03b09edf9f241f45

Bankiers, wachtwoorden en religieuze verwijzingen

In onze speurtocht naar een nieuwe kerk komen Daphne en ik veel, eh, interessante dingen tegen. Twee weken terug waren we ergens waar op het eind van de dienst iedereen vooraan stond in tongen te spreken (shalaboembaka pripri tatata, red) en met vuisten in de lucht ziekten stond weg te jagen. Serieus, dat zal die ziekten leren! "In de naam van Jezus, ga weg, blindheid!" en "In de naam van Jezus, ga weg, stinkvoeten". De week erna waren we ergens anders (gelukkig).

De dominee daar had het over zo'n bekend verhaal: "een tollenaar en een schriftgeleerde staan in de tempel. De schriftgeleerde dacht bij zichzelf, gelukkig ben ik niet zoals die tollenaar. Ik zeg u, deze schriftgeleerde was een arrogante eikel". De clue van het verhaal was, aldus de dominee, dat je je niet beter moest voelen dan een ander. Je mag je zelfs niet beter voelen dan een tollenaar, zo'n afperser, zo iemand die anderen geld aftroggelt om daar zelf mega-rijk van te worden. "Of, zoals we tegenwoordig zouden zeggen, een bankier". Om dit grapje werd even gelachen.

Best ironisch eigenlijk. Dat grapje "haha, bankiers zijn afpersers". Het gaat over, "voel jezelf nu niet beter". En met het maken van dat grapje zegt de dominee eigenlijk "wat een lagere levensvormen zijn bankiers eigenlijk, gelukkig zijn wij beter". Ik moest ook even lachen. Want: de schriftgeleerde dacht "gelukkig ben ik een beter mens dan die tollenaar", de dominee sprak over "gelukkig zijn wij betere mensen dan die schriftgeleerde" en "gelukkig zijn wij beter dan bankiers", en ik dacht "shit, gelukkig ben ik een beter mens dan die dominee". In mijn verdediging, dat is waarschijnlijk ook zo.

Over bankiers gesproken. Tijd voor een irritatiepuntje.

Mijn bank vroeg mij, weer eens, om mijn wachtwoord te wijzigen. Op dat moment volgde ik dezelfde stappen die iedereen in die situatie volgt: nieuw wachtwoord, "uw wachtwoord moet een cijfer bevatten", nummer 1 erachter, "uw wachtwoord moet een hoofdletter bevatten", hoofdletters erbij. Na 40 pogingen had ik eindelijk een goed wachtwoord door 4 keer met mijn hoofd op mijn toetsenbord te stampen. Zoals het van de bank moet, met: hoofdletters, kleine letters, getallen, valuta symbolen, cyrilische karakters, spijkerschrift, oud-egyptische symbolen en een verwijzing naar één van de maya-seizoenen. Op dat moment was mijn wachtwoord zo ingewikkeld dat ik het maar op een post-it schreef en op mijn monitor plakte.

Ik snap dat echt niet van banken. Het is zo, ontzettend, obvious. Op het moment dat je mensen dwingt om elke 2 weken hun wachtwoord aan te passen op zo'n manier dat ze het niet kunnen onthouden. Dan weet je in ieder geval zeker dat het op een post-it geschreven word, of opgeslagen in een concept-mail in outlook.  

Even probeerde ik nog de benadering die ik enkele weken geleden nog gezien had in de kerk. "In de naam van Jezus, accepteer mijn wachtwoord!".

Kreeg een foutmelding: "Uw wachtwoord mag geen religieuze verwijzingen bevatten". Dat lijkt me wel zo veilig inderdaad.

Joeri

  • vr. 18 mei 2018 20:04:30

Je captcha vraagt waar je woont, maar je bent verhuisd! :) Erg leuke blog en direct. Een goed wachtwoord? IkbenDinandenhetis2016! (nou ja, bijna dan..). https://www.xkcd.com/936/ Je kunt trouwens als mens niet ontsnappen aan het "beter zijn" dan de ander. We zijn als samenleving heel competitief (kijk maar naar sport). Het beter "voelen" dan de ander, daar gaat het mis.. En toch.. als mijn buren geen schilderijtje op kunnen hangen, dan verbaas ik me hoeveel ongelooflijke domme mensen er zijn in de wereld. Maar ik voel me niet beter. Zeker niet als mijn oude buurman van 60 zonder enige moeite dingen op kan tillen, aan kan draaien, etc. Ieder is weer goed in wat anders. En jouw dominee is heel goed in verschillen aangeven :P. En verschillen tussen mensen? Die maken ons allen uniek... Succes met je zoektocht.

Plaats een reactie

Dinand Mentink

  • vr. 18 mei 2018 20:04:30

Dank je Jeroen. Leuk om te horen :).

Plaats een reactie

Jeroen te Lindert

  • vr. 18 mei 2018 20:04:30

Leuke blogs schrijf je Dinand !

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

63d4dd2942199721

Settlen als startupper in Schiedam

Zo. Ik ben afgestudeerd, mag mezelf ir noemen* en ben nu officieel aan het werk als junior junior. Ik ben actief bij een startup om daar de wereld te verbeteren. Serieus, ik wil niet arrogant doen, maar wij gaan echt het verschil maken. Toegegeven, als je niet beter zou weten zou je denken dat ik elke dag op een kantoor zit te tekstverwerken. Maar heus, wereldverbeteraars, dat zijn we.