bp-miller-Sgb3OmpipWY-unsplash

Kapitaalidiotie; overzicht en introductie

Kapitaalidiotie; lezend en interviewend onderzoek ik rentenierskapitalisme. Het kost geld om te werken, het levert geld op om te bezitten. De rijksten worden rijker, wij betalen dat via rente, huur, dividend. Hoe komt dat? Wat zijn de gevolgen? Wat kunnen we doen? Waarom is daar zoveel weerstand tegen?

Overzicht Kapitaalidiotie

Sinds 2020 zijn er 97 miljoen mensen in extreme armoede gevallen terwijl 10 miljardairs 1,3 miljard -PER DAG- rijker werden. In Nederland heeft een klein deel van de bevolking een gemakkelijk leven, voor hen is werken -optioneel- de rest van ons werkt voor hen, onze kansen in het leven zijn kleiner en voorspoed is minder. Krankzinnig en kwaadaardig. Deze bezitophoping is kapitaalidiotie.

Theoretische kapitaalidiotie
Kapitaalidiotie. Het kost geld om te werken, het levert geld op om te bezitten. Hoe komt dat? Wat voor gevolgen heeft het? Wat doet het met ons mens-zijn? En; hoe word het goedgepraat?

 • Tolbetalingen; rente, huur, dividend.
 • Investeren, speculeren en arbitreren, de verschillen.
 • Bezit maakt rijk.
 • De wooncrisis; een uitstapje.
 • Theologisch perspectief; emancipatie.
 • Klimaatcrisis; hoe bezitophoping de crisis vergroot.
 • Kapitaalidiotie: de marketingleugens van het kapitalisme.

Praktische kapitaalidiotie
Het kán anders. Wat we nu bestempelen als idiotie kan over jaren een normale gedachte zijn. Tijd om zelf enige idiotie aan de dag te leggen. Waarom is er zoveel weerstand tegen -de zo evident logische- vermogensbelasting? Hoe zou vermogensbelasting in de praktijk werken?

 • Even inkomen; een paar domredenen tegen vermogensbelasting weerlegd.
 • Gedachte-experiment; vermogensbelasting in de praktijk.
 • Zelfkastijding; de commentsecties van nieuwsberichten over vermogensbelasting doorlezen.
 • NEEHEE; cryptovaluta zoals bitcoin en ruilhandel gaan niet helpen.
 • FIRE en huisjesmelkers; schuldig aan dezelfde uitbuiting.

Inleiding Kapitaalidiotie

Ik ben -al lange tijd- ervan overtuigd dat de manier waarop onze economie werkt kapot is. Je word rijk door rijk te zijn, niet met kennis, kunde of hard werken. Is onderhand stevig aangetoond, maar voor de mensen op de achterste rij, een beknopte samenvatting van 150 jaar literatuur ga ik nog schrijven. Komt. Dat doe ik één keer en kan ik daarnaar verwijzen op alle volgende verjaardagen en borrels. #winst.

Hoe dan ook.

Terwijl jaar na jaar de rijksten nog rijker worden vielen 97 miljoen mensen sinds 2020 in extreme armoede. Dat is geen natuurwet, maar politieke keuzes waarbij rijker worden door bezit, bekostigt door ons allen, in stand gehouden wordt; terwijl onze gezamenlijke lasten -ziekenhuizen, scholen, openbaar vervoer- volledig gedragen worden door iedereen die wél werkt.

Dit is geen theoretisch probleem maar het betekent wij met z'n allen werken zodat een handjevol miljonairs en miljardairs rijker en rijker wordt. Wij betalen hen, via rente, huur, dividend. Onverdiend inkomen puur door het hebben van bezit.

Kapitaalidiotie noem ik dat en ik ga daar eens een blogserie over schrijven.

De serie bestaat uit 2 delen met een aantal blogs. De kapitalistische schoen wringt. In deel één -theoretische kapitaalidiotie- omschrijf ik waar en hoe de schoen wringt, op basis van mijn eigen achtergrond en het nodige leeswerk en interviews. Dit deel schrijf ik vooral zodat ik er op verjaardagen, in de kroeg, en in deel twee naar kan verwijzen. Deze overtuigingen en inzichten die ik goeddeels nu al heb vormen mijn startpunt voor deel twee. In deel twee -praktische kapitaaliotie- onderzoek en bevraag ik enkele stappen die gezet kunnen worden. Een logische eerste stap, vermogensbelasting, krijgt extra aandacht en ook de bezwaren die daar -volkomen onterecht- tegenin gebracht worden.

Blogs in beide delen worden waar nodig voorzien van doorleestips. Tijdens het schrijven vermoed ik dat sommige blogs een andere titel, andere vorm of inhoud krijgen. Het kan gebeuren dat ik sommige blogs nooit schrijf en er anderen toegevoegd worden. Onderstaand overzicht is de samenhang tussen de artikelen. Ik zal het overzicht updaten, met linkjes, zodra er blogs geschreven zijn zodat er op het eind één overzicht is van de blogs met hun samenhang.

Los van deze serie kijk en bespreek ik Sander en de kloof. Kijk je ook mee?


P.S. Het is nu mogelijk om reddit-style op elkaars reacties te reageren.

Dirk

 • di. 25 jan. 2022 21:19:33

Nu al zin in.

Alvast een schot voor de boeg: hoe ga je er voor zorgen dat je niet 'slechts' een 21e eeuwse update schrijft van Das Kapital?

Plaats een reactie

Heleen Mees (via Bianca dan)

 • di. 25 jan. 2022 21:35:32

In de verkiezingsprogramma’s hadden alle coalitiepartijen een verhoging van de belastingen op vermogen en winst opgenomen. D66 wilde de belastingen op vermogen en winst met maar liefst 15,3 miljard euro verhogen, de ChristenUnie met 8 miljard, de VVD met 3,6 miljard en het CDA met 2,7 miljard. Maar uit de doorrekening van het coalitieakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de belastingen op vermogen en winst met 0,1 miljard euro dalen in plaats van stijgen.

Heleen Mees is econoom. Zij schrijft elke week een wisselcolumn met Marcia Luyten.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/nederland-is-het-enige-beschaafde-land-dat-geen-vermogenswinstbelasting-heeft~bb6946f6/

ingekort door Dinand om niet op mijn website columns van elders integraal te publiceren. De column is een nuttige toevoeging en een aanrader.

Plaats een reactie

Dinand

 • wo. 26 jan. 2022 16:43:38

Dit viel mij ook al op en is iets dat in mijn bubbel enorm rondzingt. Hoe alle 4 de coalitiepartijen de vermogens- en winstbelastingen omhoog willen en het compromis is: verlaging.

Ook eerlijk om te noemen; het is een groenlinkser die ik hier als eerste over hoorde https://twitter.com/TomvanderLee/status/1483506011503742978.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel