2022-09-26 energiemonitor

Meet je energieverbruik en verlies vrienden met deze simpele truc

Discussiëren over hypotheekrente, zonnepanelen en energieprijzen, het is verplicht voor alle mannen van 30 - 40 jaar. Ook ik heb de afgelopen weken ons energieverbruik in kaart gebracht. Deze dingen leerde ik.

Rondom ons huis hebben we alles redelijk op orde. Alle lekkages zijn gefixed (🤞), alle deuren kunnen normaal open en dicht en het aantal bakstenen dat we zelf nog moeten vastmetselen is op maximaal 3 handen te tellen. De paar dingen die ons de komende jaren nog resten kunnen we nu aanpakken op de manier die het beste bij mij past; volkomen vierdubbel overdekop doorgedacht kapotgeïngenieurd en planmatig met excelsheets wier formaat verschillende tijdzones beslaat.

Grootste item van business: over enkele jaren zal de CV-ketel wel aan vervanging toe zijn en dat betekent uiteraard dat ik het volledig huis volgehangen heb met metertjes en zendertjes om op de vierkante meter alles helemaal naar de grootjes te loggen. Mijn, volkomen rationele, idee was om tijdens komende winter alles helemaal de tandjes te meten zodat we de komende jaren over kunnen stappen op een warmtepomp. En —belangrijker— dat we die overstap niet maken op basis van de traditionele aannemer die me peuk in de mond uitlech wa ofda we motten doen maar op basis van grondig verzamelde data.

Waar de meeste mensen dan een simpele slimme-meter-uitlees-unit kopen, die aansluiten en dan 4 weekenden spenderen aan schaak spelen, een boek lezen, naar het zwembad gaan en bier drinken deed ik datgene dat een Dinand doet. Kortom, zo'n 4 weken later had ik een aangetekende brief van mijn vrouw en een werkend systeem op basis van een Raspberry PI, slimme meter, serieel kabeltje en een stapel goedkope bluetooth sensortjes van AliExpress, waarmee alles in huis grondig vastgelegd wordt.

2022-09-26-energiemonitor.webp

2022-09-26-meters.webp

Als volwaardig data-analist dook ik, na een tijdje data verzameld te hebben, mijn excel sheet in en er waren enkele interessante zaken die ik statistisch kon aantonen. Is die universitaire opleiding toch nog ergens goed voor.

(1) Als het buiten warmer wordt dan stijgt binnen de temperatuur ook!

2022-09-26-temperatuur.webp

(2) Als je douched dan wordt het vochtig in de badkamer!
(overigens ben ik trots op hoe snel de nieuwe ventilatie de badkamer droog pompt).

2022-09-26-douche.webp

(3) Voor elke 7 WhatsAppjes die je naar vrienden stuurt over dit onderwerp halveert het aantal groepen waar je in zit!

2022-09-26-whatsapp.webp

(4) Ieder uur dat je na 12 opblijft om je datapipeline met InfluxDB en Grafana op te zetten in Docker containers neemt de kans op seks met 42% af.

(Afbeelding achterwege gelaten. Nee ik hou dit niet bij in Home Assistant, waar bemoei je je mee.)

Waar ik verder achter kwam was dat het mogelijk is om met Home Assistant automations te maken. Je kunt op basis van "triggers" automatisch commando's aan tal van apparaten geven. Hier ging ik, zoals men van mij mag verwachten, helemaal wild op. Het is bijvoorbeeld mogelijk om automatisch alle hue lampen roze te maken en een espresso te zetten als 's nachts bij volle maan de luchtvochtigheid in de slaapkamer boven de 70% is. Maar, zoals jullie uit voorgaand relaas kunnen opmaken, is dat toch een minder voorkomende situatie dan je zou verwachten.

Zonder gekheid, er zijn veel dingen die je kunt doen om energie te besparen. Een goede website om te beginnen is milieucentraal.

Jaap

  • di. 27 sep. 2022 16:45:10

Leuk Dinand. Zelf heb ik domoticz met alleen p1 meter. Welke sensoren gebruik je op Bluetooth? Ben benieuwd naar een lijstje om ze ook te kopen wellicht.

Plaats een reactie

Dinand

  • di. 27 sep. 2022 21:37:34

Van die goedkope xiaomi mijia sensoren. Worden op AliExpress of bol of amazon aangeboden onder allerlei namen. Xiaomi Mii air quality sensor, temperature and humidity sensor. Van alles, zijn volgens mij allemaal dezelfde dingen. Simpel lcd schermpje + bluetooth low energy.

Gaat om deze dingetjes:

2022-09-26-xiami-mijia.webp

En dan deze custom firmware: https://github.com/atc1441/ATC_MiThermometer erop flashen in chrome op telefoon met https://atc1441.github.io/TelinkFlasher.html.

Daarmee flash je er een custom firmware op die elke minuut de temperatuur/luchtvochtigheid pinged, de raspberry met bluetooth dongle pikt dit (met home assistant) automatisch op.

Plaats een reactie

Dirk

  • wo. 28 sep. 2022 09:29:04

Oeh, leuk. Als je wil (je weet me te bereiken), heb ik nog wel een suggestie voor youtube content van culinaire aard die hierop aansluit. Enfin. Ik moet wel zeggen dat ik dit een mooie opstap vind voor de overstap van Excel (heel fijne tool, maar uiteraard beperkt in flexibiliteit en rustend op een van de meest idiote programming frameworks die ik ken) naar R en Python. Python is uiteraard een welbekende programmeertaal voor het verwerken van ongeveer alles, en R maakt uiteraard de welbekende prachtige visualisaties. Dan kun je niet alleen statische plaatjes delen (die uiteraard een zeker effect hebben op de grootte van je vriendenkring) maar ook bewegende, multi-dimensionele en locatie gemapte visualisaties (ik bedoel, wie wil er nou niet een Mission Impossible style 3d rendering van zijn woning met temperatuur en luchtvochtigheid in kleurscharkeringen weergegeven in een real time dashboard?). Veel plezier!

Plaats een reactie

Dinand

  • wo. 28 sep. 2022 15:06:45

Ja ik ken R en Python natuurlijk. Hoewel ik in dit geval vermoed ik eerder grafana zou gebruiken voor het inzichtelijk krijgen van data.

In dit geval ben ik blij dat ik voor de "makkelijke" oplossing ben gegaan met Home Assistant. Het is minder overgecompliceerd dan ik ook wel doe en dat is prima.

Plaats een reactie

Frank

  • do. 29 sep. 2022 17:45:53

Mooi stukje werk Dinand. Heb je al overwogen om de aanvoer temperatuur van je CV ketel naar je radiatoren naar 60 graden te zetten? Voor het "testen" of je, je huis ook zou kunnen warm stoken met een warmte pomp kun je die temperatuur nog lager zetten bv 35 of 40 graden dan grafiekjes maken van hoe snel of hoe langzaam je huis opwarmt.

Plaats een reactie

Dinand

  • do. 29 sep. 2022 18:26:28

Dank je Frank! Goede suggestie.

De ketel staat nu al op 55, waarmee het de hele winter werkt. Wat je nu noemt zijn precies het soort testjes wat ik wil gaan doen, om te kijken wat we aan het afgiftesysteem moeten doen voor een warmtepomp.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

IMG_20220801_193628726

Positief weekje Drenthe

Na ons laatste vakantieavontuur in Engeland waren we wel toe aan een weekje ertussenuit. Dit keer hadden we de ultieme hack gevonden om alle Daphne & Dinand vakantieavonturen™ te voorkomen.