aed4599043b56a9e

Ouderwets. Degelijk. Bijbelstudie.

Twee weken terug. Broederweek. Voor iedereen die niet weet wat dat is (praktisch iedereen). Dat is een week waarop alle christelijke studenten onder hun steen vandaan komen. En dan gezamenlijk onder een andere steen gaan zitten. Een week lang verbroedering, gezelligheid en awkward "ja, serieus waar moet je het over hebben met dat tuig van andere verenigingen"-gesprekken onder het mom van "eenheid is zo slecht nog niet".

Twee weken terug. Broederweek. Voor iedereen die niet weet wat dat is (praktisch iedereen). Dat is een week waarop alle christelijke studenten onder hun steen vandaan komen. En dan gezamenlijk onder een andere steen gaan zitten.

Een week lang verbroedering, gezelligheid en awkward "ja, serieus waar moet je het over hebben met dat tuig van andere verenigingen"-gesprekken onder het mom van "eenheid is zo slecht nog niet".

Wij, als kring, zouden Bijbelstudie hebben met de VGST. Had er echt pittig zin in. Nu. Voordat iedereen afhaakt omdat "oh nee, niet weer Dinand die huilie-huilie doet over de VGST". Nee, dit is namelijk een uittreksel van mijn cabaret stuk tijdens de kleinkunstavond. En tijdens zo'n gelegenheid waar ze bij zijn durf ik echt niet zo'n grote mond te hebben. Ben niet gek. Daar heb je blogs voor.

Hoe dan ook. Wil het dus hebben over die Bijbelstudie. Had er pittig zin in. Had wel een keer zin in een goede Bijbelstudie. Laat me dat toelichten: Een beetje degelijke VGST'er leest de hele Bijbel in één jaar, terwijl de normale NSE'er die hele Bijbel één keer per jaar leest. Dat verschil. Oh ja, en dat is dan meestal op een broederkring.

Kring bij NSE gaat heel anders. Laat ik een voorbeeld geven.

Hallo allemaal. We hebben het vanavond over de gaven van de geest.

Even tussendoor. Dit is geen toevallig gekozen onderwerp dit hoor. Het gaat namelijk ALTIJD over de gaven van de geest.

Frits. Jij hebt hier visie over. Gaven van de geest is echt jou dingetje. Wat voel jij nu bij de gaven van de geest?

Meestal komt er dan een antwoord over mensen die last hebben van twee benen met ongelijke lengte. Echt waar. Is niet verzonnen. Is te stom om te verzinnen. Weet niet of het aan mij ligt. Maar serieus. Die benen van ongelijke lengte. VAN ALLE KWALEN die er zijn. Waar je voor zou kunnen bidden. Hebben NSE'ers om één of andere reden een statistisch significante voorkeur voor ongelijke benen. Weirdo's.

Daar gaat die kring dan een beetje over. Heh. Op enig moment moet dat dan persoonlijk gemaakt worden. "Heb jij wel eens last van benen met ongelijke lengte"?
Meestal eindigt zo'n kring dan met een discussie over tongentaal, natuurlijk. Nou ja, ik zeg meestal, eigenlijk altijd. Uiteraard. Vaak begint dat met zo'n intelligente vraag die een NSE'er op enig moment stelt. "Welke tongval heeft de Heilige Geest eigenlijk?"

Dat is kort gezegd een beetje het niveau van een NSE kring. Dus zin in een keer een degelijke. Met de VGST.

Taakverdeling was duidelijk. VGST deed de Bijbelstudie. Wij deden het koken. De hemel zei geprezen dat dat niet andersom was. Echt waar. Avondmaaltijd was dan waarschijnlijk, eh, bier geweest. En dan had je een Bijbelstudie gehad die op de achterkant van een bierviltje past. Dus nou ja, daar vinden vinden we elkaar dan wel.

Kijk. Wat ik zo mooi vind aan een Bijbelstudie met de VGST: het is zo lekker duidelijk. Je hebt een preek van uur. En daarna drink je bier. Niet langer dan een uur, niet korter dan een uur. En niet iets anders dan bier. Zoals melk. Mijn voorkeur normaal.

De hele kring begint met de leider van het stel die ongeveer roept

Jongens. Ga allemaal zitten. Als we een uurtje doorwerken hebben we de studie gehad. Kunnen we borrelen.

En als alle NSE'ers ook ff willen ophouden met gevoelens te benoemen. Graag. Ja. En misschien dat mijn kring dan ff het bier nog terug wil zetten.

Lekker bezig jongens.

Zou iedereen zijn bijbel kunnen pakken.

Het effect van deze laatste opmerking zijn 5 VGST'ers die dan allemaal hun bijbel pakken (vrouwen en kinderen niet meegerekend). En 5 NSE'ers die met grote ogen van verbazing, vragen en onbegrip voor zich uit kijken. "Bijbel"? Tot uiteindelijk de meest inteligente van het stel, meestal een sjaars (die leeft nog wat minder lang onder het juk) spreekt en zegt. Volgens mij heb ik daar nog wel een app voor.

Stel je dit beeld voor, 5 vgst'ers met statenvertaling met psalmen, spreuken, kerkorde papieren en de drie formulieren van eindigheid. En dan daar tegenover 5 van die NSE'ers die allemaal samen op de bank met de wangen tegen elkaar gedrukt een bijbel proberen te lezen op een 4 inch samsung telefoon.

(op dit punt in mijn betoog ontstond er onder enkele bestuurders een discussie over de kwaliteit van android vs microsoft. DAT WAS NIET HET PUNT JONGENS!)

"We lezen vandaag uit Habbakuk". Dan heb je 5 vgst'ers die hun bijbel op ongeveer 2/3e openslaan. En 5 nse'ers die zich afvragen waarom die boeken niet op alfabetische volgorde zijn gesorteerd. Uberhaubt.

En dan krijg je een degelijke stude. Over iets als de rol van vruchten in het oude testament. Met speciale aandacht voor de kleine profeten. Bam. Voor de NSE'ers die nu nog lezen. Die kleine profeten. We hebben het dan niet per sé over profeten die qua lengte erg kort zijn, het gaat om een serie wat kleinere boeken. Vaak heeft zo'n studie ook zo'n lekkere cachy titel. Een bijbelstudie over de 40 dagen tijd heet nooit "40 dagen tijd" maar "onderweg naar pasen". Een studie over de rol van vruchten in het oude testament heet dan "Mandarijnen zijn heerlijk. Maar zijn ze wel van de Heer?". Ofzo.

Wij als NSE'ers gaan dan ff een uurtje zitten leren en luisteren. Terwijl de grote mensen even uitzoeken hoe het nu zit.

Na afloop wist ik als NSE'er dat appels wel van de heer zijn, mandarijnen niet en dat fruitcocktails een verschillende functie hebben in verschillende context. Althans, dat was dan het deel dat ik begreep.

Op laatst heb je dan nog één NSE'er. Daar borrelen die gevoelens de hele tijd al. Je weet eigenlijk na vijf minuten al dat er op enig moment iets uit komt. En dan op het allerlaatst weet die dan nog aan de meest grote lompe degelijke VGST'er te vragen. Meestal is dat ook de VGST'er met de grootste statenvertaling. Je weet overigens wat ze zeggen over mannen met een grote statenvertaling? Hoe dan ook. Hij vraagt dan dus.

Maar wat vind je hier nu eigenlijk zelf van? Mag het je ook raken?

En dan moet je maar eens opletten. Zo'n VGST'er antwoord altijd op exact dezelfde manier.

Dank je wel voor de vraag. Nou. Het zit zo.

Oké. We zijn een uur verder. Borrel. Als jullie ff de banken goed schuiven ga ik bier pakken.

(p.s. de foto bovenaan is van de broederkleinkunstavond van 2011. Ik heb van dit jaar nog geen foto's gezien. De persoon die de tip geeft die er voor zorgt dat ik die foto's vind ontvangt van mij een gesigneerde druif)

Dinand Mentink

  • vr. 18 mei 2018 22:04:31

Scherp.

Ik ben er diep van overtuigd dat niets dat van mijn hand komt van de Heer is.

Wisselink

  • vr. 18 mei 2018 22:04:31

Maar is die gesigneerde druif dan wel van de Heer?

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

ed65693b1108a991

Werkloos thuis zitten

Oprecht respect voor langdurig werklozen. Echt. Wow. Doordat ik nog op zoek was naar afstudeerstage zat ik ook thuis. Ik verveelde me binnen een week al flink de pleuris. Shit, wat is het saai om niets te doen te hebben zeg. Eerst leek het nog wel leuk. Had er wat werk voor Dcreative naast en eindelijk eens wat tijd om ouderwets te gamen met vrienden. Maar na twee dagen gezond doorwerken had ik al het achterstallige werk afgerond. En was ik ook voor Dcreative weer bij. VERVELING!