fabian-grohs-423591-unsplash

Nieuwe website: nu nog nerdier

Goed. Welkom bij de twee-jaarlijkse post waarin ik vertel dat ik mijn complete website weer eens opnieuw gebouwd heb.

 • di. 22 mei 2018 09:30:00
 • Meuk

Ja. Ik had het weer eens op mijn water en heb mijn complete website omgegooid. Dat doe ik ongeveer elke twee jaar. Ik loop dan tegen wat beperkingen van mijn huidige website aan en knal die dan vervolgens integraal bij het grofvuil om het vervolgens helemaal opnieuw te doen. Én, het allerbelangrijkste. Enkele uren aan Daphne te vertellen hoe dit toch echt de laatste keer is omdat ik nu echt weet hoe ik het hebben wil en hoe ik dat moet maken.

Zo ook deze keer.

Kortom. Ik presenteer u: dinandmentink.com versie 8, gereleased op 21 mei 2018. De nu echt definitief-allerlaatste-versie-final-final-final- spellchecked-v3-final.docx. Waarom nu een nieuwe website? Nou. Eigenlijk geen reden. Had ik gewoon zin in. Ik merk dat ik de afgelopen tijd minder schrijf. Dat vind ik jammer, want ik heb er zo'n plezier in. Een paar redenen zouden kunnen zijn:

 1. We zijn nog niet echt lekker ingeburgerd in de plaatselijke kerk. Wat altijd heerlijk voer is om over te bloggen.
 2. Ik zit niet meer bij een studentenvereniging.
 3. Ik ben er toch niet helemaal comfortabel mee om op dezelfde toon te schrijven over mijn collega's als mijn studiegenoten.

Maar goed. Om het schrijven toch weer een beetje een boost te geven heb ik afgelopen week een nieuwe website gebouwd en nog eens zitten overwegen waarover ik wil schrijven. Wat me toen opviel is dat er een aantal dingen is waar ik toch met meer moeite over schrijf.

 1. Ik heb een grote voorliefde voor bordspellen, fantasy boeken en nerd-games zoals Dungeons & Dragons en Magic the Gathering.
 2. Programmeren vind ik super leuk en ik leer daar veel over.

Het zou kunnen dat ik de komende tijd meer over nerdy stuff ga schrijven.

Beidde zou je kunnen omschrijven als "nerdy". Maar wat de fuck. Ik ben een nerd. Het zou kunnen dat ik de komende tijd meer over nerdy stuff ga schrijven. Gewoon. Omdat ik het leuk vind en er graag over schrijf. Daarnaast moet ik misschien toch comfortabeler worden in het schrijven over werk. Er gebeurd daar genoeg dat blogwaardig is.

Goed. Wat heb ik nou zoal gedaan om deze website wat leuker te maken. Nou, ik heb het geheel vooral helemaal handmatig geschreven. In plaats van een standaard cms (drupal) van de plank te plakken. Hierdoor heb ik veel meer controle over het eindresultaat. Een heel aantal kleine iritaties die ik voorheen lastig kon oplossen kan ik nu precies zo maken als ik wil. Om een paar voorbeelden te geven van een paar dingetjes waar ik trots op ben:

 1. Afbeeldingen zijn nu lazyloaded (worden pas gedownload zodra ze nodig zijn, dus op het moment dat jij er naartoe scrolled). Dit is mooi te zien bij fotoalbums
 2. Het is nu mogelijk om de website als "progressive app" toe te voegen aan je telefoon (als je op een telefoon kijkt, zoek het icoontje bij de adresbalk).
 3. De opmaak is nu niet meer "zoals ik die kon krijgen in drupal" maar "zoals ik em hebben wil".
 4. Ik kan nu artikelen schrijven in markdown. Dus geen stomme teksteditor meer, maar gewoon platte tekst typen die omgezet word naar opmaak. Zoals programmeurs dat graag doen.
 5. De website is onmogelijk veel sneller.

Het enige dat ik nog steeds niet heb is een spellcheck. En mijn hemel die heb ik nodig. Echt. Ik zie gewoon domweg niet waarom ik gebeurd of gebeurt moet schrijven. Echt niet. En iedereen die zegt dat het zo ontzettend éénvoudig is en dat je maar één of twee regels moet onthouden is af. Want het zijn er niet één of twee. En serieus rot op. Maar goed. Spellcheckers zijn moeilijk, dus die heb ik nog niet.

Verder zijn er nog een paar wat technischere dingen die echt niemand boeit, maar die ik dus super kicke vind. Ik noem ze even:

 1. De nieuwe website is volledig voorzien van unit en feature tests. Dus automatische tests die aangeven als ik iets sloop als ik een middagje aan het programmeren ben.
 2. Als ik aanpassingen doe worden die automatisch opgepikt door de continuous integration (Gitlab CI/CD) en worden automatisch de tests uitgevoerd.
 3. Als de tests groen zijn word de nieuwe versie van de website automatisch online geplaatst (ook weer Gitlab CI/CD)
 4. Ik hoef niet langer in één of andere stomme teksteditor mijn stukjes te typen maar kan gewoon markdown gebruiken.
 5. Omdat ik dus af en toe stukjes code wil kunnen tonen heb ik syntax highlighting toegevoegd. Dat ziet er zo uit.
class Programmer extends Human implements Nerd
{
  use Skill;

  public function beRemarkable() 
  {
    return Skill::showOff($this->statement);
  }

  function __construct($because = "I can")
  {
    $this->statement = $because;
  }
}

Goed. Het meer schrijven over nerdy shit heb ik zo aardig uit mijn systeem. Althans. Het programmeren deel. Ik denk dat mijn volgende schrijven maar eens een introductie moet doen op Dungeons & Dragons.

Ps. Ik heb het even uitgezocht. En onderstaand is een klein overzicht van de verschillende versies die deze website gehad heeft. Zie onderstaand. Ik zit al op versie 8 dus.

 • versie 0: rood, met tabellen, puur html, met frames. Helaas verloren gegaan.
 • versie 1: puur html met slimme frames om alsnog een soort van artikelen te hebben. helaas verloren gegaan.
 • versie 2: pure php met text bestandjes wat een blogroll werd. ongeveer 2006.
 • versie 3: persoonlijk gemaakt CMS (freaking content management systeem), ongeveer 2008
 • versie 4: drupal met een glazen transparante thema, aug 2011
 • versie 5: thema met een aantal polaroids boven in beeld 2013
 • versie 6: ander thema met een aantal polaroids en een beter menu begin 2015
 • versie 7: drupal met bovenaan langzaam bewegende schuine foto's. Augustus 2015
 • versie 8: mei 21 - huidige versie, gebouwd met laravel

JeeWee @ Beth-Simcha

 • di. 22 mei 2018 08:45:43

En dan moet je bedenken dat ik al 2 spellingwijzigingen heb moeten leren... Gelukkig veranderden 'gebeurt' en 'gebeurd' niet, alleen 'Gebeurt!' is opgeheven.

Plaats een reactie

Sjors

 • di. 22 mei 2018 09:25:23

Jammer dat deze post niet door de spellchecker is geweest ;) #slechtestart

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

a0d58797a225a07d

De beste strategie voor een gok-drank-lieg spel

Goed. Heb het op mijn hart gekregen om het te hebben over gokken, drinken en valsspelen. Kortom, mijn onderzoekje samen met Nico over blufpoker. Dit word een nerd-post van de bovenste plank. Dus keep walking mensen, nothing to see here. Maar ook: hele spacy geanimeerde gifjes op het eind. Aanrader.