c2e361290e7c0979

Banenmarkt voor dummies

Vorige week was ik op een banenmarkt. En ik ben een dummy. Dus het lijkt me dat ik iets relevants kan zeggen over banenmarkten, voor dummies. Oh. Eigenlijk heette het geen banenmarkt, maar de "Bedrijvendagen". Maar laten we eerlijk zijn, we weten allemaal dat de aanwezige bedrijven daar staan om capabele en goedkope loonslaven te ketenen.

Wat altijd moeilijk is op zo'n bedrijvenmarkt. Je wilt met bedrijven spreken. Maar niet met allemaal. Want dat duurt te lang. Nou, nu niet doen alsof ik overdrijf. Echt niet. Voorbeeld. Ik, afrondend master financial engineering, werd op enig moment aangesproken door een producent van kogellagers. Of ik geen interesse had in een baan in Zweden. "Lijkt me niet mijn vakgebied meneer". Dit wilde hij pas geloven nadat hij me verteld had over de 10 soorten metaal die ze gebruiken en het weerstandscoëfficient van hun topproduct. Serieus. Wat is een kogellager?

Om dit soort situaties in het vervolg te voorkomen even een kort overzicht van hoe je over zo'n bedrijvenmarkt kan lopen zonder al te veel gesprekken met het geaggregeerde nut van een audiocursus braille voor slechthorende schilders. Zodat je lekker snel aan de gratis cocktails kunt.

Als er traineeship op de stand staat:
Negeren. Als je 60 uur in de week wilt overwerken voor de vage belofte van een vast contract kun je ook bloembollen gaan plukken. En dat is waarschijnlijk leuker. Kijk. Het kan zijn dat je hoogste doel in het leven is om "manager" te worden en met excel te spelen. Dan is dit misschien interessant voor je. Ikzelf hoop ooit iets leuks te doen waarbij ik waarde toevoeg. Hebben vaak wel oké pennen.

Je staat voor een stand en je hebt geen idee wat ze eigenlijk doen:
Het gaat hier om een detacheringsbureau. Gewoon doorlopen. Niet interessant. Je herkend stands van detacheringsbureau's aan de volgende kenmerken. Er staan willekeurig 5 complete vakgebieden op de stand. Met grote foto's van blij kijkende mensen in verschillende sectoren. Maar desondanks is er niets dat verraad wat ze daadwerkelijk, eh, doen. In de naam zit een afgeleide van "professional" of "talent" verwerkt. Soms een combinatie van beidde. Bonuspunten voor willekeurig toegevoegde q's, x'en en z's in de naam.

Tip voor als je ooit een detacheringsbureau wil beginnen. De volgende naam/slogan is een echte winner: "ProQ Talentz X, metaalbouw megatronica finance ict en electronica consultants professionals".

Niet mee in gesprek gaan, dan ben je verplicht je gegevens achter te laten voor in een mega-database-der-spam-doem. Ook geen pen aannemen. Grote boog omheen lopen doen. Ik heb gewaardschuwd.

Op de tafel ligt een moeilijke lading bouwvakkershelmen, blokken beton, lopendebandsystemen of slimme electronica:
Je hebt te maken met een bedrijf uit de technische sector. Die zijn op zoek naar capabele mensen. Ik ben dat niet. Kan dus beter doorlopen. Neem wel een pen mee. Pennen zijn altijd goed.

Gister overigens mijn eerste dag op stage. Nog inkomen, uitvinden wat mijn werkzaamheden zijn en hoe ik me nuttig kan maken. Tot die tijd maar literatuur lezen voor onderzoek. Belangrijk om te noemen: Ze hebben er goede koffie en heb mijn eigen mok gekregen. Dus voel me wel thuis. Kijk, de leuke werksfeer, waardevolle dienst, sociale insteek en leuk ontworpen kantoor zijn natuurlijk mooi ingenomen. Maar die koffie. Die is echt goed. Dan ben ik om.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

aed4599043b56a9e

Ouderwets. Degelijk. Bijbelstudie.

Twee weken terug. Broederweek. Voor iedereen die niet weet wat dat is (praktisch iedereen). Dat is een week waarop alle christelijke studenten onder hun steen vandaan komen. En dan gezamenlijk onder een andere steen gaan zitten. Een week lang verbroedering, gezelligheid en awkward "ja, serieus waar moet je het over hebben met dat tuig van andere verenigingen"-gesprekken onder het mom van "eenheid is zo slecht nog niet".