
Duurzaamheid als linkse hobby, een verhaal in twee tentoonstellingen
Ik raad iedereen aan eens een dagje naar het bezoekerscentrum op de tweedemaasvlakte te gaan. Rammend leerzaam.
- wo. 31 jul. 2019 06:30:00
- Dagboek van een Nar
Als ik zo, tussen de vele kinderen, rondloop in de tentoonstelling bij de tweedemaasvlakte dan kan ik het niet helpen dat ik een beetje trots word. Mooi opgezet ook. Gigantisch project waar decennia lang duizenden mensen aan werken. Je kan goed zien hoe groot de schepen zijn, de basaltblokken en de kranen. De tweedemaasvlakte is zo groot, shit. Een civieltechnisch en waterbouwkundig wonder.
En als je dan bedenkt hoeveel ondersteunende industrie hier voor nodig is. Voor transport, materialen, kennis, alles. Hier zijn zo, veel, mensen, bij betrokken.
Her en der gaat het ook over duurzaamheid. Ik bedoel, die raffinaderijen van Shell zijn natuurlijk ranzig, maar duurzaamheid is wel belangrijk. Er liggen hier zonnepanelen op het dak.
In de tweede maasvlakte lag op dat moment ook de Pioneering Spirit. Een gigantisch schip waarmee op de noordpool olieboorplatformen gebouwd kunnen worden. Een wonder in de scheepvaart.
Echt duurzaam is het natuurlijk niet. Naar olie boren op de noordpool. Maar goed, ieder kind daar begrijpt dat dit bijzonder is. De tweedemaasvlakte is goed voor de economie. Hier worden banen gecreëerd. Hier wordt Nederlandse geschiedenis geschreven.
Echte duurzaamheid, dat is natuurlijk een beetje een linkse hobby.
Ik was afgelopen week In Hvide Sande, Denemarken, ook in een bezoekerscentrum. Opgezet door Vattenfall (je weet wel, diezelfde Vattenfall die onze Nuon kocht). Ze zijn in het nabijgelegen Ringkøbing Fjord bezig om 3 (!) velden met windmolens aan te leggen. In deze velden word uiteindelijk zo'n 20% van de Deense stroomvoorziening gerealiseerd. Super mooi opgezet, je krijgt echt een idee van hoe groot windmolens eigenlijk zijn, of de stroomkabels die onder water liggen, hoeveel daar alleen al bij komt kijken. Er stond ook een replica van het schip dat gebruikt word om die molens te plaatsen, monsterlijk groot, een wonder in de scheepvaart.
En als je dan bedenkt hoeveel ondersteunende industrie nodig is. Voor materialen, transport, ontwikkeling, kennis. Hier zijn zo veel mensen bij betrokken.
Ieder kind begrijpt natuurlijk dat dit bijzonder is. Hier worden banen gecreëerd, het is goed voor de economie, hier word Deense geschiedenis geschreven.
Maar goed, duurzaamheid is natuurlijk wel een beetje een linkse hobby.
Plaats een reactie