2019-07-20 21.41.50

Kampeertips voor gevorderden

Goed. Doe je afritsbroek met zakken aan de zijkant aan, heuptasje om, knoop een digitaal horloge om je pols en hang je multitool aan je riem. Tijd voor mijn kampeertips voor gevorderden.

Afgelopen weken zaten Daphne en ik in Hvide Sande, Denemarken. Erg goede tijd gehad, mooie natuur, Denemarken is mooi. Heerlijk wijds, rustig en geen 40℃ terrorhitte. Genieten.

Ik kwam er dit jaar achter dat wij aan bamping doen. Ofwel: back-to-the-basics camping. Of, zoals we dit buiten Amsterdam noemen, Kamperen.

Maar goed, als we zo voor de tent zitten en hardop onze Deense, Zweedse en Duitse buren beoordelen op hun idiotie als het gaat om kamperen (ze verstaan het toch niet) dan kan ik niet anders dan concluderen dat ik één van de beste kampeerders in de geschiedenis van kamperen ben. Al deze wijsheid, opgedaan tijdens vele jaren kamperen wil ik graag met jullie delen. Mogelijk ben je bekend met mijn Handboek voor Christelijke conferenties. Dit is ongeveer hetzelfde, maar dan voor kamperen. Aangevuld met enkele anekdotes van dit jaar.

Komt ie.

Neem koelblokken mee. De truc is dat je de blokken op de camping voor de helft in de vriezer legt en voor de helft in je koelbox. Je kunt dan elke dag de blokken omwisselen en houdt zo je koelbox koud. Hierbij zijn drie dingen belangrijk: 1. Je moet de koelblokken in een herkenbaar tasje doen. 2. Je moet op de tas groot je naam schrijven. 3. Je moet het oke vinden als iemand tóch jouw koelblokken voor paarse koelblokken inwisselt.

Neem een blikopener mee. Ook als je vrouw zegt dat het nutteloos is. Ook als alle blikjes in de geschiedenis van de wereld altijd zo'n lipje hebben waarmee je ze kan opentrekken. De eindeloze gloed die over je komt van glorie en overwinning als je per ongeluk toch een blik instaspaghetti koopt waar je een blikopener voor nodig hebt en je staand op het voorraadkratje tegen je vrouw kunt zeggen "ik zei het toch" is groter dan de warmte van duizend zonnen.

Protip: op een multitool zit een blikopener, die werkt gewoon.

Zodra we aankwamen zetten we onze tent op. Een mooie lekker grote tent achter op het veld in de duinen gezet. Heerlijk. Even naar het stadje geweest voor boodschappen. Toen we terugkwamen kwamen we al voor op het veld onze tent tegen. Protip: als je in de duinen (zand) gaat kamperen en je tent dus bij de zee (wind) opzet: neem dan een beetje degelijke grote zandharingen mee. Met je stomme hoofd.

Kortom, wij naar het dorpje een paar kilometer verderop. Alle winkels open. Behalve de tent supply winkel. Een nacht lang rondjes lopen om haringen terug te duwen. We kwamen terug uit het dorpje waar we, de volgende dag, met veel moeite zandharingen gevonden hadden. Op het moment dat we de laatste zandharing er, scheldend, insloegen ging de wind liggen om nooit meer op te steken.

🤬

Beetje uit de comfortzone tip: loop tijdens vakantie eens een kerkdienst binnen. Lokale kerkjes hebben vaak een extra dienst voor toeristen, die wat korter en simpeler is. Ik kan dat aanraden als een wat andere vorm van rustmoment. Echt.

Ook wij kwamen netjes 20 minuten voor een dienst begon binnenlopen in de lokaal opgezette toeristendienst in het guitige witte Lutheraanse kerkje en schoven daar in de op-een-na-achterste rij. Solid. Wij kunnen dat. De dienst was in het Duits, dus daar kan ik natuurlijk geen boter van maken. Maar hij zei op enig moment "Friede Gottes", dus dat is wel sympathiek.

Als je gaat douchen neem dan je eigen handdoek mee.

Als je hardop oordeelt over andere kampeerders. Bijvoorbeeld omdat ze een caravan hebben waar ze een hekje omheen zetten om vervolgens binnen dat hekje het gras te gaan maaien. Of omdat ze 3 dagen voor hun familie uitreizen om met hout een vloer in hun voortent te leggen en daar vervolgens tapijt op leggen. Als je ze dan hardop oordeelt. Zorg er dan in naam van alle Deense vikinghorens voor dat ze inderdaad geen Nederlands spreken. Stomme druif.

Goed. Nog één laatste anekdote. We hadden aïoli gehaald voor bij de peper-zeezout-chips. Het was vakantie, dan mag dat. Zo'n iritant plastic flesje dat echt nog helemaal vol is maar dat je er dan al niets meer uitkrijgt. Multitool gepakt om de zijkant open te snijden, slim idee wel.
"Kijk je uit?", vroeg Daphne.
"Ja, natuurlijk, wat is het ergste dat er fout kan gaan?"

Op dit moment liet ik de helft van het opengesneden flesje aïoli los, waardoor het flesje met vaart weer dichtschoot. Op zich niet zo'n issue. Als er niet een goede lading aïoli op dat flesje zat die op dat moment over mij, mijn shirt, mijn broek, de vloer en de tent heenschoot. Mijn schaduw was in aïoli zichtbaar op het tentdoek.

Leer van mijn fouten, ikzelf doe het niet.

Oh. Ik schreef tijdens mijn vakantie ook twee andere stukjes, misschien dat je die ook leuk vind:

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel