maakt en er zijn tijden waarop dat niet acceptabel is. Het is bijvoorbeeld niet sociaal acceptabel om herrie te maken tussen 2 uur 's nachts en het klaarzetten van het ontbijt om 6 uur 's ochtends. Dit is echter wel het léúkste moment om herrie te maken. Dus mocht je een stadiontoetermeenemen, zet dan je wekker om 3 uur. Want serieus, introverten zouden uberhaubt niet naar een weekend met 1300 mensen moeten gaan, met hun hoofden.

Voor introverten
Ik heb een grondplaats in de grote zaal. Probeer in de ark, de herberg of een chalet te slapen.

In ieder geval. Waar ik nu al zin in heb is de inmiddels traditionele focus-is-afgelopen-longread-blog waarin ik rare grollen die er nu weer binnen zo'n rare christen-community zijn gebeurd danig uitvergroot voor makkelijke lach-en-punten bij bekenden. Kortom, u kunt dinsdag een boekwerk van me verwachten.

Het is tentamenweek, dus ik heb de tijd.

Voor de rest: oké ik heb er stiekem wel zin in.

DM

  • vr. 18 mei 2018 20:04:31

je vergeet nog (gebaseerd op ervaringen omtrent niet christelijke conventies):

  • koffie kwaliteit verbeteraars verpakt in een onopvallende vloeistoffenhouder (dus dus niet in een heupfles), liefst in appelsap kleur
  • appelsap in verdacht uitziende vloeistoffenhouder (dus een heupfles)
  • Aansteker (als je niet weet waarvoor je een aansteker wel niet voor kunt gebruiken doe je niet goed genoeg je best)
  • minimaal 2 pakken speelkaarten
  • Minimaal 6 dobbelstenen en dobbelstenen beker.
  • dikke, zwarte, permanente stift
  • scheerschuim (ongeacht gewoonten omtrent beharing)
  • medicinale probleemoplossers in de volgende categoriën: -- hoofdpijn -- keelpijn -- stem kwijt -- maagzuur -- 'Schumishits' -- allergiën
  • vrienden kunnen het vaak enorm waarderen als je 'brotection' mee neemt voor hen. voor jezelf natuurlijk niet, want je bent een braaf persoon, de anderen daar en tegen... (spreekt voor zich)

Dit zou moeten helpen met 99% van alle situaties op een willekeurige conventie.

Graag gedaan.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

31fced8689bffddc

Je suis qui?

Je suis Charlie. Je ne suis Charlie pas. Mijn timeline stond er vorige week moeilijk vol mee. Ik ben Charlie. Ik ben niet Charlie. "Je suis Charlie" werd geroepen door velen die het voorheen-tamelijk-onbekende we-schoppen-alles-compleet-kapot-want-vrijheid-van-meningsuiting tijdschrift Charlie Hebdo niet per sé heel goed kenden maar wel gruwden van de laffe-terroristische-daad van een paar idioten met geweren. Betrokkenheid bij verdriet van anderen ver weg.