mika-baumeister-Wpnoqo2plFA-unsplash

De koopkrachtplaatjes komen er aan

Covid veroorzaakt ontelbare doden. Presidenten wereldwijd manipuleren verkiezingen. Klimaatverandering veroorzaakt binnenkort een wereldwijde ramp. Maar, over 2 weken is het prinsjesdag. En dat betekent koopkrachtplaatjes.

  • di. 1 sep. 2020 08:00:00
  • Meuk

Mensen met kinderen en een eigen huis gaan er 0,2% in koopkracht op vooruit. Werkloze bejaarde hondenbezitters gaan er 0,4% op vooruit. 27 jarige sporters uit Drenthe met een Oost Europese migratieachtergrond gaan er 0,6% op vooruit.

Gelukkig, de koopkrachtplaatjes komen er aan.

Er is een woningnood in Nederland, een gierend tekort aan betaalbare woningen. Starters zitten vast met torenhoge huren bij vastgoedfondsen die de betaalbare woningen voor hun neus wegkopen. Het aantal daklozen stijgt jaar op jaar. In de tussentijd bouwen gemeentes volop dure woningen en weerhoud de verhuurderheffing corporaties om sociale woningen te bouwen.

Maar gelukkig, de koopkrachtplaatjes komen er aan.

Amazon is historisch goedkoop in Nederland. Ze verkopen onder de marktprijs, betaald met winsten in het buitenland. Dat is lekker voor de consument. Elke lokale boekwinkel gaat de komende jaren failliet. Daarna gaan de prijzen van Amazon omhoog. Dat is minder lekker voor de consument.

Maar gelukkig, de koopkrachtplaatjes komen er aan.

Door mensen veroorzaakte klimaatverandering zorgt ervoor dat groter wordende delen van de wereld onbewoonbaar zijn. Complete landen branden, weerrecord na weerrecord word verbroken. Wat Nederland betreft, de economische kosten voor het bijhouden van dijken gaan zo hoog worden dat het op enig moment niet meer uit kan.

Maar gelukkig, de koopkrachtplaatjes komen er aan.

Oorlogen, droogte en armoede zorgen aan de grenzen van Europa voor een historische stroom aan vluchtelingen. Ze zitten vast in verschrikkelijke kampen en worden in eerste instantie tegengehouden met hekken en wapens en daarna met bureaucratie en procedures.

Maar gelukkig, de koopkrachtplaatjes komen er aan.

De president van Belarus manipuleert en bedreigt zichzelf naar een nieuwe ambstermijn toe. Geholpen door een president van Rusland die net de grondwet heeft laten wijzigen in een referendum waar mensen met krasloten verleid werden om te komen stemmen. Ook in Amerika zit een idioot waarvan we allemaal, laten we eerlijk zijn, weten dat Rusland zich met die verkiezingen bemoeid heeft.

Maar gelukkig, de koopkrachtplaatjes komen er aan.

De kloof tussen arm en rijk is historisch groot en blijft toenemen. 26 mensen (!) bezitten net zo veel als de armste helft van de wereldbevolking. Werken loont steeds minder. Er zijn meer en meer werkende armen. De verwachting dat je door hard werken iets kunt opbouwen is een illusie.

Maar gelukkig, de koopkrachtplaatjes komen er aan.

De belastingdienst heeft tienduizenden gezinnen ten onrechte als fraudeur bestempeld en complete levens verwoest. Een overheidsorgaan in een rechtsstaat moet je kunnen vertrouwen. Maar na jarenlang treiteren en traineren zijn betrokkenen nog geen stap verder. Deze week bleek dat, oepsiedepoepsie, alle dossiers per ongeluk vernietigd waren.

Maar gelukkig, de koopkrachtplaatjes komen er aan.

Anneke Mentink

  • wo. 2 sep. 2020 17:13:59

Laat ik nou gelezen hebben: De koopkrachtpraatjes komen eraan. Een letter me dunkt geen wereld van verschil.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

2020-01-18 11.17.35

Maximaal nerden: Digital Dungeon

Ik schrijf hier graag gevatte stukjes met venijnige observaties en scherpe inzichten over mijn werk, kerk en leven. Vandaag niet, vandaag gaan we even 1000 nerdy doen.