pawel-czerwinski-RkIsyD_AVvc-unsplash

De eeuwenoude taak van de container

Wat het is. Als man in het huishouden heb je vaak één taak en dat is het bijhouden van het afval. Weer of geen weer, wind water of regen; op gezette tijden zetten wij mannen (en ja, ik bedoel mannen) de container aan de weg.

We kennen de regels. Iedere maandag om de week het GFT en om de vier weken, afwisselend, het plastic en rest. GFT, plastic, GFT, rest. Een ritme, gezette tijden, seizoenen, regelmaat, op het hoekje zetten we de container neer. Op onze pantoffels, wandelend in een badjas, gehaast met een kopje koffie. Op donderdag om de week papier, glas en BEST*, zo gaat ons ritme door.

GFT
Plastic
GFT
Rest

GFT
Plastic
GFT
Papier, glas, BEST

Is overigens nog geen sinecure hoor, de containerverantwoordelijke zijn. Moet op dinsdagochtend om 08:00 aan de weg staan. Dat lukt mij dus niet, zo vroeg kan ik sinds de lockdown niet meer opstaan. Kortom, op maandagavond om 22:00 rollen we de bakken naar het hoekje. Maar ja, dat kan ook niet want #avondklok. En dan heb ik het nog niet eens over de sorteerperikelen. Bij plastic moet plastic, metaal en drankkarton, daar horen stroomkabels niet bij want ondanks dat die bestaan uit metaal en plastic is dat electronica. Batterijen horen niet bij electronica maar bij kleinchemisch. Papier hoort bij papier, tenzij het boeken zijn, die gaan bij BEST. Speelgoed hoort bij BEST, maar niet als het stuk is want dan is het Rest.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de financiële prikkels die Deventer kent. Je betaalt hier namelijk per grijze container (rest) die je aan de weg zet. Dus alles wat je uit de grijze weet te houden is weer mooi meegenomen. Kijk, en ik ben gevoelig voor financiële prikkels. Extreem. Sommige mensen zeggen dat je teveel betaalt als je slecht sorteert; maar ik zeg dat je teveel betaald als je goed sorteert. Alles wat je in de grijze container kan doen dat past ook wel in groen of plastic. Niemand die het controleert. Ik heb een lek in het systeem ontdekt, hou me tegen.

We hebben besloten dat in ons huishouden Daphne de containers doet. Lijkt me beter.

* Boeken, Electronica, Speelgoed, Textiel.

Sebastiaan

  • di. 2 feb. 2021 13:27:43

En NIEMAND weet van deze loophole! ... Behalve iedereen in de wijk waar ik woon...

Plaats een reactie

Dinand

  • di. 2 feb. 2021 13:36:35

En NIEMAND weet van deze loophole! ... Behalve iedereen in de wijk waar ik woon...

Boefjes.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

887_2160x1440

Kleinburgerlijk leed

Goed. Daphne en ik wonen in een rijtjeshuis en hebben sinds kort meningen over het eigenwoningforfait, zonnepanelen en warmteboilers. Kortom; hoog tijd om ons aan te melden bij de ANWB en een klaagzang op het kleinburgerlijk leed van afvalcontainers te schrijven.