2020-03-16 20.57.53

Videobellen voor dummy's

Goed. Je zit thuis en wilt graag videocontact hebben met collega's, vrienden, familie of zelfs je schoonmoeder. Hoe doe je dat?

Omdat wij als kantoor besloten allemaal thuis te werken zat ik de afgelopen dagen ook thuis. Verschrikkelijk, ik haat het om niet bij mensen te zijn. Ik heb onderhand het huis schoongemaakt, opgeruimd en Daphne heeft de plintjes in de woonkamer gelegd. We zijn wanhopig.

Hoe dan ook, net als iedereen overal ter wereld besloot ook ik afgelopen maandag om toch eens te kijken hoe dit "video bellen" nu precies werkt. Ik ben, zoals ze dat zeggen, handig met computers. Het is me dan ook binnen 72 uur gelukt om te ontdekken hoe videobellen werkt. En omdat ik graag een bijdrage lever in dit soort tijden deel ik mijn bevindingen graag met jullie.

Stel: Je wilt bellen met een collega over een gezamenlijk stuk werk. Of stel: samen met je vrouw wil je bellen met een aantal bekenden om de contacten warm te houden. Wat doe je?

Allereerst is het belangrijk om af te spreken (1) hoe laat je gaat videobellen en (2) via welke app je dat gaat doen. Als je 1 niet goed doet dan is gegarandeerd iedereen op een ander tijdstip aanwezig en als je 2 niet goed doet dan is iedereen op exact hetzelfde moment online op Skype, Discord, Slack, Whatsapp, Zoom, Jitsi, Teamspeak, Meet of Tinder. Dit is vervolgens wat je moet doen:

Spreek af met een paar vrienden om te videobellen om 20:00 via Zoom. Log allemaal tegelijkertijd in op Zoom en begin het gesprek. Daarvoor moet je Zoom openklikken, alle personen toevoegen, een meeting starten, alle personen toevoegen, klik nu op start de meeting en voeg alle personen toe. Klik vervolgens op "meeting starten".

Vertel vervolgens aan Kees dat hij in de verkeerde meeting zit. Nee niet die eerste link die we stuurden maar die tweede link. Ping, Harrie logt in. Vertel vervolgens ook aan Janet dat ze in de verkeerde meeting zit. Ja, jullie kunnen elkaar wel horen, nee we kunnen jullie niet horen, nee jullie kunnen ons ook niet horen, nee het gaat niet helpen om je computer opnieuw op te starten Janet. Wacht tot Janet haar computer opnieuw heeft opgestart. Ping, Harrie logt uit. Wacht tot Janet opnieuw in de verkeerde meeting zit en besluit vervolgens om allemaal over te stappen naar de meeting waar Janet en Kees inzitten. Kees logt uit omdat hij andere dingen te doen heeft. Daniel vraagt of we niet beter Teamspeak kunnen gebruiken. Op het moment dat iedereen in de meeting van Janet zit ziet Janet het tweede bericht en logt in op de meeting waar zojuist iedereen verdwenen is. Besluit als groep dat Janet in de grond kan zakken. Harrie, je stottert. Kunnen jullie mij (20 seconden pauze en bevroren video) nk dat er iets niet goed (beeld valt weg). Harrie gaat even de router resetten. De overgebleven twee personen voeren bijna een normaal gesprek tot Harrie weer terugkomt. Daniel vraagt of we niet beter Teamspeak kunnen gebruiken. Trek je hooftelefoon van je hoofd en druk je vingers in je pijnlijk piepende oren omdat de microfoon van Ralph veel te hard staat. Ping, Harrie logt in. Ralph stelt voor om toch Google Meet uit te proberen, dat werkt tegenwoordig een stuk beter. Ga allemaal naar meet.google.com, ontdek daar dat het nodig is om een Google Suite account te hebben, gelukkig heeft Marie die wel maar ze moet even haar wachtwoord resetten. Ping, Harrie logt uit. Wacht 15 minuten tot Marie haar wachtwoord heeft gereset, Kees logt weer in, Janet gaat weg omdat ze de hond moet uitlaten. Marie maakt een link aan voor Google Meet, iedereen probeert in te loggen. Installeer Firefox omdat Google Meet niet werkt op Internet Explorer. Ping, Harrie logt in. Daniel vraagt of we niet beter Teamspeak kunnen gebruiken. Besluit na enige discussie om toch Jitsi nog een keer te proberen. Maak één Jitsi link aan, stuur één correcte Jitsi link naar Kees en de rest van de groep. Iedereen logt in op Jitsi. Behalve fucking Kees, die snapt het niet en vraagt zich af waarom niemand zichtbaar is op Google Meet. Ping, Harrie logt uit.

Zo'n 40 minuten later zit iedereen, tegelijkertijd, in een Skype groepsgesprek. Elke keer als Freek iets wil zeggen moet hij zichzelf unmuten en moet iedereen een meter van z'n computer vandaan gaan zitten omdat zijn microfoon rondzingt. Ping, Harrie logt in. Daniel vraagt of we niet beter Teamspeak kunnen gebruiken. Het beeld van Tjitske bevriest de hele tijd, maar dat geeft niet want ze zegt toch niets. Mark is iritanter, want elke keer als hij iets zegt gaat zijn microfoon pas na 1 seconde aan, waardoor de helft van zijn eerste zin wegvalt. Ping, Harrie logt uit.

Zo'n 20 minuten later is het gelukt iedereen een beetje verbinding te laten hebben met elkaar. Ping, Harrie logt in. Er zit een enorme vertraging in, Kees stelt nog voor om toch nog een keer Discord uit te proberen. Iedereen zucht en zegt tegelijkertijd nee, Kees logt toch uit om Discord nog een keer uit te proberen. Ping, Harrie logt uit. Elke keer als Freek iets zegt word hij in de reden gevallen door Tjitske, die daarna 4 keer tegelijkertijd "nee ga jij maar eerst" zeggen om vervolgens weer tegelijkertijd een zin te beginnen. Daniel vraagt of we niet beter Teamspeak kunnen gebruiken.

Je kunt nu een ongemakkelijk gesprek van 10 minuten hebben totdat het echt te vermoeiend word om normale interactie te faken omdat je onnatuurlijk hard en traag moet spreken en steeds moet wachten tot alle echo weggetrokken is. Geef het op en besluit dat je deze mensen toch niet mag en ze na de crisis wel weer ziet.

Ping, Harrie logt in.

Zie je wel? Videobellen. Iedereen kan het.

Ron

  • wo. 18 mrt. 2020 10:38:46

Driewerf hoera voor Daphne!

En voor Dinand omdat we weer kunnen reageren.

Plaats een reactie

Hilbrand

  • wo. 18 mrt. 2020 18:42:20

Heel herkenbaar! Vanmorgen geprobeerd om 2 collega's bij een vergadering te betrekken. Op een stoeltje middenin de kring, die groot was omdat we allemaal minimaal 1,5m bij elkaar vandaan moesten zitten, een chromebook. De collega's die er via meet bij waren verstonden natuurlijk niks en waren niet te verstaan.

Plaats een reactie

Dinand

  • wo. 18 mrt. 2020 18:48:43

Ik ken de horror.

Plaats een reactie

Alex

  • do. 19 mrt. 2020 08:07:13

Kunnen jullie niet gewoon beter TeamSpeak proberen ?

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

leonel-fernandez-REZp_5-2wzA-unsplash

De horror van een leenauto

In theorie is het zo ontzettend gemakkelijk. Je brengt je auto naar de garage en krijgt dan een tijdelijke leenauto mee. De praktijk echter is nét iets anders.