pexels-naim-benjelloun-2029698

Over dekbedden, moltons en onderlakens en ander textiel

Goed. We moeten het eens gaan hebben over de naamgeving van bedgerelateerde stukken stof. Jeweetwel; dekbedovertrek, hoeslaken, kussensloop, onderlaken, molton en de hele mikmak. Hier zit een klein frustratiepuntje voor me.

Nu heb ik al mijn volledige leven moeite met de naamgeving van alle stukken stof die rondom het bed gebruikt worden. Mijn hemel kan dat nou niet logischer?

Het zal wel aan mij liggen. Maar.

Een dekbed bijvoorbeeld gebruik je niet om het bed te bedekken, daar lig je zelf onder. Dat in tegenstelling tot een onderlaken, daar lig je op. Het hoeslaken is geen hoes en ook geen laken. Het onderlaken is dan wel weer een laken, maar die leg je over de molton. Je zou het dus beter een overlaken kunnen noemen, maar dat bestaat niet. Zo'n handige hoes om je kussen heen zodat ie niet kapot gaat noem je een kussensloop. Vind ik dus onlogisch. Maar als ik het over een dekbedsloop heb dan kijkt iedereen me aan alsof ik gek geworden ben! Dát heet namelijk een dekbedovertrek. Maar wil je iets over het bed heen trekken om het bed heel te houden, heet dat dan weer geen bedovertrek maar een molton. Nee, je mag dat geen bedovertrek noemen, maar wel een matrashoes of een matrasbeschermer, want dat is dan wel weer allemaal hetzelfde.

Ja lach me maar flink uit maar ik snap. het. gewoon. niet.

😡

Dus de overeenkomst bij ons in huis is dat ik het bed opmaken doe, want langere armen. Maar dan wel op voorwaarde dat Daphne iedere keer erbij staat om aan te wijzen wat waar moet. Want mijn hoofd.

Dit is geen grap. Dit is bittere realiteit.

Nu kwam ik er afgelopen week achter dat mijn bedtextiel-gebasseerde perikelen tot dusver slechts het eerste level waren. Het wordt moeilijker. Zoveel moeilijker.

We hadden namelijk van de kraamhulp de uitzetlijst ontvangen met dingen die je nodig hebt voor een thuisbevalling.

Zo moesten wij de volgende dingen in huis hebben. Een bedzeil. Kijk dat is tenminste logisch. Dat is een stuk zeil. Die gaat op het bed. Om het bed te beschermen. Kijk, daar kan ik iets mee. Verder moesten we in huis hebben afdekzeil als matrasbescherming. Hmm. Ok. Noem mij een krankzinnige mafklapper, maar waar is dat bedzeil dan vervolgens voor? Nou ja, even verder lezen. Als matrasbescherming mogen we ook een waterdichte molton hebben. Oh. Oh nee. Teringklere moltons ook altijd, ik weet nog niet wat een gewone molton is. Het gaat weer zo'n lijst worden heh?

Wat we ook nog nodig hebben zijn twee kraammatrassen. Dat zijn geen matrassen en je gebruikt ze niet tijdens de kraam, dat wil zeggen bevalling. Wat je dan weer wel tijdens de bevalling gebruikt zijn celstofmatjes. Dat zijn geen matjes en ze zijn niet gemaakt van celstof, het zijn namelijk zeiltjes die je op het bed legt en lieve-genade-alle-moeders-van-de-redelijkheid waar zijn dan het bedzeil en het afdekzeil voor nodig? Ik snap best dat dit een markt is waar heel weinig programmeurs zijn om mee te denken over naamgeving maar in de naam van alles wat heilig en goed is mag ik een paar voorstellen doen?

(1) Met stip op 1. Met uitroeptekens ervoor en erachter. Herzie alle namen gewoon. Een zeil voor op het bed tijdens het bevallen, zullen we dat een bedzeil noemen en niet een celstofmatje? En een laken om bloed op te vangen na de bevalling zullen we dat dan een bloedlaken noemen en geen kraammatras? En een waterdicht ding om onder je lakens te doen zodat het matras beschermd word zullen we dat dan een matrasbeschermer noemen? Of, als dat echt moet, een waterdichtonderlaken? Mijn hemel zo moeilijk is het toch niet? Ben ik nu gek?

(2) Labels. Gewoon labels. Op de items die in het kraampakket zitten. Een label met wat het is en waar het voor is.

(3) Op internet staan twee en een half duizend miljoen miljard blogs met welke items er in een kraampakket moeten zitten en ze spreken elkaar allemaal tegen en dat is allemaal ok. Maar kunnen we, alle zorgverzekeraars, zorgverleners, kraamhulpbureau's en leuke thuiswerkblogmoeders met elkaar alsjeblieft afspreken dat we per item een foto toevoegen? Want als een celstofmatje geen celstof of matje is en een kraammatras is geen matras en niet voor tijdens de kraam doe er dan in de naam van alles wat het waard is om te leven even een foto bij.

Alstublieft dankuwel.

Maar gelukkig. Mocht alles vervolgens fout gaan is er nog een truc. Stond gelukkig ook op de uitzetlijst. Daarvoor heb je nodig: één extra set beddegoed. Dit was het punt waarop ik het bed, de klossen en de waterdichteafdekbedzeilkraammatrascelstofmatjes allemaal het raam uit wilde gooien.

Schreeuwende oerkreet van woede en frustratie uit de toppen van mijn tenen.

Haal adem.

ding dong

Levering met wasbare luiers voor D Mentink.

Oh.

Oh nee.

Oh hemel.

Help.

Ron

  • di. 13 jun. 2023 07:50:20

Herkenbaar. Gewoon accepteren dat je het gewoon niet weet. Ik weet het ook nog steeds niet. Maar om een of andere duistere reden snappen vrouwen dit allemaal. Dus komt alles goed.

Plaats een reactie

Bianca

  • di. 13 jun. 2023 15:45:32

Zo'n kraam matras, dus eigenlijk celstofmatje, is natuurlijk gewoon maandverband voor het bed.

Plaats een reactie

Anneke

  • di. 13 jun. 2023 19:38:51

vroeger mocht een opengeknipte vuilniszak ook op het matras. Maar dat weet Dinand nog niet.

Plaats een reactie

Bianca

  • vr. 16 jun. 2023 19:52:13

Vroeger... was alles anders ;)

Plaats een reactie

Anneke

  • di. 13 jun. 2023 19:40:41

Waar komt het woord sloop vandaan? (kussensloop), van sluipen (z. d. w.); het woord w. d. z.: waar het kussen in sluipt, in glijdt; zie Sleuf.

Plaats een reactie

Sebastiaan

  • wo. 28 jun. 2023 17:53:23

Wasbare luiers. Goed bezig! Werkt uitstekend en prima te verwerken tot proces. Kind kan de was doen.

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje als er een nieuw artikel op dinandmentink.nl staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

sunguk-kim-JhqBxsORuXA-unsplash

Pinksterdienst

Afgelopen zondag werden we na afloop van de dienst voor het eerst serieus aan de praat gehouden. Dat is het moment waarop ik over een kerk mag schrijven, zo zijn de regels. Nu is het flauw om, zodra ik eigenlijk nog nauwelijks contact heb met een kerk, meteen scherp te gaan doen over typisch christelijke gebruiken. Flauw; maar wel leuk.