peter-dlhy-Ty9uAw5Tl3g-unsplash

Kring, media en gristelijke grapjes

September. Het kerkjaar is weer begonnen. We zitten dit jaar op een nieuwe kring, altijd wennen. Ik zet even wat gedachten op een rij over kerk, kring, humor en de christelijke subcultuur.

Vorige keer was de eerste avond, kennismaking en ideëen uitwisselen. Op zich wel leuk. Deze kring is onderdeel van een nieuw concept. Waarover ik eerder al wat op een rij zette. Binnen dit concept kies je dus elk jaar een onderwerp en zodoende zit je ieder jaar bij andere mensen op kring. Wat op zich wel leuk is. Maar het betekent ook dat je ieder jaar een groot deel nog moet leren kennen, en, belangrijker, dat ik ieder jaar opnieuw moet ontdekken welke vormen van christelijke-subcultuur-humor er wel of niet gewaardeerd worden. Mijn leven is zwaar, ik weet het.

De jolige-bijbelreferentie word eigenlijk altijd wel om gelachen:
"Dinand, wil je thee?", willekeurig niets-vermoedend persoon.
"Romeinen 3 vers 4 zegt: Nee dat volstrekt niet!", Dinand.
"Matig gegniffel", rest van de groep.

Meta-grappig doen over de christelijke subcultuur zelf word doorgaans beter om gelachen, maar niet overal:
"De meeste avonden doen wij een bijbelstudie en gaan dan weer naar huis", dame die uitleg geeft over hoe hun kring werkt (gaap).
"Oh, maar doen jullie ook wel eens iets leuks samen?", Dinand met een volstrekt neutraal gezicht.
"Nou, ik vind bijbelstudie toevallig leuk", zelfde dame.
"Hard gelach", paar gasten met koffie in hun klauwen.

Dezelfde reacties kun je ook verwachten voor alle maffe referenties naar de dienst van afgelopen zondag: kleding dominee, huilende kinderen, pepermuntjes waren weer op, haha altijd wel eerst pepermuntjes doorgeven naar het einde van de rij, ik zat naast iemand die alleen fisherman's friends had en toen moest huilen tijdens het gebed (haha, sterk spul heh), koffiedrinken na afloop, karige koekjes vandaag overal glitters haha zondagschool. Enzovoorts.

Helemaal aan de andere kant van de humor-schaal-der-kerken zitten alle opmerkingen die gevaarlijke onderwerpen aansnijden:
"Nee joh God heeft die dinosauriërskeletten gewoon in de grond gestopt om ons geloof te testen", Dinand tijdens de quadriljoenste bijbelstudie over bijbel en evolutie*.

Dat soort humor word óf extreem gewaardeerd, de vorm van waardering die zegt "ah hemel eindelijk iemand die een beetje normaal doet". Of je wordt met hooivorken en fakkels vriendelijk verzocht of je zelf naar het vagevuur wilt lopen.

Kortom, ieder jaar opnieuw ontdekken. Ik zou eens een tabelletje moeten maken om bij te houden waar op een schaal van 1 tot 5 kerken vallen op de humor-schaal-der-kerken. Klinkt wel als een zinvolle bezigheid. Zijn het een beetje stille en serieuze theedrinkende mensen? Dan zit je een beetje op een schaal 1 of 2, voorzichtigheid geboden. Openen ze het bier voor ze goed en wel binnenzijn? Dan kun je wel schaal 4 van de 5 pakken. Zijn ze extreem fanatiek? Dan moet je er sowieso niet rondlopen.

Goed. Nieuwe kring dus. We gaan het hebben over "christen zijn in het dagelijks leven". Extreem saai en uitgekauwd onderwerp, maar vaag genoeg dat het wel mogelijk is om er iets van te maken. Andere keuzes waren onder andere "vrouwenkring" en "bijbelstudie voor gevorderden". Ik had me aangemeld voor de vrouwenkring, maar dat mocht niet, dus dit is een beetje waar ik geëindigd ben.

Lieve hemel, ik dwaal af. We hadden het dus over wat we dit jaar gaan doen. Onderwerpen die voorbij gaan komen enzo. Onderwijl ik een beetje aan het aanvoelen was wat voor groep het was.

"Och, ik vind voorbereiden altijd wel leuk. Haal ik wel voldoening uit", liet ik nonchalant vallen.
"Top bereid jij de eerste keer voor".
instemmend gemompel van de rest

Assertieve kring dus. Ok. Top. Daar kunnen we wat mee.

Leek me wel aardig een avond te doen over christen zijn en mediagebruik. Ook zo'n uitgekauwd onderwerp, iedereen heeft al een mening en alles.

Meestal eindigen dit soort gesprekken in de typische wat-mag-je nou-wel/niet-discussie. Dus we gaan een paar stukjes uit The Wolf of Wallstreet kijken kijken. Dat zou die discussie op scherp moeten zetten. En die gaan we dan vergelijken met de """christelijke""" film Fireproof. Een walgelijk stuk antikunst dat geen recht doet aan de bijbel, het leven of zelfs maar zoiets simpels als het verschil tussen text, subtext en monoloog. Maar hee, het is wel gristelijk. Nou goed. Die twee gaan we met elkaar vergelijken en het hebben over het wereldbeeld achter kunst. Nu al zin in.

Mogelijk leren we die avond iets. In ieder geval weet ik na de eerste avond wat voor personen er op deze kring zitten. Ik geef het een 30% kans dat ik van de kring afgekicked word. Hou mijn whisky vast.

* Dit is tot mijn diepe schaamte een onderwerp dat nog regelmatig besproken word binnen kerken. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom christenen zoveel moeite hebben met feiten en wetenschap.

Bianca

  • di. 24 sep. 2019 20:10:38

Vraag eens naar wat ze vinden van CIP -volgens mij een door de mensen achter de Telegraaf opgezet medium om ook de christelijke wereld te beïnvloeden naar de rechterkant...

Plaats een reactie

Dinand

  • wo. 25 sep. 2019 07:53:16

Never attribute to malice what could easily be explained by stupidity.

CIP is rechts christelijk tuig. Maar domheid, geen conspiracy.

Plaats een reactie

Joeri

  • wo. 25 mrt. 2020 11:59:00

“Het is mij volstrekt onduidelijk waarom christenen zoveel moeite hebben met feiten en wetenschap”

Omdat wetenschap vaak geïnterpreteerd wordt als een bedreiging voor het geloof. Als ik geloof in de evolutietheorie, dan weerleg ik de oorsprong van de mensheid uit Adam en Eva en de schepping. Als ik geloof in de oerknal, dan weerleg ik het scheppingsverhaal uit de bijbel.

Het is allemaal geloof. Het ene geloof is wetenschappelijk onderbouwt met een verhalenbundel. Het andere met wetenschappelijke metingen. Er is geen absolute waarheid.

De kerk ontleent haar macht aan het geloof in God / de bijbel. Als mensen iets anders gaan geloven dan is dat een directe bedreiging voor de machthebbers in de kerk. Vandaar het verbranden van “ketters” in de middeleeuwen en het ontstaan van de Protestante stroming t.o.v. De rijke RK kerk.

Als je in een ander land geboren zou zijn, waar een ander geloof dominant is, dan is de kans zeer groot dat je geen Christen zou zijn geworden. Omgeving en onderwijs spelen ook grote rollen.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

john-noonan-QM_LE41VJJ4-unsplash

Er klopt echt niets van jouw blog

Af en toe is er iemand die mij verwijt dat mijn blog van geen kant klopt. In deze blog wakker ik die ambiguïteit verder aan terwijl ik walgelijke amateur-theologie bedrijf. Hou mijn whisky vast.