mche-lee-PC91Jm1DlWA-unsplash

Onderwijs; kansen zijn te koop

Een klas met 25 leerlingen waarvan een groot deel slecht Nederlands spreekt of 15 leerlingen met een docent die aandacht kan hebben. Aflevering 3 van #sanderendekloof gaat over de ongelijke kansen van arm en rijk in onderwijs.

Afgelopen donderdag keek ik naar de 3e aflevering van Sander en de kloof. Schrijnend werd in beeld gebracht hoe al op jonge leeftijd het vermogen van ouders bepaalt wie kansen krijgt zich te ontwikkelen.

Terugkijken: Kansen zijn te koop

In de aflevering word gesproken met kinderen en docenten. Zowel van dure privéscholen met aandacht en goede docenten als de normale publieke scholen die het moeten doen met een krimpend budget en de docenten die overgebleven zijn. Een bijzondere aflevering die bij mij heel wat losmaakt. Slechts een paar korte gedachten wil ik optekenen.

Jongeren zijn nog eerlijk

Wat mij opvalt in deze aflevering, maar vergelijk het ook met de Gooise jongeren in luxe bootjes op het water in aflevering 1, is hoe eerlijk jongeren zijn over de kansen die ze hebben.

Het is een jokerkaart die ik gespeeld heb waardoor ik nu VWO heb kunnen halen. Anders had ik HAVO niet gehaald. Andere jongeren hebben die jokerkaart niet.

Eerlijk, oprecht, geen doekjes, geen eufemismen.

Contrasteer dat met de moeder die buiten de school staat. Zij vind niet dat ze een kans koopt voor haar dochter maar dat ze "goed onderwijs mogelijk maakt, anders moet je dat later bijtrekken als dochter extra hulp nodig heeft. Het is een investering". Wow, je kind als investeringsproject. Want het ergste dat kan gebeuren is dat je kind alleen maar VMBO kan doen en dan kapper moet worden. De schande.

Eufemismen galore

Ook docenten van privé scholen komen er niet beter af. Ze draaien om de hete brei heen. Het gaat niet om domweg meer betalen voor minder kinderen per docent. Nee het gaat om een inspirerende omgeving met aandacht voor het kind. "Want voor sommige kinderen is het goed om in kleinere setting te zijn".

Het gaat ook niet om meer verdienen voor rustiger werk. Nee. "Aan het eind van de dag wil je gewoon zien dat je het beste hebt gedaan wat je kon", zegt een docent met een horloge van zeker 5 ruggen.

Politieke keuze niet benoemd

Wat me opvalt in aflevering 2 en 3 van Sander en de kloof is dat steevast de politieke keuze niet benoemd word. In aflevering één werd er nog gerefereerd naar de erfbelasting (terwijl vermogensbelasting ongemoeid word gelaten), in 2 en 3 gaan de politieke keuzes helemaal vrijuit.

Het lijkt bijna alsof hij de ouders persoonlijk kwalijk neemt dat ze hun kinderen naar duur privé onderwijs sturen. En de docenten dat ze privéscholen opzetten.

Het zijn natuurlijk politieke keuzes om docenten te onderwaarderen en te onderbetalen. Het probleem is niet dat sommige kinderen goed onderwijs van aandachtige docenten krijgen. Het probleem is dat de rest dat niet krijgt. Kunnen we gewoon iets aan doen. Benoem dat.

Hoewel de kloof tussen rijk en arm steeds duidelijk gepresenteerd word in Sander en de kloof door het menselijke verhaal te tonen laat het voor mij iets te wensen over. Er zijn altijd politieke keuzes. Toon die maar, leg ze uit, ik denk dat dat het verschil maakt tussen maatschappelijke impact en goedkope boostv. Hoe goed het menselijke verhaal ook verteld word.

Dirk

  • di. 8 feb. 2022 09:44:17

Hoewel ik het absoluut eens ben dat ook onderwijs e.d. politieke keuzes zijn en dat er zeker kleur bekend mag worden, is het contrast in politieke kleur een stuk lastiger te maken. Afgezien van het FvD (welke het onderwijs in NL wegzet als linkse deuggleuven fabrieken), zal elke partij antwoorden dat ze onderwijs belangrijk vinden. Een aantal er van zal zelfs toegeven dat er meer geld naar het onderwijs moet. Slechts weinigen zullen qua begroting en programma ook de daad bij het woord voegen, laat staan in de 2e kamer of regering het handhaven IPV gebruiken als politiek wisselgeld. Ten dele omdat het onderwijs last heeft van hetzelfde als de zorg: het trekt niet mensen aan die voor eigen gewin werken en op hun strepen gaan staan. Het is een type mens dat verzorgend te werk gaat en het beste er van maakt met de middelen die hij/zij/die heeft. Niet in alle gevallen (zo maakt deze aflevering wel duidelijk), maar het lijkt me geen onjuiste typering.

Hey lastige is wel dat ik de mensen an such niks kwalijk kan nemen. Als jij als onderwijzer het aanbod krijgt om tegen een hoger salaris met een prettiger werkdruk te werken vind ik het niet meer dan logisch dat je dat aanbod aanneemt. Als je als ouder de keuze kan maken (lees: de middelen hebt om die keuze te hebben) tussen publiek onderwijs of privaat onderwijs waarbij blijkt dat je kind betere resultaten heeft bij privaat onderwijs, dan kan ik me heel goed indenken dat je als ouder de keuze maakt voor privaat. Niet dat ik vind dat elk kind hoog opgeleid moet zijn, maar ik begrijp echt wel de neiging van de ouder om het beste voor diens kind te willen regelen om het kind de beste start te geven... En mensen die in het markt gat springen om die particuliere scholen op te zetten? Die proberen natuurlijk ook hun boterham te verdienen. Ik vind in alle gevallen dat er geen sprake is van een moreel gebrek. Neemt niet weg dat ze zichzelf wel onderdeel maken van het probleem. Een probleem dat bij uitstek geschikt is om zichzelf in stand te houden.

Ja, vermogensbelasting/hogere belastingen voor topinkomens zal dit kunnen kenteren, maar niet elimineren (er komt een punt waarop iemand te rijk is of rijk genoeg is om kindlief naar een internaat te sturen waar ze wel hun voordeel kunnen krijgen zoals bijv. Scholen in Engeland)

Plaats een reactie

Bianca

  • wo. 9 feb. 2022 19:35:31

Je hebt helemaal gelijk, het gaat niet om persoonlijke keuzes. Je verandert het systeem niet door je kinderen ook op een slechte school te doen of door op een school les te geven waar je kinderen niet kunt geven wat ze nodig hebben.

Het systeem is fout, en dat kan inderdaad niet genoeg benadrukt worden. Oorzaak van decennia rechts beleid. Luyendijk is daar duidelijker in dan Schimmelpenninck. Die zegt gewoon dat mensen geen VVD meer moeten stemmen .

Plaats een reactie

Inge

  • wo. 16 feb. 2022 15:25:17

Er is sprake van moreel gebrekkige politieke keuzes. Van zowel kiezers als politici. Al jaren roept de sector dat de boel op instorten staat. Al jaren worden we dood gesmeten met de steeds maar dalende lijnen in allerlei rapporten van OESO. En wat gebeurt er? Weer verder bezuinigen (al noemen we dat heel hip passend onderwijs of gepersonaliseerd onderwijs), weer vernieuwingen (nieuwe leerweg vmbo). Zelfs de zogenaamde digitalisering (a.k.a. hybride/fusion/online onderwijs) is een keiharde bezuiniging. Nadat de schoolboeken 'gratis' werden, was er voor uitgevers geen droog brood meer te verdienen aan het ontwikkelen van goed materiaal (dat niet gekocht werd door scholen want altijd geldgebrek). Enter iPads en Chromebooks met vooral 'gratis' apps. Merendeel van de ouders met schoolgaande kinderen heeft de afgelopen twee jaar kunnen aanschouwen van welk (indien enig) niveau dit materiaal is. En daar ligt alweer de volgende werkdrukverhogende 'vraag': ontwikkel zelf je lesmateriaal. In je vrije tijd uiteraard want op je taakbrief staan er maar 25 klokuren per jaar voor. Net zoals 50 klokuren voor mentoraat van 30 pubers. Of het ook allemaal gedifferentieerd kan zijn alstublieft, met tig leerlijnen voor de hekkensluiter, de koploper, de onderpresteerder, de leerling met TOS/dyslexie/ADD/ADHD/OCD/ODD/ASS. Deze 'deuggleuf' dacht dat corona wel heel hard zou aantonen waar de sector al jaren voor heeft gewaarschuwd. En alles liep ook helemaal vast. Want er zijn al jaren geen vervangers te vinden. Ook niet als je een zak geld smijt genaamd Nationaal Programma Onderwijs. Er is geen bevoegde meer te vinden die het wil doen en zelfs onbevoegden (als zogenaamde 'ervaringsdeskundigen' of als 'inspirators') komen hun bed niet uit voor die vergoedingen (die ook weer niet structureel zijn).

Ik zou het ook niemand aanraden om het onderwijs in te gaan. Ik ben er voor de helft al uit en denk er hard over om er helemaal uit te stappen

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

pure-julia-os8EOuubXG0-unsplash

Een eigen huis; de woonkloof

Vastgoedbezitters die gemakkelijk rijk worden en huurders die buiten de boot vallen. Aflevering 2 van #sanderendekloof gaat over de #woonkloof. Het contrast tussen bezitter en huurder wordt pijnlijk duidelijk in beeld gebracht.