83bb0778dc9de693

Meetups zijn net kerken

Afgelopen tijd ben ik een paar keer naar een programmeer "meetup" geweest. Vroeger zou je dat een bijeenkomst noemen, maar ja, als er een Amerikaans platform is met de naam waarop je makkelijk zo'n bijeenkomst kunt promoten vervalt dat toch al snel tot het volgende Engelse leenwoord. Anyhow, ik bezoek de afgelopen tijd dus nogal eens zo'n meetup en het leek me niet meer dan gepast daar eens een schrijfsel aan te wijden. Zo ben ik dan ook wel weer. U kent me.

Op een bepaalde manier lijken meetups ontzettend veel op een kerk. Nee, echt. Zie de overeenkomsten: Er word gesproken over dingen die een buitenstaander moeilijk begrijpt; Een heel vreemd soort mensen bezoekt meetups; En er zijn ontzettend veel ongeschreven regels en sociale conventies waar je maar net weet van moet hebben. Wat ik zeg, het is net een kerk.

Oh ja. En ze hebben altijd mededelingen. Bij een kerk zijn dat altijd (in volgorde): Wie er deze week voorgaat; welke zieken er zijn; en dat er nog mensen nodig zijn voor de schoonmaak actie van volgende week. Bij een meetup zijn de mededelingen altijd de volgende: Wie het praatje doet deze week; welk bedrijf de pizza gesponsord heeft; en dat er nog een (gratis) locatie gezocht word voor de meetup over een maand. Ben ik de enige die de overeenkomst ziet?

Fun fact. Een deel van de mededelingen zijn altijd mensen van andere bedrijven die hun éígen meetups promoten. Die gaan dus meetups af om hun eigen meetup te promoten. De programmeer scene is vreemd.

Goed, door naar de maffe sociale regels. Één van de sociale regels is dat recruiters de duivel zijn. Als in, echt, recruiters zijn echt, super, vervelend. Recruiters zijn lastpakken die je inbox helemaal volspammen met hogere salarissen, leukere projecten en betere carrière mogelijkheden. Ze benaderen je constant met betere banen dan je huidige baan, terwijl je net naar een groter huis verhuisd bént. Echt, super irritant. En iedereen die een beetje wat voorstelt klaagt, luidkeels, over hoe erg recruiters wel niet zijn. Hoe vaak ze wel niet lastiggevallen worden door recruiters. Dat de baas laatst de telefoon opnam en een recruiter voor je aan de lijn had. Zal ie leuk vinden. Enz.

Nee, echt zo vervelend. Ze bellen me nu ook al op werk.

Oh, dat is nog niets. Ik heb echt constant connectie verzoeken op linkedin van recruitment bureau's via wie ik zo aan de slag kan.

Ja, dat ken ik, dat ze je maar blijven bellen.

"Neehee ik kom niet langs voor een gezellig kopje koffie."

*groepje met nerds lacht, net iets te overdreven, gezamenlijk in herkenning*

Een groot vraagstuk op meetups is altijd hoe het zit met eten. Er is hoe dan ook gratis eten (want gesponsord door bedrijven die op zoek zijn naar programmeurs), mijn vragen zijn altijd als volgt:

  1. Zijn er vanavond hamburgers of pizza?
  2. Is de pizza warm?
  3. De pizza is koud, mag ik alsnog pakken?
  4. Er is veel te veel pizza, hoe schooierig staat het als ik een doos opvouw en mee naar huis neem?

Fun fact wat betreft pizza en meetups: er is altijd te veel, er is altijd te weinig (of geen) salami, en ananas daar doen we niet aan. Oh ja, en vegetariërs worden vergeten. Waar vegetariërs dan weer hard over klagen.

Maar goed. Maffe sociale regels dus. Er zijn meer dingen waar een meetup op een kerk lijkt. Zo word er bijvoorbeeld gesproken over dingen die niemand begrijpt. Neem het volgende (letterlijke) voorbeeld van een grap:

En voor je het weet heb je een nil error in je stack trace zonder dat je weet waar je je functie fout gecalled hebt.

*luid gelach in de zaal*

Of deze.

Slack is een soort van IRC, maar dan met emojis en kleurtjes

*luid gelach in de zaal*

Daarnaast zijn er bij meetups meningen. Er zijn ook mensen die, met meer gevoelens dan strikt genomen gezond, die meningen verkondigen. En daar dan discussies over hebben waarbij iedereen elke keer dezelfde standpunten weer oprakelt. Voorbeeldje van een PHP meetup waar ik laatst was:

Symfony is misschien wat log en oud, maar het is alsnog het beste framework dat we hebben. Het heeft compacte modules met duidelijk afgebakende grenzen en alleen als het nodig is hoef je het hele framework te includen.
~ Een orthodox PHP developer

Allemaal leuk en aardig, maar Laravel werkt gewoon beter, is toegankelijker gedocumenteerd en stelt je als programmeur veel sneller in staat om nette code af te leveren.
~ Een hervormd PHP developer

Volgens mij hebben zowel Laravel als Symfony hun voordelen, ik weet nog niet zo goed wat het beste framework is
~ Een agnostisch PHP developer

Volgens mij is de keuze voor framework gewoon afhankelijk van wat je op dat project nodig heb
~ Een pragmatisch PHP developer

Goed. Tot dusver mijn beschouwingen over het verschijnsel "programmeermeetup". Waar ik zelf wel achter ben is dat het echt akelig kan schelen in de kosten. Sinds ik 2 keer per week uit werk langs verschillende meetups ga zijn bij ons de kosten voor de wekelijkse boodschappen gehalveerd. Ik geef het maar als tip.

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

4183bad13b04ce91

Ik ben niet verstrooid!

Daphne vind soms dat ik een een verstrooide professor ben. Dat ik wat warrig over kan komen. Ikzelf vind dat niet. Waar zij denkt dat ik warrig ben komt dat gewoon door onduidelijke communicatie. Laat ik een voorbeeld van die communicatie geven: