2020-08-01 17.56.10

Wat ik niet ga missen aan Schiedam en Randstad

Terug naar het normale deel van Nederland. Het oosten. In januari verhuizen we naar Deventer. Dit zijn een aantal dingen die ik niet ga missen aan Schiedam (en de Randstad).

(Wij gaan dus in januari verhuizen naar het huis dat we in Deventer gekocht hebben. Daar heb ik ook een blogje over, maar die heb ik verborgen. Stuur me even een bericht dan krijg je de link.)

Deze blog is deel van een tweeluik. Deze week maak ik even een stevige lijst van alles ik haat aan Schiedam Nieuwland, afgesloten met een in sonet, of andere dichtvorm, gevat hekeldicht op het westland bestaande uit twee stanza's eindigend met de woorden "stik dan toch ook in je afval".

Dan heb ik dat een beetje uit m'n systeem.

En dan doe ik volgende week een overzicht van alle dingen die ik toch ook ga missen aan Schiedam, Rotterdam, de Randstad.

Goed. Genoeg eromheen gedraaid. De handschoenen gaan uit. We gaan januari weg uit Schiedam. Dit ga ik allemaal niet missen:

 • Mensen die dagelijks handenvol met eten van het balkon gooien. Het maakt niet uit dat er elke maand een foldertje in de bus ligt van de gemeente met in het Nederlands, Pools, Turks en Marokaans dat mensen moeten kappen met eten op straat gooien. Toch elke dag handen met eten van het balkon gooien.
 • De rattenplaag die hierdoor veroorzaakt is.
 • De muizenplaag.
 • De meeuwenplaag.
 • De meeuwenpoep die ik elke dag op mijn auto vind. Het heeft ook geen zin om de auto te wassen want hij word gewoon helemaal ondergescheten door die verschrikkelijke kutmeeuwen die door de buurvrouw elke dag gevoerd worden.
 • De duivenplaag. Het feit dat we één van onze twee balkons gewoon opgegeven hebben. Er ligt daar nu een laag met 3cm duivenkak. We hebben dat balkon nooit gebruikt of kunnen gebruiken. Maar als we in januari weggaan worden we wel geacht om het schoon op te leveren.
 • De woningbouwvereniging met hun achtelijke bereikbaarheid tussen 09:00 en 11:00 's ochtends. Dat je dan 5 keer kunt bellen met "er is hier een schimmelprobleem" en je er dan nog niets van hoort. Dat je op enig moment moet leren dat je gewoon de eerste keer boos en brutaal moet zijn aan de telefoon, anders gebeurd er niets.
 • Mensen die hun afval uit het raam gooien.
 • Ie-de-re week mensen die hun afval naast de container zetten. Waarna het afval door een combinatie van ratten, kinderen en zeemeeuwen door de hele wijk verspreid word. Of dat iemand een 300x60x60cm aquarium kapot laat vallen op de stoep, er een bureaustoel bovenopgooit en dan gewoon wegloopt. Één van de andere buren (ik dus) belt de gemeente wel. Serieus. Als ik na een dag van 9 uur compleet gesloopt thuis kom van werk en in staat ben om het afval gewoon in de fucking container te doen waarom kunnen mijn buren die de hele dag wél thuis zijn dat dan niet?
 • Mijzelf elke week afvragen waarom onze buurman leveringen met electronica in zijn kelderbox aan het opslaan is.
 • Dat ik moet toegeven dat ik de afgelopen jaren racistischer geworden ben. Ik wil dat niet. Ik zou willen dat het niet zo is. Ik zou willen dat ik het kon ontkennen. Maar toch verbind mijn hoofd deze buurt met de nationaliteiten die hier wonen. En daar baal ik van.
 • Dat je kelderdeur op klaarlichte dag ingeschopt word.
 • Dat er wekelijks gefouilleerd word op de metrostations omdat er een messenplaag is onder de jeugd.
 • Wekelijks wakker worden midden in de nacht omdat er herrie op straat is. Zoals b.v. een burenruzie, of een auto die om 4 uur 's nachts ingeladen word, of een brandweerauto die ondanks de volledig uitgestorven stad de sirene's aangooit.
 • Die verschrikkelijke takkehitte die je kunt verwachten op de bovenste verdieping van een ongeïsoleerde jaren 50 woning met plat dak. Waardoor het mogelijk is om een kip te slowcooken door 'em een uurtje in alufolie op de tafel te laten liggen.
 • De schimmel die telkens terug blijft komen in de slaapkamer.
 • Kinderen die "afval over het hele grasveld heen schoppen" zien als leuke middagactiviteit. Moeders die daar boos op worden, maar vervolgens hun kinderen naar binnen roepen zonder het ze op te laten ruimen. Serieus, als wij dat vroeger flikten dan werden we met een vuilniszak weer naar buiten gestuurd. En terecht.
 • Katten die in het portiek pissen. Ratten die in het portiek pissen. Mensen die in het portiek pissen.

Kortom. Het is hier Schiedam, Rotterdam, de Randstad, één verschrikkelijke teringbende. Laten we dus met z'n allen zingen. Op de wijs van het Twents volkslied - Er ligt tussen Dinkel en Regge een land - het glorieuze hekeldicht "stik dan toch ook in je afval"

Stik dan toch ook in je afval

De krijsende meeuw maakt me wakker zojuist
De buurvrouw gooit toch wel met eten
Wat buurman verkoopt uit zijn kelderbox
Ik zou het mijn hemel niet weten
De ratten kunnen veilig door het grasveld gaan
Op onze muren zie ik de schimmel weer staan
Als je kind hout door de speeltuin gooit
Stik dan toch ook in je afval
Stik dan toch ook in je afval

Woonplus kun je bellen tussen negen en elf
Dan moet ieder normaal mens werken
Overdag is het hier te heet om te denken
Misschien kun je 's nachts je herrie beperken
Mijn auto zit onder de schijt van een meeuw
Ik werd vannacht wakker van keihard geschreeuw
En als je grofvuil op het trottoir laat staan
Stik dan toch ook in je afval
Stik dan toch ook in je afval

Zo. Die heb ik uit m'n systeem.

Bianca

 • di. 18 aug. 2020 07:15:16

Gelukkig zal de takkehitte niet het laatste zijn dat je mee maakt voor de verhuizing. En verder heb je natuurlijk een hoop wijsheid op gedaan door te leven in zo'n buurt :p

Over een jaar ben je al helemaal gewend aan rust, ruimte en reinheid. En toch zul je niet mee blaten met het koor 'dat we het allemaal zo goed hebben in Nederland'..

Tel je zegeningen!

Plaats een reactie

Dinand

 • do. 20 aug. 2020 14:53:01

Ja, tuurlijk. Ik weet ook dat we het ontzettend goed hebben. En je weet ook dat ik nooit zal zeggen dat er in Nederland geen armoede is.

Maar toch is ook waar: het is een klotebuurt hier en dat komt ook door het gedrag van mensen die hier wonen.

Dus ik tel mijn zegeningen, maar zal verdorie ook werken om die zegeningen te laten toenemen. Ik vind het echt supernaar dat er in Nederland economische winnaars en verliezers zijn, maar zolang dat zo is hoor ik bij de winnaars.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

2020-04-01 10.38.17

Mijn baard na 19 dagen quarantaine

Tijdens de coronacrisis zit ik in mijn eentje op mijn studeerkamer een beetje te programmeren. Geen bier met vrienden, geen Dungeons & Dragons, geen werk, geen kerk. Gelukkig heb ik nu tijd om over andere dingen te schrijven.