2022-12-11-IMG_20221203_151129214

Winterbarbecue; MacGyver editie. Over stoofpotjes, dutch ovens en baby's.

Kijk, we weten onderhand allemaal dat ik af en toe onzalige ideëen heb. Maar Daphne kan er ook wat van hoor. Toen afgelopen zomer de familiebarbecue niet door kon gaan stelde Daphne voor om dan maar in de winter af te spreken. Dit verbaasde: helemaal niemand.

Goed. De familiebarbecue kon dus niet doorgaan en Daphne had de meute dus maar uitgenodigd op een zaterdag in December. "Joh, gaat dat niet koud worden", vroeg ik nog. Maar ik moest "niet zo moeilijk doen" en dus vonden we onszelf eind november terug in het tuinhuisje om te kijken wat we aan barbecue gereedschap hadden. Klappertanden.

Nu had collega Wouter een "dutch oven" gekregen. Een gietijzeren pan die je boven een kampvuur kunt hangen om stoofpot in te maken. Dat leek me dan wel een aardig compromis. We zitten wel buiten maar er is een kampvuur waar iedereen zich aan kan warmen. Bovendien hoeven er geen burgers geflipped te worden dus kan iedereen z'n handschoenen aanhouden; in tegenstelling tot de barbecue waar iemand het bokje is en in de winter moet braadworstroteren.

Een snelle blik op internet leverde op dat die dutch ovens rustig een paar honder euro kosten en dat was dus ongeveer een paar honderd euro meer dan dat wij er met onze skiere hoofden aan uit wilden geven. Maar niet getreurd, Daphne zou naar de kringloop gaan voor een emaillepan en een paar takken sprokkelen, en dan had ik de opdracht om daar een geïmproviseerde dutch oven van te MacGyveren. En zo geschiede.

Het scheelde dat ik de tuin winterklaar gemaakt had, daardoor hadden we alle ruimte. Het is me de hele dag gelukt om Daphne daar niet met een smalende glimlach van welverdiende trots fijntjes op te wijzen. Zo'n toonbeeld van zelfcontrole waar ik wat mij betreft te weinig credits voor krijg.

Van een paar takken, een stuk touw, een ketting en wat karabiners van de bouwmarkt en een tweedehands emaillepan werd een dutch oven in elkaar gezet. Waar wij die avond een stoofpotje op maakten. Na het stoofpotje vluchtte iedereen naar binnen want het was toch wel koud. Ik zal de eerste zijn om te zeggen "dat zei ik toch", maar eerlijk is eerlijk het was een uitermate excelent stoofpotje en ik vond het stiekem wel leuk om met de meute buiten rond een kampvuur liedjes te zingen en knakworstjes op te warmen.

Hoop overigens dat de buren zich niet gestoord hebben. Zouden ze het raar vinden dat we buiten zitten in de winter? Ik hoop niet dat ik mijn buurtwhatsappprivileges hiermee verloren ben.

Tijdens de avond deden Daphne en ik nog een grapje. We waren met z'n 11'en, dus Daphne en ik hadden het consequent over 12 aanwezigen. Totdat iedereen zich afvroeg waarom we het over 12 bleven hebben. Nou ja, Daphne is zwanger dus de aankomende baby is nummer 12.

Oh ja. Daphne is zwanger, we verwachten een kleine. Superleuk. Blij mee.

Bram

 • zo. 11 dec. 2022 16:58:44

Van harte!

Dinand

 • zo. 11 dec. 2022 20:35:39

Dank je! ☺

Bianca

 • zo. 11 dec. 2022 23:03:48

Ziet er fantastisch uit! (Zo ook die opa-pantoffels en overall)

Dinand

 • wo. 14 dec. 2022 09:19:57

ja vond ik dus ook

Joanne

 • zo. 11 dec. 2022 23:09:43

Geweldig zo'n Dutch oven.

Dirk

 • ma. 12 dec. 2022 18:29:11

Nou ben ik uiteraard slechts een heidense, maar zelfs ik ben reeds bekend met het fenomeen Midwinter Barbeque. Sterker nog, in de tijd dat wij beiden een zekere plek in het Oooosten bevolkten heb ik dit soort uitwassen meer dan eens gebezigd.

Met succes en zelfs plezier. Aard toe naar de kern van deze boodschap: van harte gefeliciteerd en moge de vrucht gezegend zijn 😉

Dinand

 • ma. 12 dec. 2022 19:54:00

Hee Dirk.

Ja ik geloof je, ik heb dit in midwinterhoornland nooit meegemaakt.

Thanks 😄!

Koen

 • wo. 14 dec. 2022 00:03:29

Nou Dinand, wat een prachtig nieuws! Gefeliciteerd met de nieuwe pan! Ik bedoel baby. in de Dutch oven.

Dinand

 • wo. 14 dec. 2022 09:18:59

Dank je!

Martijn

 • do. 15 dec. 2022 09:21:19

Wat een mooi nieuws! In dit verband is de uitdrukking "to have a bun in the oven" zeer toepasselijk. "The Dutch oven", in dit geval ;)

Dinand

 • do. 15 dec. 2022 09:47:33

😊

Gert Jan

 • ma. 19 dec. 2022 19:39:27

Leuk :) en alvast gefeliciteerd!

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

IMG_20221025_080501073_HDR

Het snoeien der laurier

Het is oktober dus krijg ik, als ongelofelijke burgerlul, de onweerstaanbare neiging om de tuin winterklaar te maken. Het is sterker dan ik, ik ben volledig gecorrumpeerd, ik weet het.