b59ea0006eab2b4a

Als labbekak een paspoort halen

Het paspoort van Daphne en mij is verlopen. Dat betekent dat wij nu, blijkbaar, illegale lastposten en labbekakken in de Nederlandse samenleving zijn. Gelukkig is het eenvoudig op te lossen. Even een nieuw paspoort aanvragen, vlug even bij het gemeentehuis langs. Dan horen we er weer helemaal bij. Kan niet moeilijk zijn toch?

We wisten dat een goede foto belangrijk was. Dus we hebben zo'n fotohokje opgezocht dat "officieel geacrediteerde gedocumenteerde professionele pasfoto's voor serieuze documenten" zou leveren. Zodra ik zat werd in 22 seconden tijd uitleg gegeven

Kijk recht in de lens, lach niet, zorg dat beidde oren zichtbaar zijn, uw hoofd moet binnen het groene hokje passen, het hoofd moet buiten het rode hokje vallen, draag geen hoed of boerka, gebruik de hendel om de kruk in hoogte te verstellen, kijk neutraal, niet boos, niet lachen, zorg dat u geen bril op hebt, haar moet achter de oren gedragen worden, houd je hoofd recht, zorg dat je ogen open zijn, je baard moet netjes geschoren zijn en kijk uit dat je niet op een cactus zit. Een clownsneus is ook verboden. Ook voor jou Dinand

Oké, éénvoudig, krukje goed instellen. Niet lachen, oh, moest ik nu mijn oren binnen het rode hokje of mijn hoofd buiten het rode hok? En mijn clownsneus, moest ik die nu ... *FLITS*, *FLITS*, *FLITS*, *FLITS*.

Fuck.

Goed. Nadat ik 80 verkeerde pasfoto's en 4 goede had weten te maken, op naar het gemeentehuis. Binnengekomen. Even een nummertje trekken. Bij zo'n handige electronische paal. We hebben een afspraak om een paspoort aan te vragen.

  1. U heeft een afspraak
  2. U komt een legitimatiebewijs aanvragen
  3. Overig.

Fuck.

Hoe dan ook. Paspoort aanvragen. Één blik werd er geworpen op mijn pasfoto's. Daarna werd mij verteld dat de pasfoto's niet goed waren D'OH. Na één blik op de foto's van Daphne bleek dat die van haar ook niet goed waren. D'OH.

Even tussendoor. Ze waren niet goed omdat de oren niet precies op de juiste locatie binnen het frame zaten. Als het nu mogelijk was om die dingen digitaal aan te leveren dan kon je dat gewoon even bijknippen. Ben ik de enige die deze manier echt compleet idioot vindt?

Gelukkig konden we snel op de website van de gemeente een nieuwe afspraak maken. Een week later. Eerder had wel gekund. Maar donderdag is de enige avond dat ze open zijn. In de avond langsgaan is wel handig, als je overdag werkt, zoals compleet fucking Nederland. Volgende week donderdag dus.

De tweede keer, Daphne ging alleen. Foto's waren goed dit keer. "Paspoort mee"? "Ja". "Oude ID kaart mee"? Als je namelijk een paspoort ophaalt dan moet je al je verlopen ID documenten inleveren, niet alleen het paspoort. "Eh. Nee, die heb ik helemaal niet". "Welles". "Nietes". "Welles". "Oké, dan ben ik hem kwijt". "Dan moet u aangifte doen bij de politie. Prettige dag nog. Volgende". Nu ben ik misschien stom. Maar had ze dat niet de eerste keer kunnen zeggen dat we er waren?

Via internet een nieuwe afspraak gemaakt, een week later, op donderdag.

En even uitzoeken hoe we aangifte moeten doen van een verloren ID kaart. Website van de politie was gelukkig duidelijk. "U kunt uw gegevens achterlaten op gevondenvoorwerp.nl. U hoeft geen aangifte te doen, maar in sommige gemeentes moet dat wel als u een nieuw identiteitsbewijs wilt". Welke gemeentes dan? "Banaan".

Oké, dat is dus duidelijk. Misschien kunnen we langs om aangifte te doen? Daarvoor moeten we een afspraak maken, blijkbaar. Hoe moeten we een afspraak maken? "Bel maar even". Welk telefoonnummer? "Banaan".

Oké. Dan maar 0900-tuig bellen (0900-8844 waar je heen belt als je gewoon de politie wilt spreken). In tegenstelling tot wat men denkt gaat "tuig" in dit geval niet om de hangjongeren waarvoor je de politie belt maar om de medewerker die opneemt. Daphne belt. "Mevrouw, u hoeft helemaal geen aangifte te doen". "Maar dat moet van de gemeente". "Nou, dat hoeft niet in alle gemeentes hoor". "In welke gemeentes moet dat niet dan"? "Geen idee, heeft u uw gemeente al gevraagd"? "Dank u wel voor het meedenken, misschien kunt u daar mee ophouden. Ik wil graag aangifte doen". "Om aangifte te doen van een verloren identificatie document moet u een bewijs van vermissing halen bij de gemeente".

WAT?! SERIEUS?! Even voor de duidelijkheid. Om een nieuw paspoort te halen bij de gemeente moet je aangifte doen van een -al 5 jaar verlopen- ID kaart, bij de politie, daarvoor moet je bij de gemeente een bewijs van vermissing halen? Waarom? Nou, de politie is bang dat je anders aangifte doet terwijl je je ID kaart helemaal niet kwijt bent. Gelukkig is het totaal uitgesloten dat je bij de gemeente -exact dat- doet. Dit verzin ik niet. Dit is te stom om te verzinnen. Dit is compleet krankjorum. Het ergste is dat het waar is.

De website van de rijksoverheid zegt overigens dat je in sommige gemeentes wel dit bewijs van vermissing moet halen, en in andere niet, dat staat dan op de website van de politie. De website van de politie geeft aan dat je dit bij de gemeente moet navragen. De website van de gemeente is, afhankelijk van welke gemeente je zit, op te vragen in de vorm van een diskette door een formulier te postduiven.

De stand van zaken nu. We moeten bij het gemeentehuis een bewijs van vermissing halen, daarna bij het politiebureau aangifte doen van vermissing -van een al 5 jaar verlopen ID kaart- om daarna bij het gemeentehuis een nieuw paspoort te kunnen aanvragen. Maar dat verschilt per gemeente. Bij de politie kun je niet bellen om een afspraak te maken, maar als je langsgaat zonder afspraak dan mag je geen aangifte doen. Dus we moeten eerst langs om een afspraak te maken om langs te komen.

Ik heb het gezegd en ik zeg het nog een keer. Fuck fucking fuckity fuck ambtenaren. Fuck.

Uiteindelijk denk ik dat we nu alles beetje rond hebben. We hebben alvast een afspraak gemaakt om een paspoort aan te vragen. Volgende week donderdag.

Dinand Mentink

  • vr. 18 mei 2018 20:04:31

Ja. Ambtenarij hadden zelfs die Galliërs al de dood aan.

Plaats een reactie

Dirk

  • vr. 18 mei 2018 20:04:31

dinand, wees blij dat ze je niet vragen naar vrijgeleide A-38. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Asterix_verovert_Rome)

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

b8507d559129b980

Treinmensen: giebelende HAVO meisjes

Al giebelend kwamen ze de trein binnen. Drie jonge dames van een jaar of 16. Zonder enige hapering werden er dingen gedaan met mobiele telefoons, kleine spiegeltjes, tasjes terwijl er zonder ook maar een schijn van aarzeling doorgesproken werd. Zonder iets, of iemand, ook maar op te merken ploften ze op een vierzits neer tegenover elkaar. De enige persoon die opgemerkt werd was de jongen tegenover me, hij kwijlde iets teveel terwijl hij de dames aankeek. De dames reageerden hierop door elkaar aan te kijken met hoog opgetrokken wenkbrouwen en rollende ogen.