alex-perz-l4MSGX319CE-unsplash

Installateur die een shaggie rolt

Er moeten bij ons 5 radiatoren vervangen worden. Traditioneel laat je dan een installateur langskomen die een shag op de lip zet en dan uit het hoofd verteld wat ofdat je doen mot. Ik wilde dat graag iets meer weloverwogen doen.

De radiatoren zijn al oud, de kranen lekken soms een druppel en er zitten nog geen thermostaatkranen op. Met een kleine op komst is het fijn om de kinderkamer op een constante temperatuur te kunnen krijgen; dus mooi moment om al die platen te vervangen.

Gelukkig heb ik mijn huiswerk enige tijd geleden al gedaan. Er hangen temperatuursensoren door het hele huis, we houden bij hoe hard de CV staat en we loggen ons gas- en elektraverbruik helemaal de tandjes. Allemaal zodat ik niet afhankelijk ben van een loodgieter met een potlood achter z'n oor, een derrière-decolleté en een shag op de lip die uit het blote hoofd verteld of wat je moet doen maar zelf enig idee heb wat er nodig is.

Voordat ik in de pen klom naar een paar installateurs zocht ik dus uit waar je rekening mee moet houden bij het vervangen van radiatoren. Positief: Milieucentraal, Essent en Hornbach hebben daar goede artikelen over met veel nuttige informatie. Negatief: de informatie in al die artikelen spreekt elkaar tegen. Typisch.

Kortom, we rekenen het zelf door, denken zelf na, controleren de data die we verzameld hebben en doen ons huiswerk. Dit gaf mij een duidelijke tabel met daarin per kamer de oppervlakte, inhoud, verwachte benodigde vermogen, formaat van de huidige radiator, opmerkingen over isolatie. Met emoticons. Jullie kennen mij.

Met al deze verzamelde data stuurde ik een email naar drie installateurs. Daarin gedetailleerd uitleg van de 5 radiatoren die ik wil vervangen, de temperatuurmetingen die ik gedaan heb, de isolatie die onze woning heeft, de maten van de kamers en het vermogen dat de radiatoren volgens mij moeten hebben.

Één installateur had het te druk dus nam helemaal geen werk meer aan, de tweede installateur heeft nooit geantwoord.

De laatste installateur stak een gerolde shag in zijn mond en antwoordde:

Joah volges mij hebbie wel genoeg aan 5 platen van type 22 convectorpanelen kunnen we wel plaatsen.

Bianca

  • di. 14 mrt. 2023 09:08:10

Dus die wordt het?

Plaats een reactie

Dinand

  • di. 14 mrt. 2023 09:11:37

Ja geen keus heh

Plaats een reactie

Frank

  • di. 14 mrt. 2023 10:50:51

Geen lage temperatuur radiatoren om straks gemakkelijker van het gas af te kunnen?

Plaats een reactie

Dinand

  • di. 14 mrt. 2023 10:52:34

Zeker wel. De platen die we gaan ophangen hebben bij een 40/35 of 35/30 temperatuur voldoende vermogen (7% tot 70% teveel) voor de kamers waar ze hangen.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

IMG_20230227_211334716

Huisvuilpas

Zaterdagochtend, even langs de stort. We zijn de logeerkamer aan het legen om er een kinderkamer van te maken. Één keer in de drie jaar heb je de huisvuilpas nodig. Maar gelukkig, die ligt altijd in het laatje; dus hoe moeilijk kan het zijn?