
Onderwijs; kansen zijn te koop
Een klas met 25 leerlingen waarvan een groot deel slecht Nederlands spreekt of 15 leerlingen met een docent die aandacht kan hebben. Aflevering 3 van #sanderendekloof gaat over de ongelijke kansen van arm en rijk in onderwijs.
- di. 8 feb. 2022 08:00:00
- Kapitaalidiotie
Afgelopen donderdag keek ik naar de 3e aflevering van Sander en de kloof. Schrijnend werd in beeld gebracht hoe al op jonge leeftijd het vermogen van ouders bepaalt wie kansen krijgt zich te ontwikkelen.
Terugkijken: Kansen zijn te koop
In de aflevering word gesproken met kinderen en docenten. Zowel van dure privéscholen met aandacht en goede docenten als de normale publieke scholen die het moeten doen met een krimpend budget en de docenten die overgebleven zijn. Een bijzondere aflevering die bij mij heel wat losmaakt. Slechts een paar korte gedachten wil ik optekenen.
Jongeren zijn nog eerlijk
Wat mij opvalt in deze aflevering, maar vergelijk het ook met de Gooise jongeren in luxe bootjes op het water in aflevering 1, is hoe eerlijk jongeren zijn over de kansen die ze hebben.
Het is een jokerkaart die ik gespeeld heb waardoor ik nu VWO heb kunnen halen. Anders had ik HAVO niet gehaald. Andere jongeren hebben die jokerkaart niet.
Eerlijk, oprecht, geen doekjes, geen eufemismen.
Contrasteer dat met de moeder die buiten de school staat. Zij vind niet dat ze een kans koopt voor haar dochter maar dat ze "goed onderwijs mogelijk maakt, anders moet je dat later bijtrekken als dochter extra hulp nodig heeft. Het is een investering". Wow, je kind als investeringsproject. Want het ergste dat kan gebeuren is dat je kind alleen maar VMBO kan doen en dan kapper moet worden. De schande.
Eufemismen galore
Ook docenten van privé scholen komen er niet beter af. Ze draaien om de hete brei heen. Het gaat niet om domweg meer betalen voor minder kinderen per docent. Nee het gaat om een inspirerende omgeving met aandacht voor het kind. "Want voor sommige kinderen is het goed om in kleinere setting te zijn".
Het gaat ook niet om meer verdienen voor rustiger werk. Nee. "Aan het eind van de dag wil je gewoon zien dat je het beste hebt gedaan wat je kon", zegt een docent met een horloge van zeker 5 ruggen.
Politieke keuze niet benoemd
Wat me opvalt in aflevering 2 en 3 van Sander en de kloof is dat steevast de politieke keuze niet benoemd word. In aflevering één werd er nog gerefereerd naar de erfbelasting (terwijl vermogensbelasting ongemoeid word gelaten), in 2 en 3 gaan de politieke keuzes helemaal vrijuit.
Het lijkt bijna alsof hij de ouders persoonlijk kwalijk neemt dat ze hun kinderen naar duur privé onderwijs sturen. En de docenten dat ze privéscholen opzetten.
Het zijn natuurlijk politieke keuzes om docenten te onderwaarderen en te onderbetalen. Het probleem is niet dat sommige kinderen goed onderwijs van aandachtige docenten krijgen. Het probleem is dat de rest dat niet krijgt. Kunnen we gewoon iets aan doen. Benoem dat.
Hoewel de kloof tussen rijk en arm steeds duidelijk gepresenteerd word in Sander en de kloof door het menselijke verhaal te tonen laat het voor mij iets te wensen over. Er zijn altijd politieke keuzes. Toon die maar, leg ze uit, ik denk dat dat het verschil maakt tussen maatschappelijke impact en goedkope boostv. Hoe goed het menselijke verhaal ook verteld word.
Plaats een reactie