b24b881b8db43979

Kazig Focusverslag

Goed. Afgelopen weekend was ik weer naar focus. Altijd een mooi weekend om een flink dagboek stuk over te schrijven. Niet alleen is het een weekend dat ik als brave-christen elke keer stiekem toch wel weer mooi vind. Maar het aantal rare-christelijke-subgroep-dingetjes is dusdanig groot dat ik meestal in 10 minuten razen op een toetsenbord enkele a4tjes vol heb. Want als christenen kunnen we soms zo bizar, vreemd en ongelovelijk weird met mekaar zijn dat zelfs ik als intens brave hendrik er om moet lachen.

Wat dat betreft begon het weekend verbazingwekkend oké. De spreker bleek soort van chill en relaxed te zijn. Niet een al te vreemd type. En vooral: vertelde niet zo'n inmens grote serie wonderverhalen dat ook wel eens als "normaal" gepresenteerd word. Heerlijk. Nuchter. Uitleg. Inspiratie.

Laat ik hier toevoegen dat ik het schrijven van dit dagboek stuk interessant vind. Het grootste deel van de lezers van mijn online oprispingen ende braaksel kwam altijd uit de saai-christelijke hoek, maar steeds vaker krijg ik reactie van keiharde-heidenen uit mijn omgeving. Dat maakt me voorzichtiger, een groot deel van de dingen die ik noteer zullen gesneden koek zijn voor de eerste groep maar compleet onherkenbaar-weird-vreemd-en-wappie zijn voor de tweede.

Het ging over een wel vaker terugkomend onderwerp "christen-zijn-in-je-omgeving". Om dit te vertalen naar duidelijke heiden-terminologie: we hebben het hier over zieltjes winnen, evangelisatie, mensen bekeren, overtuigen, jezelf opdringen en discussies winnen. Maar dan op een lieve manier. En ook wel soort van oprecht. De volgende rare gedachte heeft zich stevig genesteld in Christelijk Nederland: "als we nu niet al te moeilijk doen, stoppen met opdringerig zijn en gewoon laten zien dat geloven voor ons iets mooi is, misschien zijn er dan ook anderen die het stiekem interessant vinden". Waar in slechts een zeer beperkt aantal kerken nog aan toegevoegd word "met hun zondige heidense hoofden".

Eh. Hoe dan ook.

Spreker was dus wel oké. Sprak (in mijn woorden) over hoe geloof kan inspireren, bemoedigen, sterken en intens hoop kan geven in een wereld die soms eng kan aanvoelen, in het leven dat soms spannend is. En als het nu ging om zieltjes-winnen-en-bekeerlingen-maken dan was vooral belangrijk:

Knowing all that stuff and then just shutting up. Seriously you guys, just try to act normal

Shit! Heilige vogelhuisjes! Wat die gast zegt! En dan heel erg! Geloof dat inspireerd, bemoedigd, mooi is, diep veel hoop en troost geeft, iets positiefs brengt. Gaaf. En daarna gewoon je waffel houden, normaal doen en het niet opdringen. Want serieus hoe #awkward is dat. Beidde dingen spraken me aan, het geloof dat enorm hoopvol en oprecht is en het stomweg normaal doen.

Deze preek werd afgerond met een verhaal om dit punt te illustreren. Dit verhaal was ongeveer in de volgende lijn:

Er zat eens een dominee vermoeid en chagarijnig op een vliegtuig toen er cola over hem heengegooid werd. Hij besloot op dat moment te doen wat iedereen zou doen en te bidden voor de persoon naast hem. Hierdoor werd de persoon naast hem genezen van rugpijn en verdween de cola spontaan. De piloot riep hierna om dat er een genezende-wonderdoener aan boord was waarna deze dominee het hele vliegtuig heeft genezen van kwaaltjes en ze allemaal heeft bekeerd.

Volslagen normaal dus. Compleet gebruikelijk. Just a day in the life of the regular christian.

Hmm. Misschien overdrijf ik. Een beetje.

Oh, als ik toch een beetje aan het zeuren ben. Nog eentje dan. Op enig moment werd de volgende wijsheid gedeeld: "mensen hebben twee oren en één mond, probeer dus dubbel zoveel te luisteren als spreken". Afgezien van het tegeltjes-wijsheid-karakter van deze uitspraak kan het volgens mij niet correct zijn. Volgens mij, als iedereen dubbel zoveel luistert als spreekt en we corrigeren voor de mogelijkheid om tegen meerdere mensen te spreken en de onmogelijkheid om naar meerdere mensen tegelijk te luisteren, hebben we te maken met een sommatie van "spreken" die naar nul convergeert. Met andere woorden: om deze vergelijking om te lossen zal iedereen moeten zwijgen. Denk ik. Misschien dat een wiskundige dit even op z'n 7 vingers kan narekenen. (tijdens het weekend werden er constant grapjes gemaakt over het hebben van 8 vingers, geen idee waarom; red)

Nou, oké, nog een zeurpuntje dan. Leuk om even te noemen. Er werd op enig moment een beetje de draak gestoken, door zowel de spreker als een paar dienstdoende cabaretiers, met social media. Lol. Wow. Heilige huisjes nog aan toe. Lopen geinen over social media? #YOLO. Zes jaar geleden was social media hip. Vijf jaar terug was het leuk om grappen te maken over social media. Vier jaar terug was het leuk om te geinen dat er zoveel grappen over social media gemaakt worden. Twee jaar geleden was het leuk om als grap te zeggen dat er alleen nog moeders-en-tantes-enzo op facebook zaten. VORIG JAAR WAS HET LEUK #AWKWARD TE DOEN OVER DAT SOCIAL MEDIA ECHT ZO HARD AFGELOPEN IS. Kortom. Dit is ongeveer het moment waarop we onder de meer progressieve christenen grappen gaan maken over social media. We hebben het dan niet meer over grappen die oud zijn. Het gaat hier om grappen waarvan de leeftijd moet worden vastgesteld met Koolstof-14 datering of Dendochronologie. (Voor de minder technische lezers van onder andere NSEde even wat uitleg over koolstof-14 datering en Dendochronologie: dit zijn hele moeilijke en ingewikkelde woorden die door meer technische mensen van NSDelft of NSE gebruikt worden om discussies over de leeftijd van de aarde te voeren. Het gevoel dat jij hebt bij het lezen van deze woorden is ongeveer hetzelfde als het gevoel dat ik heb als jij spreekt over LSD, MBTI of Kernkwadranten).

Tijdens het weekend mocht ik foto's maken. Er was vantevoren verzocht om dit niet al te opzichtig te doen. Dat betekende ongeveer dat als mensen met elkaar aan het bidden zijn waarbij er een paar dames met uitgelopen maskara staan te huilen, dan mag je niet met een portretlens daarboven op gaan staan om het goed vast te leggen. Daarvoor gebruik je dan een telezoon en een wat grotere flits. Ikzelf mocht zaterdagmiddag. Kapotverveeld. Niets te doen op dat moment. Waren een paar opstootjes met sneeuw. Die maar vastgelegd. Zitten een paar leuke just-before-impact foto's tussen waar je een sneeuwbal ziet en weet dat net een fractie later iemand water uit z'n oren aan het wrijven is. Well chill overigens hoe een camera je op zo'n middag verzekerd van veiligheid boven sneeuw in je bakkes gedrukt krijgen. "Jongens, niet doen, hij heeft een camera".

Zaterdagavond. Leuke traditie. Feestje in de chalet van Navigators Leeuwarden. Moment van intense vreugde gehad. Stond zelf buiten een sigaartje te doen toen de organisatie van het weekend langskwam. Het was wat luid en de vraag was gerezen of er geen alcohol aanwezig was. Organisatie naar binnen. Ik door raam meeluisteren, want afgezien dat ik een laffe dakhaas ben die nooit echt met de bad-boy activiteiten meedoet, vind ik het stiekem wel leuk er "aanwezig" te zijn. "Is hier ook alcohol?". *60 man in één chalet die exact gelijktijdig een biertje achter zijn/haar rug verstopt*. Huh huh huh. En serieus, bier is niet van de Heer. Boefjes.

Eind van het weekend. Beetje socialisen met mensen uit andere steden. Gezellig. Leuke tijd. En dan over en weer een beetje grapjes maken over bijbelverhalen en shit. U weet. De dingen die er gebeuren op dit soort weekenden. Zoals het hoort. Met welke auto ging Mozes de berg op? In zijn Eendje. Badum tss. Eerste formule-1 coureur. Nebucadracecar. Badum tss. Van dat soort flauwe grappen. Of, mijn grote favoriet. Dat je in een grote groep technische mensen uit Enschede staat en dan zegt.

Weet je waar ik zo'n hekel aan heb? Van die mensen die de Bijbel niet helemaal-van-kaft-tot-kaft letterlijk nemen. Want dan mogen ze lekker zelf uitkiezen wat ze waar vinden en hoeven ze niet na te denken en kunnen lekker doen wat ze zelf willen. Ik vind dat zó stom. Ik doe dat niet. Voor mij is de Bijbel letterlijk-van-kaft-tot-kaft-waar!

*krekelgeluid*. *9 jongens uit Enschede helemaal stil zijn doen*. #awkward. Een snelle peiling onder een totaal-onrepresentatieve-steekgroep leverde op dat maar liefst BIJNA 12% van de jongens uit Enschede het met deze dame eens was. Lol. Laat ik hier overigens aan toevoegen: lieve (naam toch maar achterwege gelaten) ik vond het oprecht leuk kennis maken, je bent een inspirerende stuiterbal.

Als groepje Enschedese mannen hebben we nog een uurtje de gebedsruimte gevuld. Dat is ook weer zo'n christelijk hip dingetje. Dan benoem je één ruimte tot soort van heilig-epicentrum. En dan ga je zorgen dat daar constant iemand aan het bidden is. Niet dat er iemand is die oprecht gelooft (hoop ik) dat het uitmaakt waar je bid en dat zo'n ruimte heiliger word naarmate er langer aaneengesloten gebeden word. Maar het is wel oké. Ofzo. I guess. Goed. Met z'n 4en daar ook een uurtje van de "gebedsketting" gevuld. De taakverdeling was ongeveer als volgt: Lekker bijslapen (Bennie), Film kijken + bijslapen (Peter), Muziek luisteren en een beetje dommelen (Dinand). De honneurs van het daadwerkelijke die-hard bidden werden waargenomen door Michaël. Waarvan akte. Waarvoor hulde.

Al met al. Mooi weekend gehad. Contacten weer opgehaald. Niet per sé veel geleerd, maar wel bemoedigd in geloof, vond het waardevol. Tja, ondanks grote mond: klein hartje.

Edit: heb stuk weggehaald over twee demonstranten die buiten stonden. Vond dit bij nader inzien niet gepast/handig om online te zetten.

Dinand Mentink

  • vr. 18 mei 2018 20:04:31

Dank je :)

Plaats een reactie

Joeri

  • vr. 18 mei 2018 20:04:31

Als keiharde heiden veroordeel ik geen teksten, ze zijn leuk geschreven :). Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt. Zoiets..

Aangezien regen zowel op de goeden als op de niet-goeden valt, Moet je je hart niet met oordelen belasten, maar laat je vriendschap gelijkmatig over iedereen regenen.

Of de tegeltjeswijsheid: als je 1 vinger wijst naar een ander, wijzen er 3 naar jezelf.

Mensen zijn zoals ze zijn en om veel (want alles accepteren is onmogelijk in mijn ogen) te accepteren is een gave en opent de weg naar vriendschap en vergeving.

Plaats een reactie

Dinand Mentink

  • vr. 18 mei 2018 20:04:31

Excuus JW! Ik dacht dat dat een probleem was. Maar ik voeg mij geheel, op gronde van: jij zal dat zelf wel beter weten.

In dat geval zal bier wel van de Heer zijn.

Plaats een reactie

JeeWee

  • vr. 18 mei 2018 20:04:31

Dinand, ik ben JW en niet BP of B, ik kan prima tegen gluten!

Plaats een reactie

Dinand Mentink

  • vr. 18 mei 2018 20:04:31

Als christen ben ik ook constant in de war. Is een beroepsaandoening denk ik.

Whisky is absoluut van de Heer. Bier niet. JW en ik zijn het daar snel over eens. Omdat JW de gluten uit bier niet zo goed kan handlen en ik het niet lekker vind. In hoeverre dit per sé de christelijke leer is heb ik me nooit in verdiept. Dat is omdat ik mezelf deze vragen doorgaans stel als ik al een aantal bittertjes op heb.

Plaats een reactie

DM,

  • vr. 18 mei 2018 20:04:31

Als heiden ben ik in de war. Want als bier niet van de Heer is, waarom whisky dan wel? Het mengsel van gemoute granen dat gefermenteerd wordt vertoont akelig veel overeenkomsten met bier, en wordt vervolgens gedistilleerd tot whisky. Whisky, ooit genaamd uisge beatha (water des levens) is begonnen als product van monniken, die toch wel een overwegend Christelijke houding willen tentoonstellen.

Of is de actie van het distilleren een methode om dingen des Heres te maken? Zo ja, wat zegt dit dan over het maken van likeuren?

Plaats een reactie

Dinand Mentink

  • vr. 18 mei 2018 20:04:31

En toch. Ik had op dat moment een discussie kunnen starten over de heiligheid van bitter of whisky, maar ik vermoed toch sterk dat dat niet per sé de situatie verbeterd had.

Plaats een reactie

JeeWee

  • vr. 18 mei 2018 20:04:31

Maar Dinand toch, je wéét dat bier niet van de Heer is. Wijn, ja. Port, ja. Cognac, ja. Van bier is het volk Israël al verlost met Mozes.

Wijn wel, afgeleiden van wijn wel, de rest niet, zo simpel is het.

:-P

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

15047230574f33b4

Grauwe dagen, blauwe maandagen. En, Focus!

Op sommige dagen is het zo grauw en guur buiten. Zoals afgelopen maandag. Dan wil je gewoon opgeven, je pyama aandoen een kop warme chocolademelk maken, onder de dekens kruipen, een duim in je mond doen en wachten totdat het er buiten allemaal wat vriendelijker uitziet. Soms heb je dat. Als je geen man bent althans. Want wij mannen, wij hebben helemaal geen gevoelens, serieus, gevoelens zijn voor vrouwen.