2021-04-19 13.35.59

Complexer dan strikt noodzakelijk

Alles is momenteel ingewikkelder dan je zou willen. De grootste paniek van de verhuizing en klussen is achter de rug. Laat ik eens een paar observaties delen.

Lang geleden dat ik geschreven heb, de lengte van deze blog is wat uit de hand gelopen.

Alles is momenteel ingewikkelder dan je zou willen. Veel ingewikkelder dan je zou willen. Ik zou zelfs willen zeggen ongelofelijk ingewikkeld, of ongelooflijk ingewikkeld. Beidde spellingen mogen, wat niet helpt bij mijn gevoel dat momenteel alles wanhopig complex is.

Eerder schreef ik al over bouwmarkt perikelen en kleinburgerlijk leed en de container-terreur. Ik kan eerlijk zeggen dat het tegenwoordig iets eenvoudiger is. Maar niet veel.

Hoe dan ook. Laat ik een paar voorbeeldjes geven van dingen die momenteel werken maar dan wel op een manier waarvan je zegt "joh, dat kan handiger denk ik".

Het is weer mogelijk om naar de bouwmarkt toe te gaan en een paar schoefjes te kopen. Of een gieter. Of een haspel. Praktisch. Het enige dat je daarvoor moet doen is even een afspraak maken voor "personal shopping". Prima, werkt gewoon. Het onhandige is wel dat dat minimaal 4 uur vantevoren moet. Dat werkt niet, want, als ik een schroef, plug, flens of een haakse raggel nodig heb voor een klus dan heb ik die nu nodig. Dus als ik een vrijdag, zaterdag en zondag ga klussen dan weet ik één ding zeker: ik ga op die dagen iets nodig hebben van de bouwmarkt ik weet alleen nog niet wat. Oplossing: ik plan op vrijdag, zaterdag én zondag een afspraak in bij de lokale praxkargammiswei. Dan kun je gewoon langs als je toch een schuifbout nodig hebt. Van die afspraak krijg je een bevestiging met een grote knop om weer te annuleren. Ik annuleer dan ook netjes als ik toch voor een klus wél alle haakse slijpjensen in huis heb. Maar goed, dat moet je wel bijhouden, want je wil niet op vrijdag per ongeluk je afspraak voor zaterdag annuleren.

De situatie is nu dus dat ik 40 mails in mijn mailbox heb met afspraakbevestigingen en annuleringslinks voor personal shopping afspraken bij de praxkargammiswei. En dus heb ik een nieuwe agenda met een labelsysteem om bij te houden wanneer ik een afspraak heb, voor wanneer die geannuleerd moet worden en welke mail met code en link daar dan bij hoort.

Het werkt, ik kan elke dag, als het nodig, is naar de praxkargammiswei. Het werkt. Maar hemel wat is het complex allemaal.

Ander voorbeeld. We hebben een huis gekocht waarbij de tuin echt helemaal "af" was. Helemaal dichtgetegeld. Op de ene helft van de tegels stond een kapschuur en op de andere helft van de tegels lag kunstgras. Lekker praktisch. Echt, lekker praktisch, geen omkijken meer aan. Dus wij dachten: schuur eruit, kunstgras eruit, tegels eruit, zand eruit en dan gras er in. Praktisch, schmaktisch.

De eerste paar delen zijn (met dank aan marktplaats) gelukt: andere mensen hebben de schuur uit onze tuin gehaald, de tegels opgehaald en het zand weggereden. Heerlijk. Probleempje is wel dat onze tuin nu officieel geclassificeerd moet worden als een kuil. Gelukkig is het niet moeilijk om tuinaarde te bestellen en krijgen wij dus komende vrijdag 3 kuub tuinaarde geleverd in bigbags. Eitje. Echt. Makkie, niets aan het handje.

Het enige dat we nog moeten doen is het huren van een kruiwagen bij de lokale praxkargammiswei.

Fuck.

De situatie is momenteel dat wij vrijdag 3 kuub zand geleverd krijgen en vervolgens een kruiwagen gehuurd hebben bij de praxkargammiswei. Maar dan zijn we er nog niet, je moet dat ding ook nog ophalen; en terug brengen, maar ik weet niet wanneer. In mijn boekhouding heb ik dus (en dit is echt waar) een bevestiging van mijn reservering van 1 (één) kruiwagen en een bevestiging van mijn personal shopping afspraak op zaterdagochtend om die kruiwagen op te halen. Daarnaast heb ik een personal shopping afspraak voor zaterdagavond om mogelijk de kruiwagen terug te brengen (annuleren voor 16:00), een afspraak op zondagmiddag om 15:00 (annuleren voor 11:00) en maandagmiddag om 16:00 (annuleren voor 12:00) om mogelijk de kruiwagen terug te brengen. Mocht het toch wat langer duren kan ik vanaf morgen een afspraak maken voor volgende week woensdag om hem dan terug te brengen.

Genade. Houd het dan ook nooit op?

Maar dit alles verbleekt nog in vergelijking met de boekhouding nodig is om onze (door Daphne ingerichte, wil ik graag toevoegen) voorraadkast te begrijpen.

Alle ingrediënten zitten in een glazen pot en op de glazen potten staat welke ingrediënten er in zitten. Tot dusver logisch. Er staat alleen niet op de glazen pot welk ingredient in specifiek die pot zit. Dus als er een pot met de tekst rijst ergens staat dan weet je dat er in één van de andere potten rijst zit.

Dat werkt op zich hoor. Je moet gewoon onthouden dat de spliterwten in de bulgurpot zitten en de bonen in de pot met bloem en de pijnboompitten in de pot met cacao.

Dat gaat op zich goed. Totdat ik vandaag aan de beurt was om te koken.

Het gaat mij lukken. Rijst met sperziebonen en satésaus. Hoe moeilijk kan het zijn? Sperziebonen liggen in de vleesla, zoals het hoort. De rijst zit in de glazen pot met krenten. Dat weet ik, alles in orde, alles komt goed. Dit gaat gewoon lukken. Er zat alleen niet meer genoeg in de pot, geen probleem, ik open een nieuw pak. Dit was het moment dat de problemen begonnen. De pot met krenten was 500ml, en ik had een pak rijst van kilo. Dus nadat ik de oude rijst uit de pot met krenten had opgemaakt en de nieuwe rijst in de pot had gegooid had ik nog over. Das lastig. Nou ja, ik zet het maar in de kast, komt wel op.

Enkele minuten later volgde het volgende volkomen logische gesprek ...

"Oh, hee, heb je de risotto opgemaakt?" vraagt Daphne tijdens het eten.
"Nee, ik heb gewoon de krenten leeggemaakt."
"Je had de couscous moeten hebben, krenten zijn risotto. En heb je nu een half pak rijst in de kast laten staan?"
"Ja, de krenten waren vol."
"Dat is risotto, je had het in de couscous moeten doen. Ik gooi het wel in de couscous, had je meer nodig dan?"

"Ah, ik snap het. Nee, er zat dus te weinig risotto die ik als rijst gebruikte in de pot met krenten en dus heb ik ten onrechte een nieuw pak rijst geopend die ik eigenlijk in de pot met couscous had moeten doen. Dom van me."

Ik ben er klaar mee. Noem me een orde-wellustige-totaal-idioot maar vanavond nog plak ik nieuwe stickers op die klote potten. Alles is momenteel complexer dan strikt noodzakelijk en niet overal kunnen we wat aan doen. Bouwmarkten liggen buiten onze controle, de lockdown is een gegeven, de container-terreur van Deventer is niets aan te doen, monteurs zijn momenteel niet beschikbaar en kunnen we niet om hulp vragen; maar alle roodgloeiende etiketten nog aan toe, die potten daar kan ik iets aan doen en zo waarlijk helpen mij de burgergoden almachtig die potten daar zal ik iets aan doen.

Bianca

  • di. 20 apr. 2021 13:09:18

Ik vind het geweldig dat je de humor er nog uit kunt destilleren zodat wij kunnen lachen om jullie ellende ;)

Plaats een reactie

Dinand

  • di. 20 apr. 2021 13:37:57

Ik ben blij dat het gewaardeerd word.

Plaats een reactie

mama, tupperware verkoper.

  • di. 20 apr. 2021 14:08:53

Neem modulaire bussen van tupperware. Goed stapelbaar en met een etiket er op: probleem opgelost. Zo makkelijk kan het zijn.

Plaats een reactie

Dinand

  • di. 20 apr. 2021 14:32:26

Tupperware is zo 2020.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

pawel-czerwinski-RkIsyD_AVvc-unsplash

De eeuwenoude taak van de container

Wat het is. Als man in het huishouden heb je vaak één taak en dat is het bijhouden van het afval. Weer of geen weer, wind water of regen; op gezette tijden zetten wij mannen (en ja, ik bedoel mannen) de container aan de weg.