79a0db74947d6449

Alles moet nieuw !!1! En quantum-psychologisch trans-surfen

Soms vraag ik me af waar ik over moet schrijven. Afgelopen zondag hoorde ik de dominee spreken over "alles moet nieuw" en "quantumfysische nanopsychologie". Ik vraag me vandaag niet af waar ik over moet schrijven. Laten we beginnen met een quote.

Tegenwoordig in de wetenschapspsychologie werken ze ook met quantumfisica. Dat zegt dat er meerdere parallelle universa zijn. Is al bewezen. En psychologen kunnen je dan helpen om te trans-surfen naar een ander universum, waar de problemen die je ervaart al opgelost zijn. Ik zie uit naar 2016, als meer van dit soort wetenschappelijke doorbraken, zoals quantumfysische nanopsychologie, gaan komen die op basis van geloof in Jezus het nieuwe koninkrijk gaan stichten.

Oh. Mijn. Hemel. Ja, inderdaad, laat je als voorganger vooral niet afleiden door een correct begrip van natuurwetenschap en de grenzen van je eigen vakinhoudelijk domein. Ik ervaar nu de noodzaak om deze kolder vakkundig te fileren. Maar ik zou niet weten waar ik moet beginnen.

Daarnaast had de beste meneer een hele rant over hoe alles nieuw moest. Het maakt niet uit wat, maar vernieuwing. Als er maar niet een "het gaat z'n gangetje" ontstaat. En als theologen fouten maken is dat helemaal geen issue, compleet verkeerde dingen zeggen is geen probleem. Maar we moeten vernieuwen met z'n allen. Alle tradities moeten de deur uit, alles moet nieuw.

Koppel dit alles aan het feit dat beste meneer de voorganger al 30 jaar op dezelfde plek staat en dat alles wat hij zei voor zoete koek geslikt werd. Dan krijg ik een heel benauwd beeld van hoe het er in die kerk aan toe gaat. Is er niemand die deze beste meneer gewoon op z'n donder geeft omdat hij stierenpoep spreekt?

Na afloop vroeg Daphne waarom ik niet opgestaan was om gewoon te roepen "meneer de voorganger, u praat kolder". Achteraf gezien had ik dat moeten doen. Ik weet zeker dat -een voorganger publiekelijk tegenspreken- op mijn "ToDo-lijst des levens" staat. Gemiste kans. Je kunt soms twijfelen of het terecht is om een dominee publiekelijk voor kak te zetten, maar in dit geval was er geen twijfel mogelijk. Had ik gewoon moeten doen.

Goed. Laten we het over mooie dingen hebben. Er was één ding waar ik de beste man gelijk in moest geven. Hij noemde Herman Finkers een profeet, die zei wat gezegd moest worden. Amen. Volstrekt waar.

Herman Finkers sprak in zijn oudejaarsconference over Benedictus van Nursia. Kunst, religie en humor horen samen te gaan, als één ontbreekt gaan er dingen verkeerd. Doe één ding en doe het met aandacht. Werk niet overhaast. Geniet van, en bescherm, het kwetsbare.

Alles moet nieuw? Alle tradities moeten er uit? Nou. Als de grote boze buitenwereld zo eng is. Dan neem ik het niemand kwalijk om enige rust te vinden in een vertrouwd dagelijks ritueel, traditie of symbool. Als de hele wereld overspannen is. Dan moeten we misschien niet meer nieuwe dingen doen. Maar elke dag een paar minuten stilzitten en God dankbaar zijn, kijk, dat geeft rust. Net als Benedictus, die honderden jaren terug ook al een duidelijke serie rituelen en symbolen per dag voorstelde.

Alles moet nieuw? Geef mij maar iedere dag een paar minuten rust en aandacht, dan kan alles wat nieuw is vakkundig de vinkentering krijgen.

Niet lang na de alles-moet-nieuw-terreur hoorde ik een conducteur een omroepbericht doen. De beste man nam goed de tijd voor zijn omroepbericht en deed eigenlijk, in het klein, dezelfde oproep die Herman Finkers oudjaarsavond deed, en Benedictus vele jaren geleden. Heb een beetje aandacht voor waar je mee bezig bent, neem de tijd. Zo moeilijk is het niet.

Beste mensen, we komen zo aan op station Den Haag. Als we daar dan aankomen, denk dan even na over de spullen die u bij u heeft. En neem ze dan mee. Uw tas, uw jas, uw telefoon, uw iphone, uw ipad, uw handschoenen, uw mp3 speler, uw portemonnee, uw ov-chipkaart, uw handtas, uw laptop, uw koffiemok, uw kunstbeen, of uw kunstgebit. Al deze voorwerpen ben ik al eens in de trein tegengekomen. Vergeten. Verloren. Als u nu straks uitstapt, en nog even rustig achterom kijkt, dan vergeet u ze niet. Dus neem even de tijd en denk even na bij het uitstappen.

JeeWee

  • vr. 18 mei 2018 20:04:30

Leren die dominees nog wel wat? De laatste twee preken die ik hoorde waren iets minder BS, maar het scheelde bijster weinig... SHEESH

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

8bd06dd7f1a8b149

Emmeren over kangoeroes in de kerstdienst

Kerstdienst. Ik heb niets tegen kerkdiensten met kerst. Echt niet. Het is iets drukker dan normaal, maar verder niets aan de hand. Wat ik normaal waardeer aan een kerkdienst is dat ik er 1.5 uur stil moet zitten. Dat geeft me de mogelijkheid om even tot rust te komen. En als er dan niet al te veel gekke dingen gebeuren dan houdt ik het aardig vol.